CAMPANYA POLAR CHANGE

13 de febrer – 19 de març 2023

Oceà, plàncton, gel, atmosfera, núvols i clima

Les zones polars tenen una importància rellevant en el manteniment del clima del planeta. No obstant, les activitats humanes impacten negativament en aquestes zones, provocant que la gran quantitat de gel que es fon tingui grans repercussions sobre la circulació oceànica, el clima global i l’augment del nivell del mar.

En els oceans polars, en la zona de contacte entre el mar, el gel i l’atmosfera es produeixen els aerosols marins, petites partícules suspeses en l’aire produïdes pels diminuts éssers vius del plàncton que juguen un paper determinant en l’albedo i, per tant, en la temperatura dels ecosistemes. I és que els aerosols son indispensables perquè el vapor d’aigua de l’atmosfera es condensi i formi els núvols. I, com més núvols hi hagi, menys s’escalfarà el planeta.

La campanya POLAR CHANGE posa rumb cap a l’Antàrtida per analitzar els aerosols al llarg de moltes milles marines que, combinats amb experiments de laboratori que farem a bord del vaixell oceanogràfic BIO Hespérides, ens acostaran a comprendre de quina manera el plàncton i el gel marí estan implicats en la formació dels núvols.

OBJECTIUS CIENTÍFICS & EQUIP

Coneix l’equip ICM

DIARI DE CAMPANYA

Viure i treballar a l’Antàrtida

RUMB A L'ANTÀRTIDA: 5 SETMANES, 5 REPTES

Proposta educativa

DIARI DE CAMPANYA

La vida a bord, cada setmana

Cada setmana, us explicarem des del vaixell oceanogràfic Hespérides com estem vivint l’expedició i en què estem treballant.

13 de febrer

Barcelona – Punta Arenas.
Arriba l’Hespérides!

20 de febrer

Punta Arenas – Antàrtida.
Naveguem!!

27 de febrer

A l’oest de la península antàrtica.
Fem ciència!!

6 de març

Cap al mar del Weddell. Busquem gel marí!

13 de març

L’alè de l’oceà: ciència atmosfèrica

RUMB A L’ANTÀRTIDA: 5 SETMANES, 5 REPTES

Proposta per a centres educatius

Cada setmana proposem un repte que podeu treballar des de l’aula. Les respostes les publicarem una setmana després en aquesta web. Vols participar amb el teu centre educatiu? Contacta amb icmdivulga@icm.csic.es.

Hola exploradors de l’Antàrtida! Soc la Magda Vila, participant en la campanya Polar Change de l’Institut de Ciències del Mar, i seré l’encarregada, juntament amb la meva companya Eli Sà, també embarcada a l’Hespérides, i la Vanessa Balagué i la María Vicioso, des de terra, d’anar proposant reptes i explicant la ciència que fem en el marc d’aquest projecte.

Ens ve molt de gust compartir amb vosaltres aquest viatge al món de la recerca marina per transmetre la importància de l’oceà per al manteniment del clima de la Terra i la rellevància dels pols pel bon funcionament del planeta.

Esperem que gaudiu de la travessia, i qui sap si d’aquí uns anys d’aquí surt algun futur científic o científica que anirà a fer recerca al gran sud glaçat.

Centres educatius participants
  1. Escola Anglesola
  2. Escola Sant Lluís Gonçaga
  3. INS Joan Salvat Papasseit
  4. INS el Foix
  5. Escola Mestre Morerea
  6. INS Arnau Cadell
  7. Col·legi Sagrada Família Avinyó
  8. INS Maria Espinalt
  9. Escola Progrés
  10. INS Montserrat Roig
  11. Escola Tanit
  12. INS Lauro
  13. Escola Joan Coromines
  14. INS Jaume Almera
  15. Escola Josep Baltà i Elias
  16. Escola Progrés
  17. Escola Dolors Monserdà Santapau
  18. Escola Congrés Indians
  19. Escola Bogatell
  20. Escola Puiggraciós
  21. INS de Vic

This work represents a contribution to CSIC Thematic Interdisciplinary Platform PTI POLARCSIC