Llibres

En aquesta secció trobaràs un llistat per any de llibres de divulgació d’autors que pertanyen a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) o en els que els nostres investigadors han col·laborat. També s’inclouen altres llibres d’interès relacionats amb les expedicions científiques o d’autors que han estat treballant a l’ICM amb anterioritat.

2020

 

Las diatometas y los bosques invisibles del océano

Autor: Pedro Cermeño
Any: 2020
Editorial Catarata-CSIC

Aquest llibre analitza les circumstàncies que van portar a les diatomees a convertir-se en un dels productors primaris més importants de la Terra i avança el paper que podrien exercir en la gestió climàtica i mediambiental fins a finals de segle.

Ho pots adquirir en l’Editorial CSIC.

2018

 

100 secrets dels oceans

Autores: Esther Garcés i Daniel Closa
Any: 2018
Cossetània Edicions

Quin és el secret molecular de l’aroma del mar? Com es forma un tsunami? Quin lligam hi ha entre la Lluna i el plàncton? Per quin motiu es pesquen més gambes els divendres? Quina força empeny els icebergs en una direcció diferent de la del vent? Els calamars es comuniquen amb senyals de llum sobre el seu cos? Com afecten els oceans en el clima de la Terra? La supervivència de quin organisme marí depèn de tenir orgasmes simultanis? D’on va sortir l’aigua dels oceans?

Les 100 curiositats que trobem en aquest llibre ens ajuden a descobrir, entendre i valorar els oceans. Uns oceans que, no ho oblidem, constitueixen la major part del nostre planeta, i també la més desconeguda, i dels quals la nostra vida depèn molt més estretament del que pot semblar.

Ho pots trobar en la tenda online de Cossetània Edicions.

Mar, gel i cel (diari antàrtic)

Autor: Rafel Simó
Any: 2018
Edició: Núvol

L’Antàrtida és el viatge de recerca somiat, amb les dosis perfectes d’interès científic, repte logístic, treball en equip, perspectiva històrica, bellesa natural i silenci de debò – del que et situa al món, no lluny del món. L’oceanògraf Rafel Simó, investigador del CSIC a l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona,  va tenir la sort de participar en la seva quarta expedició a l’Antàrtida durant els mesos de gener i febrer de 2017. Es tractava de l’expedició internacional de circumnavegació de l’Antàrtida, finançada per l’Institut Polar Suís. Al llarg de la navegació, Rafel Simó va anar prenent notes en un dietari ple d’observacions precises i reflexions.  Mar, gel i cel és un quadern de bitàcora excepcional, que reflecteix les experiències viscudes durant el trajecte per l’Oceà Antàrtic, entre Hobart i Punta Arenas.

Es pot descarregar gratuïtament en PDF o EPUB.

De terra o de mar
– cómic –

Varis autors
Direcció: Josep-Maria Gili y Begoña Vendrell
Any: 2018
El Mar a Fons – ICM-CSIC amb EduCaixa

“De terra o de mar. Un viatge per descobrir i conèixer els oceans amb la imaginació” és un llibre educatiu, en format de còmic, que persegueix fomentar l’interès pel coneixement del món marí, per a promoure i motivar-ne la conservació, així com la perdurabilitat dels recursos. El còmic narra un viatge imaginari de dos joves que viatgen i visiten indrets de tot el planeta mentre expliquen analogies, semblances i coincidències entre el món marí i el terrestre.

El llibre forma part dels recursos educatius del projecte “El mar a fons”, que duu a terme els científics de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa”. Es pot descarregar gratuïtament aquí.

 

CIENCIA, y yo quiero ser cientifíco!!!

Varis autors
Colaboració ICM: Albert Calbet
Any: 2018
Creative Commons

Aquest llibre va dirigit a joves lectors, però segurament serà del grat de qualsevol persona amb un mínim de curiositat, sigui el que sigui la seva edat. Aquesta col·lecció de relats recull les vivències personals dels qui formen la comunitat científica actual, amb el propòsit de servir d’exemple i inspiració a la nova i futura generació de científics i científiques.

El llibre està publicat amb llicència Creative Commons i es pot descarregar gratuïtament en PDF.

2017

 

La sostenibilitat de la pesca a Catalunya
Perspectiva des de la ciència

Autor: Francesc Sardá
Any: 2017
Edició: Laertes

Si alguna vegada heu pensat que els nostres mars ens donarien peix per sempre més o que els recursos vius eren il·limitats, sabreu que tot això, avui dia, està en entredit. Actualment la moderna flota catalana està extraient del nostre mar la mateixa quantitat de peix que els anys 40, quan les tecnologies d’extracció eren molt menys potents. El llibre analitza aquesta davallada des de un punt de vista científic, sistèmic i històric. S’evidencia la feblesa, inoperància i manca de responsabilitat en les polítiques de sostenibilitat dels darrers 50 anys, que han permès que la pesquera del nostre país davallés fins a fer-la insostenible. Finalment, s’introdueixen conceptes i pautes per sortir mínimament ben parats d’aquesta sobreexplotació dels recursos vius i renovables que, de fet, afecta tot el món.

Aquest llibre es pot adquirir en llibreries o en la tenda online de Laertes.

2016

 

CIENCIA, y además lo entiendo!!!

Varis autors
Colaboració ICM: Joaquim Ballabrera, Emilio G. Ladona, Yaiza M. Castillo
Any: 2016
Creative Commons

A partir de les “100 Preguntes bàsiques sobre la Ciència” d’Isaac Asimov, aquest llibre d’accés lliure reuneix a multitud de científics i científiques de diverses disciplines per respondre de forma amena a un món de preguntes que encurioseixen per la ciència.

Aquest llibre ha estat publicat amb llicència Creative Commons i es pot descarregar gratuïtament en PDF.

2015

 

Ramon Margalef, ecólogo de la biosfera.
Una biografía científica

Autors: Per Narcís Prat, Joandomènec Ros, Francesc Peters
Any: 2015
Edició: Universidad de Barcelona

Ramon Margalef (1919-2004) va ser el primer catedràtic d’Ecologia i un dels millors investigadors d’Espanya en la segona meitat del segle XX. La primera part d’aquest llibre ofereix una panoràmica completa de la seva labor científica, en la qual es destaquen aspectes essencials que estan relativament oblidats encara que segueixen sent molt vigents. La segona part recupera un treball clàssic sobre els organismes indicadors en la limnologia que Margalef va publicar en 1969 i ho compara amb la situació actual d’aquests estudis, la qual cosa demostra com ja en aquell moment Margalef va asseure càtedra en aquest tema. Amb el present homenatge, convidem als qui encara no coneixen l’obra de l’eminent professor a endinsar-se en el seu llegat, de gran importància no solament per a l’ecologia europea, sinó també mundial.

Aquest llibre pot adquirir-se a través de la tenda online d’Agapea.

2013

 

13-breves-06

LA VIDA AL LÍMITE

Autor: Carles Pedrós-Alió
Any: 2013
Edició: CSIC i La Catarata

Bacteris que mengen pedres i que viuen de l’aire, vida en altres planetes, créixer en aigua bullint o suportar radiacions gamma quaranta vegades majors que les que podrien matar a un ésser humà
Encara que la vida al límit pugui semblar veritablement cosa d’alienígenes, en realitat, com ens explica Carles Pedrós-Alió, alguns dels ecosistemes més extrems els tenim molt a prop: en la cuina. Si analitzem la nevera, el microones o l’especier, aprendrem moltes coses sobre com s’obre camí la vida i per què resulta tan difícil trobar un desert perfecte. A més, en aquesta obra veurem per a què serveixen els metabolismes exòtics i com els aprofitem per als nostres detergents, la mineria o per gaudir el mateix plaure estètic que experimentem davant una simfonia.

El llibre es pot adquirir a la botiga online del CSIC

UN VIAJE A LA ANTÁRTIDA:
un científico en el continente olvidado.

Autor: Sergi Rossi
Any: 2013
Edició: Tusquets

El continent antàrtic constitueix un veritable i vast laboratori natural que permet estudiar la història del nostre planeta i entreveure els greus riscos mediambientals als quals l’home s’enfronta en l’actualitat. L’Antàrtida, una gran extensió de mar, roca i gel en continu moviment, on la temperatura mitjana no sol superar els zero graus centígrads i que es va mantenir verge fins a començaments del segle passat, exerceix un decisiu paper com a regulador del clima global del planeta i alberga prodigioses i poc conegudes formes de vida.

Aquest llibre, fruit de les apassionants experiències de l’autor en les campanyes de recerca a bord del vaixell alemany Polarstern, aborda qüestions fonamentals relacionades amb el continent blanc, com la supervivència en un clima extrem, la formació del forat en la capa d’ozó, la deterioració ecològica que generen les bases permanents allí instal·lades o la possibilitat (i els perills) d’explotar les immenses riqueses que s’amaguen en l’Antàrtida. I reconstrueix alguns dels episodis que van marcar l’exploració d’aquestes terres, com la dramàtica carrera entre Amundsen i Scott per la conquesta del pol sud, o l’odissea del capità Shackleton per salvar a la seva tripulació d’una mort segura.

Si us interessa, el podeu trobar a la botiga on-line de Tusquets Editores

2012

MICROBIOS EN ACCIÓN:
Biodiversidad invisible con efectos visibles

Autors: varis
Coordinació: Josep M. Gasol (ICM) i Emilio Casamayor (CEAB)
Any: 2012
Edició: CSIC i La Catarata

Les formes de vida de mida microscòpica contenen la major biodiversitat i riquesa del planeta. La seva història evolutiva és molt extensa (més de 3.000 milions d’anys d’antiguitat) i tenen i han tingut una gran influència en l’ecologia del planeta. Es troben presents en tot tipus d’ambients amb poblacions enormes, des d’ambients freds i foscos fins a ambients amb pH molt àcid, de salinitat molt elevada o en llocs sense oxigen. La seva activitat és tan elevada i la seva abundància tan alta que aconsegueixen que l’invisible acabi fent-se manifest a simple vista. En molts casos, ignorem que darrere de canvis aparents en l’estat del patrimoni natural i cultural (com a les coves d’Altamira), en la coloració i estructura biològica de llacs, mars, rius i llacunes, o en el desenvolupament de vida en profunditats marines o en zones polars es troben els microorganismes. Aplicacions biotecnològiques i industrials com la mineria, l’enginyeria genètica o la bioremediació, així com el desenvolupament d’entramats biològics complexos en ambients aparentment hostils, el concepte de reciclat portat a la seva màxima expressió o la síntesi de metabòlits amb finalitats defensives o reproductives es beneficien de les característiques que els microorganismes han desenvolupat i perfeccionat al llarg de milions d’anys d’evolució. Orientat a un públic general, però amb cert coneixement del medi natural, aquest llibre intenta desterrar definitivament la idea que associa el concepte de microorganisme a éssers perniciosos i letals. Els autors mostren amb rigor científic relacions causa-efecte, movent-se de l’escala del microbi a la del paisatge, i intenten captivar al gran públic amb vistoses imatges que despertin l’interès per la bellesa d’uns organismes generadors de vida a la Terra i imprescindibles per al seu funcionament.

El llibre es pot adquirir a la botiga online del CSIC

MENSAJE EN UNA BOTELLA

Autors: Abi Pattenden, Maria Baker, Vikki Gunn
Traducció al castellà per Eva Ramírez Llodra (ICM)
Any: 2012
Edició: Projecte INDEEP (Fundació TOTAL). Amb ajuda del 7ºPrograma Marc de la Comunitat Europea

Històricament els hàbitats d’aigües profundes van ser examinats de manera aïllada i és cada vegada més evident que el seu estudi s’ha d’integrar amb la resta dels biomes. L’objectiu de la Xarxa Internacional de Recerca Científica dels ecosistemes d’aigües profundes (INDEEP) és desenvolupar i sintetitzar el coneixement del fons del mar, la biodiversitat i el funcionament global i proporcionar un marc per reduir la bretxa entre els resultats científics i la societat per ajudar en la formació de les estratègies de gestió sostenible. Aquest llibre vol apopar les problemàtiques dels ecosistes profunds al més petits, amb unes imatges i un llenguatge especialment dirigits als nens.

Si us interessa, el podeu demanar escrivint a la Bústia ICM Divulga

UNA MAR SENSE PEIXOS

Autors: Philippe Cury, Yves Miserey
Traducció al català de Francesc Maynou (ICM)
[l’edició d’aquesta obra ha estat a cura de Jordi Lleonart (ICM) i Aliberas]
Any: 2012
Edició: Institut d’Estudis Catalans

La sobrepesca i la destrucció del medi marí posen en perill la vida a la mar. S’han exhaurit recursos pesquers que en el passat s’havien considerat inexhauribles i cada vegada es pesca més lluny, a més profunditat i peix més petit. Aquest llibre aporta elements de reflexió sobre la base d’una aproximació històrica i una anàlisi del funcionament dels ecosistemes marins, sense deixar de banda la dimensió antropològica de l’explotació. Vol compendre com s’ha arribat a l’estat actual de sobrepesca i per quins motius s’ha pres consciència de les amenaces que representa la pesca per a la mar.

Si us interessa, el podeu trobar a la botiga on-line de l’Institut d’Estudis Catalans

2011

ARTIC TIPPING POINT

Autors principals: Carlos M. Duarte i Paul Wassmann
Participació ICM: Miquel Alcaraz
Any: 2011
Edició: Fundación BBVA

Aquesta obra, en la qual participen científics, periodistes i artistes vinculats al projecte de recerca de la Unió Europea “Arctic Tipping Points (ATP)”, identifica els diferents elements de l’ecosistema àrtic susceptibles de sofrir alteracions abruptes a causa del canvi climàtic. El seu objectiu és conscienciar a la societat i als poders públics sobre els punts de no tornada i les seves implicacions. Les imatges, anècdotes i reflexions recollides a les seves pàgines narren la història de l’Àrtic d’una manera accessible a tots els lectors, fent-los partícips tant de la fascinació que exerceix la regió com de les múltiples amenaces sobre ella. En anglès.

El llibre es pot sol·licitar a la Fundación BBVA

EL PLANETA AZUL:
un universo en extinción

Autor: Sergi Rossi
Any: 2011
Edició: Debate

Els oceans constitueixen el major conjunt d’ecosistemes del nostre planeta i alhora el més desconegut ja que no és l’ambient natural de l’ésser humà i és difícil penetrar en ell. Els mars que avui contemplem poc tenen a veure amb els de segles enrere: la mala praxi de l’home, les conseqüències de la pesca industrial, els problemes derivats de la contaminació i el canvi climàtic han afectat a les nostres aigües provocant l’extinció de moltes espècies i la ruptura de l’equilibri marí. Al llibre l’autor alerta sobre els problemes que amenacen l’existència dels nostres mars i, per tant, la nostra pròpia existència, i proposa mesures urgents per gestionar un entorn sostenible i recuperar l’equilibri perdut.

Si us interessa, el podeu trobar a la botiga on-line de Random House Mondadori

PARADISE IN THE ABYSS

Autors: Raule, Aznarez, Casals
Asesor científic: Eva Ramírez Llodra (ICM)
Any: 2011
Edició: Census of Marine Life

Any 1977. Un grup de científics d’expedició per la dorsal de les Illes Galápagos (Equador) investiga a més de 2500 metres de profunditat. Sota les fredes i fosques aigües del Pacífic, on hauria d’haver-hi deserts de roca i sediments, van trobar oasis plens de noves i molt diverses espècies d’animals. Aquest còmic relata aquella troballa i ens presenta als seus protagonistes reals. Rigorosa documentació i unes gotes de ficció per explicar a lectors de totes les edats un de les majors troballes del segle XX. Un concepte nou que obre mil camins a les recerques presents i futures. Una història basada en fets reals, ideal per a col·legis i biblioteques, però que també agradarà als lectors habituals de còmic. En anglès.

Més informació: el tebeonauta

LOS VAGABUNDOS DEL HIELO:
El equipo Krakatek

Autors: Toni Polo i Sergi Rossi
Any: 2011
Edició: EDICIONES B, S.A.

La natura està en perill! Lola, Claudine, Alex, Pang i Ricardo, cinc nois de diferents llocs del món, seran els triats per a aquesta important missió. Cadascun d’ells té un amulet que li donarà poders especials. Junts viatjaran en un gran vaixell i coneixeran d’aprop els racons més fabulosos de la Terra… En aquesta primera aventura es trobaran en el Pol Nord, on el gel comença a fondre’s. Junts viuran una aventura plena de perills, misteris i descobriments i aprendran el valor del treball en equip per superar qualsevol obstacle! Inclou quadres científics per saber-ne més. Com viuen els inuit o esquimals? Per què es fon el gel? Com es fa un iglú? Què és una aurora boreal? Aquestes són només algunes de les coses que els nens podran aprendre amb l’equip Krakatek.

Si us interessa, el podeu trobar a la botiga on-line de EdicionesB

DIARIS IL·LUSTRATS DE LA CAMPANYA ATOS II EN LA ANTÀRTIDA

Autor: Miquel Alcaraz
Any: 2011
Edició: CSIC

Entre 2007 i 2009, el projecte ATOS (Aportacions atmosfèriques de carboni orgànic i contaminants a l’oceà polar: taxes, significació i prospectives) va portar els científics a realitzar les seves recerques a l’Àrtic i l’Antàrtida, en el marc del cinquè Any Polar Internacional.
Durant l’expedició de 2009, a bord del vaixell oceanogràfic Hespérides rumb a la Península Antàrtica, l’autor va portar, com sol fer cada vegada que emprèn un viatge, “…un quadern de dibuix, llapis i una caixa d’aquarel·les de butxaca”.

El quadern és el fruit d’aquest viatge de recerca, i de la seva passió pel dibuix, que conrea des de fa molts anys. El llibre reuneix alguns detalls del viatge i de la vida a bord, expressats en notes breus, esbossos i il·lustracions de fauna i flora antàrtica i de paisatges naturals i urbans oposats en el camí. Com comenta l’autor, “els dibuixos estaven pensats únicament per a la meva família i amics, però es gràcies a un amic, Uxío Labarta, que es va interessar en el treball, que em vaig animar a presentar-lo”.

El llibre es pot adquirir a la botiga online de Azetadistribuciones

LA ANTÁRTIDA.
El futuro del continente blanco

Autor: Sergi Rossi
Any: 2011
Edició: EnDebate

Un viatge fins al cor de l’Antàrtida a bord del vaixell oceanogràfic Polarstern. L’Antàrtida és, per a la majoria de nosaltres, una porció de terra gelada perduda enmig de l’oceà, un lloc desconegut, gairebé mític. L’autor  és un dels pocs privilegiats que ha viatjat fins a allí i ara ens acompanya a bord del gran trencagel alemany Polarstern fins a “la fi del món”, la zona de Larsen, un lloc que els ulls de l’home no han vist mai. Ens mostra la fauna i flora que habiten la superfície gelada i els fons marins del continent blanc, i ens explica la importància crucial de mantenir el seu equilibri per poder preservar també l’equilibri del planeta. Inclou fotografies.

Si us interessa, podeu trobar el llibre electrònic a la botiga on-line de EnDebate

 

EXPEDICIÓN MALASPINA:
Un viaje de docientos años

Autors: Luis Resines, Anita Bonilla, David Finch (Pelopanton)
Any: 2011
Edició: CSIC i La Catarata

L’Expedició Malaspina 2010, el major projecte oceanogràfic d’Espanya, amb una participació important de científics de l’ICM, es transforma en còmic. El llibre explica com va ser l’expedició original que Alejandro Malaspina va conduir al 1789. Està narrada en ‘flashback’ i comença al 1796 amb un Malaspina caigut en desgràcia, empresonat al castell de Sant Antón de La Corunya, on havia estat condemnat a 10 anys de reclusió per conspirar contra Manuel Godoy. Des d’aquest lúgubre emplaçament, el còmic ens trasllada a la més tendra infància de Malaspina en la seva Itàlia natal, encara que ràpidament ens introdueix en la seva vida com a marí al servei de la Corona espanyola.

Si us interessa, el podeu demanar escrivint a Pelopanton

EL EQUIPO KRAKATEK 2:
El pez de oro

 Autors: Toni Polo i Sergi Rossi
Any: 2011
Edició: EDICIONES B, S.A.

Alguna vegada t’has preguntat per què hi ha cada vegada més meduses a les platges?L’equip Krakatek et donarà la resposta en aquest nou llibre! Lola, Claudine, Alex, Pang i Ricardo es troben de nou en una emocionant història. Ara estan en una destinació meravellosa: l’illa de Sardenya, al Mediterrani. Amb l’ajuda dels seus amulets màgics, hauran de lluitar contra els pirates que estan abusant de la pesca de la tonyina, aquest peix que mengem tan sovint però que, encara que no ho vam crear, està en perill d’extinció… És una missió molt difícil però ells són el fabulós equip Krakatek! Acompanya als nostres herois per terra, mar i aire, la natura depèn d’això!

Si us interessa, el podeu trobar a la botiga on-line de EdicionesB

2010

RIESGOS GEOLÓGICOS MARINOS

Autors: Gemma Ercilla, Belén Alonso, David Casas i Sergi Domènech
Any: 2010
Edició: Cultivalibros

Aquest llibre vol donar a conèixer els riscos geològics més comuns i perillosos que ocorren a l’oceà i que poden representar una amenaça per a la societat. S’ha construït una història real on els personatges són geòlegs marins en les diferents situacions que comporten els seus treballs de recerca sobre els riscos geològics, com són: una campanya oceanogràfica, un congrés científic i el treball diari en el seu centre de recerca. Les explicacions senzilles dels geòlegs marins i les il·lustracions us permetran anar coneixent els lliscaments submarins, els terratrèmols, els tsunamis, els volcans, la presència de gas en el sediment marí, els diapirs i l’onatge. Podreu conèixer com succeeixen, per què ocorren, quan representen un risc, i tot això acompanyat amb exemples reals que van succeir al llarg de la història i van produir danys materials i personals.

El llibre es pot adquirir a la botiga on line de Cultivalibros

 

2009 y anteriores

BARCELONA LITORAL

Autors: varis
Participació ICM: Pilar Sánchez
Any: 2009
Edició: Lunwerg Editores

Una visió real de la situació ambiental, ecològica i humana del litoral de la província de Barcelona, així com de les seves tendències futures. Aquesta obra, coeditada amb la Fundació Mar, està il·lustrada amb imatges submarines, terrestres i aèries del mar i el litoral barceloní, amb l’objectiu de comunicar i sensibilitzar a la societat en general sobre el present i el futur del seu litoral.

Al capítol 5, a càrrec d’Anna Gordoa i Pilar Sánchez, es parla de la supervivència d’un sector en crisi, el de recursos pesquers. Com comenten les autores, “l’ordenació del sector pesquer exigeix reduir la flota i aplicar-hi una efectiva renovació comercial que s’ajusti a la verdadera capacitat de producció del medi marí, per tal d’optimitzar el benefici del pescador, generar treball estable i de qualitat i facilitar-hi la incorporació de la dona.”

El llibre es pot adquirir a la botiga on-line de la llibreria ESPAI MAR

MÁS PROFUNDO QUE LA LUZ

Autors: M. Baker, B. Ebbe, J. Hoyer, L. Menot, B. Narayanaswamy, E. Ramírez-Llodra (ICM), M. Steffensen
Any: 2008
Edició: Grupo de Educación y Difusión sobre el Mar Profundo (DESEO, Deep-Sea Education and Outreach)

Una publicació magníficament il·lustrada dirigida al públic amb històries de les profunditats. Escrit a partir de les investigacions del projecte ChESS, un projecte del programa Census of Marine Life, l’objectiu principal del qual va ser determinar la biogeografia d’ecosistemes quimiosintètics d’aigües profundes en una escala global i comprendre els processos que condueixen a aquests ecosistemes. El projecte va abordar les principals qüestions del programa Census of Marine Life sobre la diversitat, abundància i distribució d’espècies marines, centrant-se en la reducció d’ambients d’aigües profundes, com les xemeneies hidrotermals, les surgències fredes, i les zones de poc oxigen que es creuen amb els marges continentals i les muntanyes submarines.

Si us interessa, el podeu demanar escrivint a la Bústia ICM Divulga

EXPEDICIÓN ERGAP

Autors: Gemma Ercilla, Belén Alonso, David Casas i Sergi Domènech
Any: 2008
Edició: CSIC

Científics espanyols tenen la missió d’estudiar com és la geologia del fons marí on descansa el petrolier enfonsat anomenat “Prestige”. Els geòlegs marins organitzen l’expedició ERGAP, i per a això, compten amb un vaixell oceanogràfic de bandera francesa “L’Atalante”, equipat amb les tècniques més modernes de recerca marina. En aquest llibre estructurat com un còmic, els geòlegs marins van mostrant com és el treball científic i la vida a bord d’un vaixell on conviuen científics, tècnics i mariners; com obtenen i estudien les dades; també expliquen principis científics bàsics que permeten conèixer els fons marins.

El llibre es pot adquirir a la botiga on-line del CSIC

GLOSARIO ILUSTRADO DE ICTIOLOGÍA PARA EL MUNDO HISPANOHABLANTE

Autor: Domènech Lloris
Any: 2007
Edició: Generalitat de Catalunya

El PDF del llibre es pot descarregar gratuïtament a la web de Digital CSIC

BLAU DE MAR

Autors: Anna Calderer, Elisabetta Broglio
Any: 2006
Edició: ICMDivulga

 

Els oceans són molt importants per al nostre planeta i per a les nostres vides, encara que no ens n’adonem. Els oceans ens proporcionen aliment, oxigen, energia i moltes coses més. També juguen un paper importantíssim en la regulació del clima. A més, als oceans hi viuen des dels organismes més petits fins als animals més grans que existeixen. Al llarg de les pàgines d’aquest llibre hi trobareu enigmes i jocs apassionants sobre el mar i els seus habitants. Podreu descobrir com les accions dels humans poden afectar els oceans, i com, fent petits canvis en els nostres hàbits de cada dia, podem ajudar a no malmetre el nostre planeta blau. En Calamarsó us acompanyarà al llarg d’aquesta aventura on, de la mà dels científics, descobrirem el sorprenent món submarí.

“Aquest llibre és per a què el llegiu junts pares i fills. En ell hi descobrireu el món de l’oceà a través d’explicacions i entreteniments, de contes per als més petits i jocs per als més grans. Tot i que hem intentat utilitzar un llenguatge senzill, no hem pogut resistir la temptació d’introduir alguns conceptes marins. Per això, al final del llibre hi trobareu un petit glossari que us ajudarà a entendre millor l’argot de la ciència marina.”

El llibre es pot demanar a la Bústia ICM Divulga

ICTIONÍMIA.
Els noms dels peixos del mar català

Autor: Domènech Lloris
Any: 2003
Edició: Generalitat de Catalunya

Aquest llibre és un intent de sistematitzar tots els noms dels peixos del mar català i, alhora, garantir que cadascuna de les 486 espècies del mar català tingui, a més a més del nom llatí que li atorga el món científic, un nom equivalent en català i, quan en tenen, uns quants sinònims acceptats a partir d’uns criteris metodològics.

El llibre es pot adquirir a la botiga on-line AMAZON

PEIXOS I ALTRA VIDA MARINA DE LA PLATJA DE TORREDEMBARRA

Autors: Jordi Corbera, Pere Abelló, Iris Gual
Any: 2009
Edició a càrrec dels autors

Aquesta publicació recull una part de les observacions que han fet en Pere Abelló i l’Iris Gual de la vida marina a les Roquetes i l’Antina al llarg de més de deu anys. Els dibuixos són originals de Jordi Corbera i reprodueixen molt fidelment les característiques anatòmiques de cada una de les 40 espècies de peixos, 35 invertebrats, 3 algues i 1 fanerògama marina que trobem a la publicació.

El llibret té aspecte de quadern i no és de paper, sinó que està fet amb material plàstic i enquadernat amb espiral, cosa que el fa totalment submergible i apte per portar-lo a la platja o en barca.

El llibre es pot adquirir a la botiga on-line de la llibreria nautica Cal Matias

TOTS ELS PEIXOS DEL MAR CATALÀ

Autors: Jaume Rucabado, Domènech Lloris, Lluís Mercader
Any: 2008
Edició: Institut d’Estudis Catalans

En aquest llibre, en la edició publicada al març de 2001, els autors afirmen que al mar català hi ha catalogades 490 espècies de peixos. Tant en les diagnosis com en les claus dicotòmiques s’ha procurat seguir el criteri maximalista amb independència de les espècies presents en l’àrea, buscant la utilitat ictiològica general d’aquesta obra en els taxons superiors a l’espècie. Així, doncs, la informació ictiològica queda agrupada en els següents capítols: Llista taxonómica general. Claus i ordres. Diagnosis de famílies i claus d’espècies.

En la llista taxonòmica general s’inclouen totes les espècies descrites en l’obra, acompanyades del nom de l’autor i l’any, així com del codi específic. Les claus d’ordre permeten l’accés ràpid als diferents ordres, amb la indicació de la plana on trobar les respectives diagnosis de cada família. Finalment, les diagnosis de famílies i les claus d’espècies permeten arribar a l’identificació específica. El libre va guanyarel Premi Artur Bofill i Poch de zoologia l’any 2000.

El llibre es pot adquirir a a la tenda on-line de ALIBRI

DESERT D’AIGUA

Autor: Carles Pedrós-Alió
Any: 2007
Edició: La Magrana

En Carles Pedrós-Alió treballa de científic fent recerca a diferents mars del món, i es va passar un parell de mesos treballant a l’Amundsen, un trencagel canadenc reconvertit en vaixell de recerca polar. Havia estat diverses vegades a l’Antàrtida, però a l’Àrtic hi va anar a l’hivern. Els motius: un projecte de recerca internacional. Un vaixell varat al gel. La presència llunyana i propera alhora dels homes i dones que han aconseguit sobreviure al mig del gel. Les guineus àrtiques. L’esperit de l’Amundsen exitós, i el de Franklin fracassat. Els bacteris motiu del seu treball. El vent, la neu cressillada, el torb, la soledat del gel. El capità, quebequès d’allò més. El company de camarot japonès que resulta ser un gran himalaista i el col·lega polonès amb una història vital impressionant. Les aurores boreals, potser l’espectacle natural més impressionant, per efímer i inabastable…

“Amb aquests elements en Carles construeix un llibre que és alhora llibre de viatge i d’aventura, de ciència i d’història. Fins i tot, a alguns capítols s’atreveix amb la ficció. El resultat es un entretingut, per variat i ben treballat, llibre inclassificable que fa passar una bona estona i que crec que demostra sense dubtes que dedicar-se a la recerca ecològica pot ser una de les millors activitats professionals possible.” diu Pep Gasol, que ha escrit la ressenya d’aquest llibre.

El llibre pot trobar-se en Amazon en edició impresa o ebook.

MEDUSA

Autor: Sergio Rossi
Any: 2007
Edició: Plaza & Janés

Dos joves biòlegs i una científica italiana s’embarquen rumb a Nigèria per investigar la proliferació d’una voraç espècie de meduses que està esgotant la pesca en tots els continents i amenaça amb arruïnar el sector turístic. Els seus estudis indiquen que la causa pot estar en la sobreexplotació pesquera, però una expedició americana aconsegueix accedir a aquests resultats i desmenteix les seves conclusions. Sens dubte, hi ha un traïdor a bord…

El llibre es pot adquirir a diferents botigues on-line. Per exemple a la Casa del Libro

VARIACIONS DEMOGRÀFIQUES A LES POBLACIONS D’ESPÈCIES DEMERSALS EXPLOTADES:
Els darrers anys a Blanes i Barcelona

Autors: Carles Bas, Francesc Maynou, Francesc Sardà, Jordi Lleonart
Any: 2003
Edició: Institut d’Estudis Catalans

Un dels aspectes més importants, però també més negligits o difícils d’abordar, de la ciència pesquera a casa nostra és la disponibilitat de llargues sèries històriques de dades, o, si més no, d’observacions puntuals acurades del passat. El fet de disposar d’una sèrie de nou anys de dades corresponents a les captures de bou durant els anys cinquanta i seixanta al port de Blanes i, de manera més fragmentària, al de Barcelona, així com l’accés a les dades d’aquests mateixos ports en els anys noranta, han motivat l’estudi que es presenta en aquest llibre, en el qual es comparen i s’analitzen tant les diferències entre aquestes dues localitats com els canvis que s’observen en aquests quaranta anys. D’altra banda, es comenta detalladament la importància de la innovació tecnològica i dels canvis econòmics, així com les variacions del paper que tenen els dies de la setmana en l’activitat pesquera i la captura obtinguda. El treball, doncs, aporta una base per a l’anàlisi de l’evolució de la pesca de bou durant els darrers quaranta anys i pretén contribuir a la comprensió del funcionament del sistema pesquer català des dels punts de vista ecològic, poblacional, tecnològic, econòmic i social.

Si us interessa, el podeu trobar a la botiga on-line de l’Institut d’Estudis Catalans

PECES DE MAR DE LA PENÍNSULA IBÉRICA

Autors: Jordi Corbera, Ana Sabatés, Antoni Garcia-Rubies
Any: 1999
Edició: Planeta


Ofereix informació exhaustiva i sovint inèdita de més de 300 espècies que habiten els nostres mars. Visualitzen aquesta informació més de 500 imatges en color, entre fotografies submarines i dibuixos. A més, un glossari i un índex de noms faciliten l’ús d’aquesta guia.

El llibre es pot adquirir a diferents botigues on-line. Per exemple a la Llibreria nàutica