Ahir vam parlar de la brossa marina. Desfer-se d’ella és un gran repte que tenim i tindrem, però segur que si comprenem bé els processos que tenen lloc al planeta i quin efecte tenen les nostres accions, podrem entre tots trobar solucions efectives.

Avui ens concentrarem en alguns processos que tenen lloc entre l’Oceà i l’atmosfera. Des de molt petits aprenem a l’escola que hi ha dies que fa sol, altres que fa vent, altres que plou… Però, sabem realment per què ocorren aquests canvis? Sabries explicar, per exemple, per què a vegades plou? Pensa-ho bé abans de contestar, perquè la pregunta no té una resposta senzilla.

Intentarem ajudar-te a trobar una bona resposta a la pregunta amb aquesta entrada. Ens hi acompanyes?

Divendres en directe!

Avui és divendres i això significa que… a la tarda tindrem un directe! Aquesta tarda, en Josep-Maria Gili i l’Ainara Ballesteros atendran tots els teus dubtes en relació a les meduses. T’ho perdràs?

DIRECTE “MEDUSES” Divendres 10 a les 17h

NOTA: Pots accedir al directe des del navegador, sense necessitat de descarregar l’aplicació ni donar-se d’alta, clicant sobre l’enllaç que apareixerà en la part inferior “uneixi’s mitjançant el seu navegador”. S’activarà a les 17h. Si tens problemes, contacta amb oceanliteracy@icm.csic.es.

*Actualització: Si t’ho vas perdre o vols tornar a veure-ho, aquí està el vídeo del directe complet.

Activa’t: què és la pluja?

Descobreix què hi ha darrere del procés de la pluja mentre aprens anglès i balles per activar-te! Vídeo

 

Trobaràs que molts dels cicles de l’aigua representats els llibres “s’emporten” l’aigua de l’Oceà cap a terra. Bé, això no és del tot correcte. Molta aigua de l’Oceà va a terra, però la major part de l’aigua evaporada es condensa i torna a precipitar al mateix Oceà.

Pots explorar la pluja i altres fenomens meteorològics en el web de Meteocat.

Experimenta: recepta per crear el teu propi núvol en una ampolla

El nostre company i científic Rafel Simó ens ha enviat la recepta perfecta per crear un núvol en una ampolla. Només ens caldran tres ingredients. Ho pots descobrir aquí.

Pots obtenir més informació del que cal per formar un núvol en aquesta entrada del blog Super Science Me, de l’investigador Pablo Rodríguez Ros, on compara un núvol del cel amb el cotó de sucre.

 

Reflexionem: el cicle de l’aigua

Amb tot el que has après, pots acabar de reflexionar per què plou on plou i en quina quantitat. Pintar el següent esquema pot ajudar-te a consolidar els nous coneixements:

Descarrega el cicle de l’aigua per acolorir. Dibuix d’en Jordi Corbera.

 

Enigma: descobreix quin paisatge emboirat s’amaga darrere del trencaclosques.

No hem de confondre els núvols amb la boira. La boira està en contacte amb la terra o l’Oceà, mentre que els núvols no estan en contacte directe. Descobreix el paisatge emboirat que s’amaga darrere d’aquest trencaclosques:
preview40pieceBoira a les Illes Medes
Nota: Dificultat mitjana. Podràs canviar la dificultat del trencaclosques i cronometrar el temps que trigues en fer-lo, al mateix enllaç.

Busca la teva inspiració

La pluja i els núvols han inspirat moltíssims artistes a crear poemes, cançons i relats en els quals la pluja és la gran protagonista. Et proposem que creïs el teu propi poema al voltant de la pluja i l’Oceà. Pots inspirar-te en aquests de’n Josep Maria de Sagarra i Carme Cabús.

Josep Maria Sagarra – En Veu Alta – Cançó de pluja

Miralls d’aigua, de Carme Cabús

L’aroma a mar

Quan estem prop del mar, encara que no puguem veure’l, sentim la seva presència. Hi ha una aroma peculiar i refrescant que ens indica que és molt a prop. D’on ve, aquesta aroma? Ve dels microorganismes del fitoplàncton marí, que produeixen un compost químic, denominat dimetilsulfur, que s’allibera a l’atmosfera i és el responsable d’aquesta olor tan característica. El dimetilsulfur, a més, actua com un “imant” per a les gotetes de vapor d’aigua de l’atmosfera, facilitant que aquestes s’ajuntin més i més fins a formar els núvols.

Aquesta és una de les maneres en les quals veiem com l’oceà està íntimament relacionat amb els núvols de l’atmosfera.

Els núvols ens ajuden a refredar el planeta

En Josep-Maria Gili ens proposa fer un experiment d’albedo, per demostrar com els núvols sobre el mar, o el mar glaçat, refreden el planeta o impedeixen que s’escalfi més. Això és perquè reflecteixen la llum, l’energia que arriba del Sol, que és la que escalfa la terra i el mar. Com que tant els núvols com el gel són blancs, fan de para-sols on rebota la radiació solar.

Podeu imprimir una superfície en negre o blau molt fosc. O, millor, agafar una carpeta fosca que tingueu per casa i retallar un full blanc en forma de perfil de gel o de núvol, de manera que tapi gairebé la meitat de la carpeta. Ho poseu sota una làmpada d’escriptori (tipus flexo), ben propera als dos i espereu uns 10 minuts. Després, retireu la làmpada i els fulls i ràpidament toqueu i comproveu on és més calent, al mar negre o sota els núvols o gel.

Ben senzill per mostrar la importància dels núvols i del gel marí sobre el clima. També ho podeu provar amb formatge tou, tipus camembert o brie, col·locant-ne un trosset sota la cartolina negra i un altre trosset sota el foli blanc, i comprovar quin es fon abans.

Submergeix-te més

  • El temps al mar” Guia didàctica
    En aquesta unitat didàctica d’El Mar a Fons podràs aprofundir en el temps al mar i fer experiments com, per exemple, crear el teu propi pluviòmetre.
  • Mar de Núvols” Oceans, aerosols, núvols i canvi climàtic
    Article d’en Rafel Simó, Atzavara (2008).
  • Aquí pots trobar una de les bases de dades més completes que tenim a prop. En Josep Pascual pren dades meteorològiques diàriament a l’Estartit des de 1983 i les comparteix a Meteolestartit.cat. Més informació sobre aquestes dades aquí.

Paraula del dia

 

Fins la setmana que ve!

Esperem que hagis gaudit acompanyant-nos en el dia d’avui. Arriba el cap de setmana, temps perquè descansem una mica. Dilluns celebrarem el dia de la mona de pasqua, però dimarts tornarem amb moltes sorpreses… inaugurarem la setmana polar! Més val que preparis els guants i un bon abric perquè visitarem els ambients més freds del planeta!

 

Vols que t’avisem per e-mail? Subscriu-te i t’enviarem cada matí la temàtica del dia.

 


Comenta, pregunta, interacciona!

Per afegir un comentari simplement has d’escriure el teu nom o àlies i afegir un correu electrònic. No és necessari registrar-se, és molt senzill! Recorda d’utilitzar sempre el mateix àlies, així et podrem reconèixer. El correu electrònic serà privat, però ens servirà per posar-nos en contacte amb tu si volem enviar-te algun regal.