Bon dia! El viatge d’avui no és tan bonic com altres aspectes de l’Oceà que hem pogut veure fins ara, com el plàncton, les praderies submarines o la bellesa i força dels corrents marins.

No obstant, el tema d’avui el trobem d’una o altra manera relacionat amb totes les entrades anteriors. Potser et sobta quan et diguem que del què parlarem serà de brossa, concretament de la brossa al mar. Quina connexió tenen la brossa i el plàncton? O la brossa i els corrents marins? Segurament no haurien de tenir cap, però malauradament, la relació és molt estreta, com veurem avui.

Però ep, no et desanimis, perquè és un problema que té solucions. Potser no fàcils, però si coneixem bé el problema i l’expliquem arreu perquè tothom en sigui conscient, segur que entre tots, esperem que aviat, trobem la manera de fer front a aquest gran problema.

Reflexionem tot dibuixant

T’imagines viatjar ara mateix a una illa deserta? Et proposem que pensis bè en tot el que hem vist fins ara al blog i pintis com seria la teva illa ideal. Pots posar especial èmfasi als organismes que viurien al seu voltant, el tipus de paisatges submarins que hi hauria i podries explorar fent snorkel… Hi hauria sorra? Seria volcànica, o formada pel desgast de l’esquelet dels coralls? Ara ja saps que això implicaria utilitzar diferents colors per pintar-la.

Envia’ns els teus dibuixos a oceanliteracy@icm.csic.es! Ens agradaria fer un àlbum amb les aportacions de tots els participants, i ens encantaria comptar també amb les teves aportacions!

 

Descobrim: Què és la brossa marina?

La brossa marina és tot aquell material o producte que ha estat fabricat per a l’ús humà i que acaba directa o indirectament rebutjat a l’Oceà.

Al web de Surfriders ho expliquen molt bé, i també inclou un quizz per posar a prova què sabem o no sobre la brossa marina.

Et proposem veure aquest vídeo de la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) on t’expliquen (en anglès) molt bé què entenem per brossa marina (marine debris), què predomina a aquesta brossa marina i d’on prové.

Amb aquest altre recurs i aquest altre compendi d’activitats (castellà) podràs aprendre de forma lúdica resolent les diverses activitats proposades especialment per a infants.

 

Un gran problema: el plàstic

D’entre tots els tipus de brossa marina, la més abundant és la formada per plàstic. Aquest, constitueix un material pràcticament indestructible, versàtil, flexible, barat… Totes aquestes característiques, el converteixen en un material omnipresent. No és d’estranyar que el seu ús estigui tan estés, quan va aparèixer va ser una gran revolució, és un gran material! Però, té sentit utilitzar-lo com l’estem utilitzant, per exemple per materials d’un sol ús? La major peligrositat del plàstic radica precisament en aquest poder indestructible. Molts plàstics mai arriben a degradar-se per complert, convertint-lo en un gran enemic ja que es va esmicolant i aquestes petites parts arriben a tot arreu.

A més petit, major impacte
En l’Oceà, el plàstic es fragmenta per l’efecte de les onades, l’aigua marina i la llum solar. Així, es van produint partícules cada vegada més petites, fins a petites partícules que només són visibles sota el microscopi. Aquests són els microplàstics o nanoplàstics. En ser tan petits, entren a les xarxes tròfiques, com es pot veure en aquest video, a través de petits organismes marins, com els que vam conèixer ahir. D’aquí, organismes més grans com peixos els mengen i al final ens arriben a nosaltres quan mengem peix.

 

Com arriba la brossa a l’Oceà?

Com vivim a un planeta que té un 71% de superfície blava, d’Oceà, no és d’estranyar que la major part de la brossa que circula pel món estigui allà concentrada. El volum, l’espai que ocupa l’Oceà és enorme, molt difícil d’imaginar. Penseu que el lloc més profund de l’Oceà fa 11.000 metres i la profunditat mitjana es calcula en 3900 metres. Però, com hi arriba?

Quan som a la platja, per desgràcia, sovint trobem coses que no haurien d’estar allà a la sorra: molts residus, la majoria d’ells plàstics. Per què? Podriem pensar que algunes persones no estan ben educades i, que quan van a la platja o surten a caminar pel passeig marítim, llencen la brossa al terra. Aquesta és sens dubte, una de les raons per les quals arriben els residus a les platges, però se t’acudeixen altres vies?

 

Aquests panells informatius pertanyen a la exposició “La Mar de Plàstics” de la Diputació de Barcelona. Pots veure tot el contingut de la exposició aquí.

Com mostren els panells, ¡la major part dels residus que arriben al mar procedeixen de terra! per tant, hem de parar atenció i vigilar on acaba la brossa no només quan estem a la platja, sino en qualsevol lloc.

Aquest vídeo mostra d’on ve aquesta brossa marina.

Els microplàstics també arriben a l’Oceà directament des de les nostres cases. Els teixits sintètics de la nostra ropa alliberen petites fibres plàstiques que arriben des de les rentadores. Per aixó, és millor optar sempre per teixits com el cotó o altres fibres naturals, que es degraden amb molta més facilitat.

 

Impacte a la vida marina

Ja hem vist que els residus petits poden afectar diferents éssers vius en ser confosos per aliment. Què passa amb els residus més grans? A més de l’impactant que resulta veure un fons marí ple d’escombraries, poden causar altres conseqüències.

Molts animals confonen els plàstics amb altres organismes marins d’aspecte similar. Per exemple, les tortugues, grans consumidores de meduses, són un dels animals que més pateixen els problemes associats als plàstics. També les aus.

A més, objectes de molta grandària com a xarxes, cordes o bosses, poden ser perillosos paranys per a molts animals, que es queden enganxats i no poden escapar.

Altre dels impactes el podem veure en aquest vídeo de National Geographic, que mostra el que passa quan un cranc ermità busca casa en un barri contaminat. La seva nova casa serà igual de resistent? Li protegirà prou dels depredadors i de les inclemències del medi?

Aquest aspecte inclou imatges que poden ferir la sensibilitat, pel qual preferim deixar a la discreció de cadascú cercar més informació sobre aquest tema. Un documental que pot ser interessant de veure per aprofundir en el tema és “A plastic ocean”.

Mar Net, Mar Viu
Per a conscienciar sobre la bellesa de l’Oceà i els impactes que l’afecten, el concurs de fotografia “Mar Net, Mar Viu” va recollir imatges que mostren les dues cares de la moneda. Veuràs que en moltes d’elles, els plàstics són els protagonistes. Et proposem que pensis en el teu animal preferit. Imagina com es veurà afectat per la contaminació per plàstics. Com en les fotografies, pots representar en un dibuix o petit relat, d’una banda la seva bellesa, i per altra banda, el mal que li podria causar la brossa marina.

Ganador del concurs de fotografia “Mar Net, Mar Viu” (2019)

Nedant entre plàstic

Com vam veure a la publicació “L’Oceà, un mar de rius”, les corrents distribueixen l’aigua marina per tot el planeta, portant en sí l’oxigen, els nutrients, i també els contaminants i residus. Els corrents oceànics formen girs on s’acumulen en més quantitat les escombraries marines, i especialment el plàstic, que és el que més temps triga a degradar-se. Durant molt de temps s’ha parlat de les “illes de plàstic”, però avui dia sabem que això no és realment així. Si ens anem al punt on més plàstic s’acumula, no trobarem una illa o muntanya d’escombraries on posar el peu. En canvi, surant en l’aigua veurem una gran concentració de residus de tota mena i grandària, que poden arribar fins a grans profunditats i acumular-se en el fons marí. Es tracta més aviat d’una densa sopa de plàstic.

A la web PlasticAdrift.org, veuràs el viatge que pot realitzar un residu de plàstic una vegada arriba a la mar, transportat pels corrents. Ara trasllada’t en la teva imaginació a la teva platja preferida, on es troba? fes clic sobre la seva posició en el mapa i veuràs fins on arribarien els plàstics que es llencessin allà.

 

Enigma: què residu és al fons del mar?

Resol el següent trencaclosques per descobrir quelcom que no hauria d’estar al fons marí.
preview40pieceBasura marina

La imagte és una observació aportada per un voluntari en la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar. Saps el que és?

Nota: Dificultat mitjana. Podràs canviar la dificultat del trencaclosques i cronometrar el temps que trigues en fer-lo, al mateix enllaç.

Reforça la teva observació! Dibuix per acolorir

Et suggerim acolorir aquest dibuix d’una platja amb brossa i parar atenció en cada residu i imaginar com ha pogut arribar aquí.

Descarrega platja amb brossa per acolorir. Dibuix d’en Jordi Corbera.

Envia’ns els teus dibuixos a oceanliteracy@icm.csic.es! Volem fer un àlbum amb les aportacions de tots els participants, no volem que falti el teu!

 

Què pots fer tu? Investiga, pren consciència i explica el problema

El plàstic està molt present al nostre dia a dia, però està a les nostres mans fer-ne un ús reduit i responsable. És molt difícil saber quines idees són més bones per tu, les alternatives que siguin bones per algú poden no ser-ho per un altre.

Por ser et sorprengui la quantitat de residus que generem al nostre dia a dia. L’activista Rob Greenfield va fer un ejercici curiós i impactant: va portar tota la brossa produïda en un mes a sobre. Et proposem que facis una investigació a casa teva, apuntant tota la brossa que generis i maneres en que podries reduir aquesta producció, segur que se t’acudeixen moltes! A més, amb aquesta Calculadora de Plàstic pots fer una estimació de quan es produeix a l’any. Per intentar reduir aquesta petjada, podries fer concursos amb els teus amics i amigues o familiars per veure qui genera menys brossa. El planeta t’ho agrairà.

Aquí també pots trobar més informació i exemples d’iniciatives per reduir el plàstic d’un sol ús al dia a dia.

 

Reflexió final

Voldriem que prenguessis el dibuix que has dibuixat al principi del blog. T’imagines aquesta illa a la realitat? Potser existeix, però segurament t’ha faltat dibuixar un element: la brossa marina. Avui en dia està tot arreu i és pràcticament impossible trobar un lloc exempt de brossa marina. Quina llàstima… aconseguirem resoldre aquest tema? És un dels grans reptes de l’actualitat.

 

Submergeix-te més

  • Reportatge “Ahogados en plástico”
    Les escombraries, i sobretot els plàstics, inunden mars i oceans. En les zones de costa situades prop d’algunes grans ciutats del Mediterrani, com Barcelona, poden arribar a ser gairebé un 40 per cent del que els pescadors recullen en les seves xarxes.
  • Setmana europea de la reducció de residus
    Cada any, a finals de novembre, es celebra a nivel europeu una setmana plena d’accions de sensibilització sobre els recursos sostenibles i la gestió de residus. Aquest any, pots proposar una activitat al teu barri o escola!

 

Paraula del dia

 

Fins demà!

Esperem que hagis gaudit acompanyant-nos en el dia d’avui. Demà, continuarem amb l’Oceà i atmosfera. Quina relació hi ha entre l’Oceà, la formació dels núvols i la pluja? Més de la que imagines! T’ho perdràs?

Vols que t’avisem per e-mail? Subscriu-te i t’enviarem cada matí la temàtica del dia.

 


Comenta, pregunta, interacciona!

Per afegir un comentari simplement has d’escriure el teu nom o àlies i afegir un correu electrònic. No és necessari registrar-se, és molt senzill! Recorda d’utilitzar sempre el mateix àlies, així et podrem reconèixer. El correu electrònic serà privat, però ens servirà per posar-nos en contacte amb tu si volem enviar-te algun regal.