Ahir va ser un dia vertiginós amb els corrents oceànics. Per això avui et proposem continuar el nostre viatge d’una manera més relaxada. Et convidem a acompanyar-nos als prats del mar. Véns amb nosaltres?

Dia de platja

Algun cop t’ha passat que arribes a una platja així? I, què has fet? Has buscat una altra platja? T’has sentit frustrat perquè la platja estava “bruta”?

Imatge del Periòdic d’Eivissa

Si la teva resposta ha estat sí, et convidem a completar amb nosaltres les activitats que tenim preparades per a avui. Potser aconseguirem que la propera vegada que arribis a una platja com la de la imatge, et posis molt feliç.

 

La posidònia: una de les joies del Mediterrani, greument amenaçada

Saps què és la posidònia? Et proposem conèixer-la a través d’aquest vídeo de Posidonia Project (versió català) o aquí (versió castellà). Coneixerem per què aquesta planta marina fa que tant persones d’aquí, com del Marroc, d’Itàlia i  de França, vulguin preservar-la en bon estat.

 

Les algues, són plantes? Algues i fanerògames

Et convidem a completar els buits que falten en aquest text, per conèixer les diferències entre les algues i les plantes marines com la posidònia. Aquests són els mots que falten: núvols, fondària, algues, colors, posidònia, formes, brunes, centèsimes, alimentació, fotosíntesi, net.

Sota el nom genèric d’__________ s’agrupa una diversitat d’organismes, sovint difícil de classificar. Hi ha algues de moltes mides, algunes que mesuren només unes _______ de mil·límetre (com Chatoceros sp., a la fotografia de l’esquerra) fins a les immenses algues brunes que coneixem com a kelp (imatge de la dreta), que poden arribar a fer més de 60 m!

 

Per a viure, les algues, segons les diferents espècies, tenen requeriments concrets (d’aliment, salinitat i temperatura, entre d’altres). El que totes necessiten sempre és llum, per tant no les trobarem a molta _____, allà on la llum del sol no arriba.

Les plantes marines com la ______ també necessiten llum per a viure i per això tampoc les trobarem a molta profunditat. Per què ambdues necessiten llum? Perquè fan la ________, un procés molt important que els permet, sempre que tinguin llum del sol, produir aliment i oxigen per a altres animals marins. També fixen carboni, un procés molt important per ajudar a tenir un aire més ___. Moltes algues també contribueixen a la formació de____!

Podem trobar algues de moltes ____ i ____ diferents (com a la imatge següent, on es veuen alguns exemples d’algues). Les algues es poden dividir, segons els pigments que els donen colors, en tres grans grups: algues verdes, vermelles i ____. Aquestes últimes, s’utilitzen habitualment en l’________  humana i d’animals, i en cosmètica.

 

Pots trobar el text complet amb les solucions aquí.

Reforça la teva observació! Dibuixos per a acolorir

Pots posar a prova el teu vessant més observador acolorint aquests dibuixos d’algues i de posidònia.

Descarrega algues i posidònia per a acolorir. Dibuixos d’en Jordi Corbera.

Fixa’t en les seves parts, no són tan iguals com semblaria a primera vista! Per exemple, les algues no formen flors ni produeixen fruits. Si vols consultar com són a la natura, pots cercar-les. Les imatges corresponen a les espècies:  Codium vermilara, Halimeda tuna, Rhodymenia ardissonei i Posidonia oceanica.

Envia’ns els teus dibuixos a oceanliteracy@icm.csic.es! Volem fer un àlbum amb les aportacions de tots els participants, no voldríem que faltessin les teves creacions artístiques!

 

Enigma: Descobreix la vida que amaga un prat de posidònia

La posidònia forma grans prats plens de vida. Descobreix la vida amagada en un prat de posidònia a través del següent trencaclosques:

preview40piecePrat Posidonia (dibuix Mikel Zabala)

Nota: Dificultat mitjana. Podràs canviar la dificultat del trencaclosques i cronometrar el temps que trigues en fer-lo, al mateix enllaç. 

T’animem a gaudir d’aquest dibuixos per conèixer més vida associada a la posidònia.

 

Submergeix-te més

  • Les algues” (en català) i “Las algas” (en castellà).
    Unitat didàctica del projecte “El Mar a Fons” per aprofundir més en les algues.
  • El tresor de Posidó. Conte infantil sobre la riquesa dels fons marins de posidònia i la importància d’aquest ecosistema. Centre de Recursos d’Educació Ambiental de les Illes Balears (CREAIB). Disponible en català i castellà aquí.

 

Paraula del dia

Malgrat que molta gent ho pensi, la posidònia no és una alga sinó una planta aquàtica, perquè també té arrels, fulles i fruits com les plantes terrestres, mentre que les algues són més senzilles. Si hi ha posidònia vol dir que la qualitat de l’aigua és bona, així que trobar-la a la platja és una bona notícia! Per tot això, i pels paisatges submarins tan bells que forma, és molt important preservar-la en bon estat de conservació.

 

A l’inici del dia d’avui et preguntàvem sobre la teva actitud envers una platja com la de la imatge. Ara ja saps que aquestes fulles a la sorra indiquen la presència propera de posidònia. I ara ja saps què significa posidònia: aigües netes, amb molta vida per descobrir. Així que el proper cop que vegis una platja com la de la imatge, no t’ho pensis dos cops, agafa les ulleres i el tub, i surt a gaudir d’un dels paisatges submarins més bonics que tenim al mar Mediterrani: els prats de posidònia.

 

Fins demà! Esperem que hagis gaudit acompanyant-nos en el dia d’avui. Demà, continuem. Et proposarem conèixer la vida marina que s’amaga al mar. Creus que ja ho saps tot sobre els animals marins? Potser et sorprenem!

Vols que t’avisem per e-mail? Subscriu-te i t’enviarem cada matí la temàtica del dia.


Comenta, pregunta, interacciona!

Per afegir un comentari simplement has d’escriure el teu nom o àlies i afegir un correu electrònic. No és necessari registrar-se, és molt senzill! Recorda d’utilitzar sempre el mateix àlies, així et podrem reconèixer. El correu electrònic serà privat, però ens servirà per posar-nos en contacte amb tu si volem enviar-te algun regal.