RUMB A L’ANTÀRTIDA: 5 SETMANES, 5 REPTES

Proposta educativa de la campanya POLAR CHANGE

#0 – Ens presentem i llancem el Repte #1

Bon dia!

Som investigadors i investigadores de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), un dels centres de recerca més grans del CSIC. Estem a Barcelona, davant del mar, i el nostre lema és “Fem Recerca Marina per a un Planeta Saludable”. I és que la recerca que fem a l’ICM està orientada a conèixer els mars i oceans del nostre planeta per tal de navegar cap a un desenvolupament més sostenible de la humanitat.

Ens posem en contacte amb vosaltres per fer-vos una proposta molt especial.

Un equip d’investigació de l’ICM estem a punt de posar rumb a l’Antàrtida per estudiar les interaccions entre l’oceà i l’atmosfera en el context del canvi global. El projecte s’anomena POLAR CHANGE i l’expedició marxa de Barcelona demà!! Estarem fora entre el 7 de febrer i el 21 de març de 2023, i treballarem a bord del vaixell oceanogràfic Hespérides.

Tenim moltes ganes de compartir l’experiència de l’expedició i explicar la ciència que fem, i hem dissenyat el projecte divulgatiu:

 “RUMB A L’ANTÀRTIDA: 5 SETMANES, 5 REPTES”

Si ens hi voleu acompanyar estarem en contacte navegant per la web d’ICM Divulga, vosaltres des del vostre institut  o escola i nosaltres des de l’oceà glaçat.

I és que el nostre projecte va d’oceans gelats, d’aire, d’éssers vius diminuts (microscòpics) i de canvi climàtic. Si decidiu acompanyar-nos aprendreu què fan els científics i científiques que estudien el canvi climàtic als pols, sabreu com és una campanya oceanogràfica, aprendreu sobre la vida a l’oceà i coneixereu algunes experiències pioneres antàrtiques. En definitiva, coneixereu l’Antàrtida i alguns dels éssers vius que l’habiten, i segur, segur que en algun moment veurem foques, pingüins i potser, alguna balena!

I en què consisteix?

Durant el febrer i març de 2023, l’equip científic a l’Antàrtida anirà publicant un Diari de bord amb el qual podreu seguir el dia a dia del vaixell, els experiments que s’hi fan, els paisatges antàrtics o l’albirament de fauna marina.

Però a més a més, també es publicarà un post setmanal en el qual se us plantejaran una sèrie de reptes i preguntes relacionats amb l’Antàrtida, la recerca oceanogràfica i el canvi climàtic. Els haureu d’investigar pel vostre compte a l’aula, consensuar una resposta del grup-classe i enviar-nos-la per e-mail (icmdivulga@icm.csic.es).

Totes les vostres respostes es penjaran al web de l’ICM Divulga.

Cada setmana, mentre duri l’expedició, penjarem un nou repte i les respostes de l’anterior!!

No us perdeu aquesta oportunitat de fer un viatge al món de la investigació oceanogràfica de la mà d’una expedició real, aprofundir en el coneixement de l’oceà austral i prendre consciència del paper que tenen els oceans en el clima d’una manera activa i vivencial.

 Comptem amb tots vosaltres!

I per escalfar motors us llancem el primer repte, un repte ben senzill.

REPTE #1

Aquest repte està format per dues preguntes:

1. Sabeu que a l’Antàrtida hi ha bases científiques?

Agafeu una bola del món i google Maps i situeu l’Antàrtida. Investigueu una mica… quines bases científiques hi ha a l’Antàrtida? A veure si sabeu trobar on estan i quin és el nom de les bases espanyoles.

 2. Què sabeu de les persones que treballen a l’Antàrtida?

Quines professions tenim? Ens podeu dir dos o tres noms de persones que hagin treballat a l’Antàrtida?

I ara un joc:

Imagineu-vos que vosaltres formeu part de l’expedició Polar Change a l’Antàrtida. Sou un equip internacional i cadascú té diferents tasques. Inventeu el nom, el país d’origen i el perfil professional de cinc persones de l’equip. Com es diuen? d’on venen? què han estudiat? i què han vingut a fer a l’Antàrtida?

Per enviar les respostes al repte, descarrega aquest document i envia-ho complet a icmdivulga@icm.csic.es