Primer de tot… avui directe!

No et perdis avui a les 17:00 aquí el darrer directe amb en Jordi Felipe, biòleg que ha treballat durant molts anys als ambients polars. Actualment gestiona la Base Antàrtica Espanyola, on ha sigut el principal cap responsable durant varis anys. Fa poc va arribar de la Antàrtida, avui estarà amb nosaltres per a respondre a les vostres preguntes!

*Si t’ho vas perdre o vols tornar a veure-ho, aquí està el vídeo del directe complet.


Avui, el nostre viatge acaba, però encara hi ha moltes més coses per a descobrir de l’oceà. “L’Oceà a Casa” ha consistit en un total de 15 entrades al blog, 4 directes amb especialistes i la generació de tota una sèrie de continguts nous pensats per portar-te l’Oceà a casa. És el moment de posar un punt i a part, però pots seguir aprofundint en els continguts que hem compartit al llarg d’aquestes setmanes i nosaltres continuarem responent a tots els teus dubtes i comentaris des del correu electrònic oceanliteracy@icm.csic.es.

Volem dedicar la iniciativa “L’Oceà a casa” a vosaltres, a tots els nens, perquè ho heu fet molt bé. Quedant-vos a casa aquests dies, heu ajudat a construir un món més just i solidari per a tothom. Us volem agrair especialment el vostre esforç: Moltíssimes gràcies! El futur està a les vostres mans i estem segurs que ho sabreu fer molt bé. Aviat, podrem tornar a visitar l’Oceà i de ben segur, d’una manera o altra, la mirada i les accions cap a ell seran diferents.

No obstant, voldríem acabar fent una reflexió final de la nostra relació amb l’Oceà avui en dia i la relació amb ell en el futur. Per a això et convidem a acompanyar-nos una darrera vegada, t’apuntes?

 

Hem parlat massa nosaltres, donem veu al protagonista

Què ens diria l’Oceà si pogués parlar amb nosaltres? L’ONG Conservation International es va plantejar què ens diria la natura si li poguéssim donar veu, i va desenvolupar una sèrie de vídeos que et recomanem veure. En aquest vídeo, l’actor Harrison Ford dóna veu a l’Oceà. Està una mica enfadat, però podrem fer moltes coses perquè ho deixi d’estar.

Reflexiona: D’on surt l’energia que mou a la societat i com afecta el planeta?

Mira al teu voltant. Quantes coses de les que t’envolten funcionen amb energia? Encara que no puguem veure-la, l’energia és responsable del funcionament de moltes coses del nostre dia a dia. Tot i que ens arribi a casa en forma d’electricitat, la major part de l’energia que mou les societats procedeix del carbó i dels combustibles fòssils, que han de ser cremats i, amb això, alliberen diòxid de carboni (CO2).

El CO2 és un gas inofensiu com a tal, al cap i a la fi, tots els éssers vius l’expulsem en respirar. No obstant, la quantitat d’emissions de CO2 provinents de l’activitat humana i la velocitat a la qual es produeixen, està agreujant la crisi climàtica i afectant la salut global.

El CO2 també té el seu efecte sobre els oceans. Com vam veure la setmana passada en aquest post, l’oceà i l’atmosfera intercanvien tots els gasos de l’aire, entre ells el CO2. Què causa el CO2 a l’oceà? Potser hagis sentit a parlar de l’“acidificació oceànica”. En aquest vídeo, la investigadora Eva Calvo ens ho explica millor, i ens convida a fer una interessant reflexió.

L’Oceà, caçador de CO2

Recordes els prats del mar i el fitoplàncton? Ja hem vist com d’importants són. Avui, els recordem per tornar a donar les gràcies a aquests organismes, perquè, a més de produir gran part de l’oxigen que respirem, també consumeixen el CO₂ i són necessaris per mitigar la crisi climàtica. Per això, és tan important la seva conservació. Per comprende-ho una mica millor, pots veure aquest vídeo.

Què està passant a l’Oceà? Què passarà?

En Josep-Maria Gili ens explica en aquest vídeo els reptes que tenim de cara a preservar l’Oceà en un bon estat de salut. No t’ho perdis!

Dóna color a un fons marí des de casa

Les gorgònies, coralls tous, són uns animals molt abundants al Mediterrani i fan una funció molt important: fan la funció de boscos allà on la llum del Sol no arriba, i altres organismes com algues o plantes marines no hi poden habitar. Protegir-los és vital.

El projecte Miticap treballa per trobar mesures per implementar en la pesca artesanal, de forma que aquesta activitat pugui realitzar-se impactant el menys possible els fons marins. El projecte Rescap, al seu torn, recupera les gorgònies enganxades a les xarxes dels pescadors i desenvolupa una tècnica innovadora perquè puguin seguir vivint i albergant més vida marina.

Descobreix més sobre els dos projectes aquí.

Et proposem, a més, que donis color a aquest fons antàrtic on es mostren les diferents fases de recuperació després d’un impacte:

Submergeix-te més

  • “Cómo salvamos el mundo / Cómo perdimos el planeta”
    La revista National Geographic d’abril de 2020 ens ofereix una finestra al futur d’aquí a 50 anys. Bé, de fet ens ofereix dues finestres: una finestra positiva, on recapacitem, fem els deures i conservem un planeta en bon estat de salut i una finestra negativa, on seguim un ritme accelerat d’explotació dels recursos. Els dos futurs estan en mans de nosaltres, és responsabilitat de tots fer tot el que sigui possible per aconseguir el futur que volem.
  • Blue carbon: re-descubriendo los bosques ocultos del océano”
    Per aprofundir més en la importància dels boscs marins i en la mitigació de la crisi climàtica, us recomanem aquesta conferència de l’investigador Carlos Duarte a l’ICM.
  • La humanitat i el mar”
    A la unitat temàtica “La humanitat i el mar” del projecte “El mar a fons” podràs encara aprendre més sobre la relació entre la humanitat i el mar.
  • “Bajo la piel del océano” Llibre de Carles Pedrós-Alió
    Relat molt atractiu i rigorós escrit per un gran científic i divulgador.  Tracta, en una primera part, de les experiències i coneixement durant una expedició a l’Oceà Àrtic i, en una segona, sobre temes generals i de gran actualitat, de l’estat actual dels oceans i dels perills del futur.
  • “El mar mediterráneo en seis alarmantes cifras”
    En aquest enllaç, National Geographic ens dona la visió negativa però real del mar Mediterrani en 6 xifres.
  • “La vida de los océanos puede recuperarse en 30 años”
    En aquesta notícia, el científic Carlos Duarte ens dóna les claus per prendre acció als propers anys cap a un Oceà més sostenible.

 

No et cansis mai d’explorar el mar, sempre tindrà nous secrets guardats esperant ser descoberts

La nostra darrera recomanació seria que quan sigui possible, “visquis” el mar i el coneguis bé. Doncs és allò que coneixem més el que més volem protegir. Tenim la sort que al nostre planeta tenim un segon món que és submarí, diferent però alhora semblant al terrestre-aeri al qual estem més acostumats i coneixem millor. Unes ulleres i un tub de snorkel et poden obrir moltes finestres, bussejar t’ajudarà a arribar més lluny… Si per alguna raó no hi pots anar tu mateix no pateixis perquè ja t’hem ensenyat a “L’Oceà a Casa” un munt de maneres per explorar l’oceà des de casa. Et compartim també aquest últim recurs que et permetrà bussejar arreu del món.

Paraula del dia

Aquestes setmanes estem veient molts exemples de com la naturalesa s’obre camí, ara que les persones estem a casa. Les aigües costaneres estan transparents, alguns animals salvatges es veuen entre els carrers… Quan tornem a la normalitat, tornarà tot a ser com abans? Com imaginem un futur sostenible? El primer pas per acostar-nos a aquest futur, és imaginar-lo. Imaginem utopies. Imaginem una societat justa i respectuosa amb la naturalesa. Els següents passos han d’acostar-nos cada vegada més a aquest futur.

 

Fins aviat!
Aquí acaba el nostre viatge, no obstant això, l’oceà continua sent immens i queden molts més secrets per descobrir. T’animem a continuar tenint curiositat i continuar investigant el nostre oceà. Des d’oceanliteracy@icm.csic.es ens encantarà continuar rebent els vostres comentaris i respondre les vostres preguntes. Esperem que hàgiu gaudit i après amb l’aventura!


Comenta, pregunta, interacciona!

Per afegir un comentari simplement has d’escriure el teu nom o àlies i afegir un correu electrònic. No és necessari registrar-se, és molt senzill! Recorda d’utilitzar sempre el mateix àlies, així et podrem reconèixer. El correu electrònic serà privat, però ens servirà per posar-nos en contacte amb tu si volem enviar-te algun regal.