Ahir vam poder conèixer els misteris que amaga la sorra, vam veure que pot estar formada per grans de moltes mides, colors i textures diferents. Avui us demanem que sigueu molt valents, perquè l’aventura que tenim preparada per a vosaltres farà augmentar la vostra adrenalina. Us prometem que valdrà la pena. Esteu preparats per agafar embranzida?

Raona: Què és un corrent marí?

Avui et demanarem que pensis si algun cop has sentit a parlar dels corrents marins. Potser quan estaves a la platja banyant-te els teus pares t’han escridassat: “Vine més a prop o se t’emportarà el corrent” o “No em fa molta gràcia que et banyis, diuen que avui hi ha molt corrent”.

Una altra pista: mentre et banyaves al mar has notat de sobte una zona amb aigua més calenta o més freda? Ja t’avisem que no has de patir, probablement ningú havia pixat allà, segurament la diferència de temperatura que vas notar en aquell moment significava que allà hi havia un corrent (i, segur, més d’un).

Et proposem que responguis en no més d’una pàgina a la pregunta “Què és un corrent marí?

Envia’ns els teus escrits a oceanliteracy@icm.csic.es! Amb les aportacions de tots vosaltres volem fer un compendi col·lectiu. No se t’acudeix res? No et preocupis, pots saltar-te aquesta part i seguir amb el nostre viatge. En acabar, pots tornar a aquest apartat. Segur que llavors sí que no tindràs excusa per explicar què és un corrent marí.

 

Descobrim com és un corrent marí

Algun cop has vist la pel·lícula Buscant en Nemo (Buscando a Nemo en castellà, Finding Nemo, en anglès)? Sí? Doncs potser recordes aquesta escena. En aquest moment de la pel·lícula, en Nemo s’enfila a l’esquena d’una tortuga per recórrer amb ella el corrent de Califòrnia. Pots buscar on està el corrent de Califòrnia en aquest mapa dels principals corrents del món.

Al mapa, només es veuen els corrents més importants del món, però n’hi ha moltíssims més! Les fletxes indiquen el seu recorregut i si són freds (color blau) o calents (color vermell). Poden ser més o menys forts, freds o calents… també van variant en alguns aspectes al llarg del temps.

Reflexió: No has vist la pel·lícula Buscant en Nemo? Et recomanem que la vegis, segur que t’encantarà! Però, si us plau, no ens agradaria que després volguessis tenir un “peix Nemo” a casa. Pensa que els peixos pallasso, com el Nemo, són més feliços a les aigües tropicals! Com a nosaltres, també els agrada estar envoltats d’amics i recórrer diferents espais. Si el tens en una peixera a casa, l’estàs condemnant a un confinament etern i pensa que ells no tenen pel·lícules, jocs ni llibres per entretenir-se.

 

Per què l’aigua és salada? Preguntem a l’expert

Saps per què l’aigua del mar és salada? A diferència de l’aigua de l’aixeta, dels rius o dels llacs? Això ens ajudarà a comprendre una mica més per què hi ha corrents marins al món. Li hem preguntat a l’expert Jordi Salat. Pots veure la resposta en aquesta secció (també en castellà).

 

Experimenta: Per què hi ha corrents? Una raó: la densitat

És molt difícil explicar en poc espai per què tenim corrents marins al món. Una de les raons és la densitat.

Què és la densitat? Si agafem dos recipients iguals (per exemple dos gots), n’omplim un d’oli i un altre d’aigua i ho aboquem tot a un recipient transparent més gran, al cap d’uns segons veurem que es formen dues capes diferenciades. Això ja ens indica que l’oli i l’aigua no són iguals. Aquesta diferència es deu al fet que tenen diferents densitats. Potser amb oli i aigua és fàcil de notar aquestes diferències, però amb dos líquids aparentment iguals, del mateix color, com passa a l’Oceà, és més difícil.

Et convidem a acompanyar l’Aline i la Cassandre en aquest vídeo. A elles també els costava entendre tot això, i van decidir experimentar a casa seva. Així, ho van entendre tot de manera fàcil. Segur que després de veure-ho tu també ho acabaràs de comprendre tot millor!

 

L’Oceà, lluny de ser continu, està format per aigües de diferents característiques, de diferent densitat. Què vol dir, això? Que hi ha aigües més o menys salades, més fredes o més calentes, la qual cosa fa que, com succeeix en barrejar l’oli i l’aigua, vagin canviant la seva posició, per diferències en la seva densitat i per altres factors. Mira, aquí hi ha un mapa de densitats d’aigües arreu del món, on cada color correspon a una densitat diferent. Tindries alguna idea de per què varia tant la densitat d’un lloc a l’altre?

La nostra companya Carine Simon explica en aquesta presentació què mou l’Oceà, i com la densitat té molta importància!

Perquè l’aigua del mar Mediterrani és més densa que l’aigua de l’Atlàntic?

Si t’hi fixes bé, veuràs que l’aigua del mar Mediterrani és molt més densa que la de l’Atlàntic. Saps per què?

Si has fet l’experiment del vídeo, hauràs vist que la sal afecta la densitat, oi? Intuïtivament, ho podem entendre perquè com més sal, més partícules hi ha dins de l’aigua. I al Mediterrani, oi que hi fa bastanta calor? Quan fa calor, l’aigua s’evapora. Però la sal no! Per tant, l’aigua es torna més salada i més densa que a l’Atlàntic! Els forts corrents de l’estret de Gibraltar estan, entre d’altres motius, originats per aquesta diferència de densitat.

Podràs entendre-ho millor amb aquesta animació de la NASA, que recrea els moviments de l’aigua a l’Oceà. Com veus, l’Oceà és un mar de rius! 

Tot això, que pot semblar molt difícil, és molt important per entendre l’Oceà. Avui hem començat parlant de corrents marins. Els corrents marins són com rius de diferents característiques (més freds, més calents, més o menys salats) dins del mateix Oceà. El moviment i la raó per la qual existeixen aquests rius es pot explicar, en part, per la densitat.

Si t’interessa molt aquest tema, envia’ns un correu i farem una altra entrada per explicar altres factors que generen corrents. També pots fer una ullada a les presentacions del projecte Petits Oceanògrafs.

 

Enigma: Descobreix “la circulació global oceànica”

A causa de molts altres factors (la forma i moviment de la Terra, dels vents, l’existència dels casquets polars i l’aportació d’aigua dolça dels rius, entre d’altres) hi ha uns patrons globals de circulació d’aigua al món que es van repetint amb certa regularitat al llarg del temps, però tingues en compte que això és només una versió senzilla de la realitat.

Descobreix la circulació global oceànica a través d’aquest trencaclosques:
preview42pieceCorrents marins
Nota: Dificultat mitjana. Podràs canviar la dificultat del trencaclosques i cronometrar el temps que trigues en fer-lo, al mateix enllaç. 

La imatge mostra la forma dels corrents, de color diferent, a causa de la presència d’uns petits organismes del gènere Emiliana. Ja parlarem més d’ells un altre dia, segueix connectat al blog per no perdre-t’ho!

 

Practica la teva creativitat! Dibuix per a acolorir

Pots posar a prova el teu vessant més artístic acolorint aquest dibuix de la circulació oceànica global que hem preparat per a tu:

Descarrega la circulació oceànica global per a acolorir. Dibuixos d’en Jordi Corbera.

Envia’ns els teus dibuixos a oceanliteracy@icm.csic.es! Volem fer un àlbum amb les aportacions de tots els participants, no volem que falti el teu!

 

Submergeix-te més

 

 

Paraula del dia

 

Potser t’ha estat més difícil seguir el viatge avui que de costum, però no t’amoïnis. Era un pas molt important que havíem de donar per comprendre allò que ens fascina: l’Oceà.  Segur que a mesura que passin els dies i anem aprenent tots plegats, ho entendràs tot millor. Avui hem començat el nostre viatge acompanyant a les tortugues agafant embranzida amb el corrent de Califòrnia.

Els corrents marins ajuden a molts animals a arribar abans al seu destí. També és molt important que coneguin els corrents superficials els regatistes. Pots veure aquí el recorregut de la “Barcelona World Race”, la cursa on regatistes d’arreu donen la volta al món. No et sembla curiós com coincideixi la seva ruta amb el mapa de corrents que havíem vist?

 

Fins demà! Esperem que hagis gaudit acompanyant-nos en el dia d’avui. Demà, continuarem. Et proposarem relaxar-te una mica amb nosaltres a les praderies del mar. T’animes a continuar amb aquest viatge? Et prometem que no quedaràs decebut!

 

Vols que t’avisem per e-mail? Subscriu-te i t’enviarem cada matí la temàtica del dia.

 


Comenta, pregunta, interacciona!

Per afegir un comentari simplement has d’escriure el teu nom o àlies i afegir un correu electrònic. No és necessari registrar-se, és molt senzill! Recorda d’utilitzar sempre el mateix àlies, així et podrem reconèixer. El correu electrònic serà privat, però ens servirà per posar-nos en contacte amb tu si volem enviar-te algun regal.