Pregunta a l'expert
Tens alguna pregunta sobre el mar?
Envia’ns-la a icmdivulga@icm.csic.es, els nostres experts publicaran la resposta en aquesta secció.
Per què el mar és salat?
Responde Jordi Salat
Investigador del Departament d’Oceanografia Fisica i Tecnològica
Si observem l’etiqueta d’una ampolla d’aigua mineral, podrem veure en la seva composició que conté una petita quantitat de sals. Aquestes sals provenen de la dissolució de les sals de les roques per les quals ha passat.
Durant milions d’anys, l’aigua procedent de rius i deus, com la de l’ampolla, ha anat a parar al mar. Si a més, tenim en compte que en el procés d’evaporació del mar, l’aigua es va però les sals es queden, la concentració de sals ha anat augmentant, any rere any, fins a aconseguir la salinitat actual que és, aproximadament, d’uns 35 g de sal per litre d’aigua de mar.
Per què el mar és blau?
Respon Jordi Salat
Investigador del Departament d’Oceanografia Fisica i Tecnològica
L’aigua del mar és, en general, bastant transparent i, si l’observéssim a un got, veuríem que no té color. Quan mirem una gran extensió d’aigua un dia clar, acostuma a veure’s blava i, si està ennuvolat té un aspecte més gris. Aquest fet ens porta a la conclusió que el color que veiem és un reflex del cel. No obstant això, aquesta no és l’única raó del seu color blau. Quan incideix la llum del Sol al mar, l’aigua (i l’oxigen que hi ha dissolt) deixa passar millor alguns colors que d’altres, els quals absorbeix. De tot l’espectre de la llum blanca, els colors de longitud d’ona llarga (vermells) són més absorbits que els d’ona curta (blaus).
Així doncs, el què veiem és el que queda de la llum blanca que no s’ha absorbit i que surt reflectida, per aquesta raó es veu blava. Però encara hi ha d’altres aspectes que influeixen al color. Si hi ha molt fitoplàncton (algues microscòpiques) veurem l’aigua menys transparent i d’un color més verdós. Si hi ha partícules de fang en suspensió, tindrà un color més terrós… A les zones allunyades de rius i àrees urbanes, si l’aigua és molt transparent vol dir que hi ha poc fitoplàncton, i en un dia clar es veurà de color blau intens.
Quants litres d'aigua hi ha en el planeta?
Respon Jordi Salat
Investigador del Departament d’Oceanografia Fisica i Tecnològica
S’estima que hi ha al voltant d’1.380 milions de Km3 d’aigua al planeta.
Aquesta quantitat equival a 1.380.000.000.000.000.000.000 litres, és a dir, 1.380 trilions de litres. D’ells, el 97,4 % es troben en els oceans, el 2% en forma de gel i només el 0,5% (uns 70 trilions de litres) estan en les aigües continentals (subterrànies, llacs, rius, etc.).
Per què hi ha ones en el mar?
Respon Jordi Font
Investigador del Departament d’Oceanografia Fisica i Tecnològica
En el mar hi ha ones perquè hi ha forces que actuen sobre la seva superfície i l’alteren.
La causa principal és el vent, que “arruga” la superfície del mar en bufar en una adreça determinada. Les ones generades pel vent en un lloc poden desplaçar-se a grans distàncies i arribar a la costa, on poden observar-se encara que no bufi el vent en aquest moment.
Per què el mar no té el mateix nivell en tots els punts del planeta?
Respon Jordi Font
Investigador del Departament d’Oceanografia Fisica i Tecnològica
El nivell del mar no és el mateix en tots els punts del planeta, perquè no tots aquests punts estan sotmesos a les mateixes condicions en el mateix instant.
El mar és un fluid i com a tal, es mou. No solament ho fa en horitzontal sinó que depèn de les forces que actuen en cada punt i a cada moment. Per exemple, les marees (efecte de l’atracció gravitatòria del sol i la lluna) varien el nivell del mar segons uns cicles i unes amplituds diferents en cada lloc. Les variacions de la pressió atmosfèrica també fan pujar i baixar (encara que no es noti molt) el nivell del mar, i també els corrents marins, l’acció del vent prop de la costa, etc.
O sigui, que el mar no és una làmina plana. Fins i tot les diferències locals de la gravetat terrestre fan que el nivell del mar, a pesar que no bufi ni un polsim de vent, pugui variar molt d’un punt a un altre.
El govern d’Espanya al segle XIX va decidir prendre el nivell mitjà del mar a Alacant com a referència per indicar altituds (com pot veure’s en les antigues estacions de tren). Podria haver estat Barcelona com qualsevol altre punt de la costa.
A quina temperatura pot congelar-se el mar?
Respon Agustí Juliá
Departament d’Oceanografia Fisica i Tecnològica
En la superfície i amb una salinitat de 35 PSU (és a dir, uns 35 grams de sal per litre d’aigua), es congela a -1,86ºC.
Aquesta és la temperatura que s’observa en la superfície del mar que envolta l’Antàrtida i que correspon a l’equilibri entre el gel i l’aigua del mar.
Hi ha animals vius en el Mar Mort?
Respon Carles Pedrós-Alio
Investigador del Departament de Biologia Marina i Oceanografia
El Mar Mort està molt viu! El que passa és que no hi ha peixos ni animals grans.
Per això, antigament es pensava que estava mort. La raó és que la cubeta on es troba el Mar Mort està a més de 200 metres per sota del nivell del Mediterrani. Quan l’aigua del Riu Jordà arriba al Mar Mort, no pot sortir per cap lloc, solament pot evaporar-se. I, a mesura que l’aigua s’evapora, les sals es van concentrant. En la parteix sud del Mar Mort, la salinitat arriba a ser gairebé deu vegades més alta que la del Mediterrani. No hi ha peix que pugui sobreviure en aquestes condicions. Només alguns invertebrats com l’Artemia salina poden viure en algunes zones. Però el Mar Mort està ple de microorganismes dels tres grans dominis de la vida: eucariotes, bacteris i arqueges. De fet, hi ha tants, que l’aigua pot adquirir els colors marrons o vermells d’aquests microorganismes. En un mil·lilitre d’aigua del Mar Mort pot haver-hi 10 milions de bacteris i arqueges i deu vegades més de virus. De manera que encara que sembli una paradoxa, el Mar Mort està molt viu!
Quantes espècies de peixos hi ha en el mar?
Responde Domingo Lloris
Departament de Recursos Marins Renovables
Fins al moment estan comptabilitzades unes 25.800 espècies a tot el món.
A quina profunditat viuen els pops? Quants anys poden viure?
Respon Pilar Sánchez
Investigadora del Departament de Recursos Marins Renovables
Depenent de l’espècie, els polps poden viure de 0 a 2000 m de profunditat i com els altres cefalòpodes viuen entre 1 i 2 anys.
El nombre de ventoses també vària segons l’espècie, però el més comuna és entre 40 i 110 fileres de ventoses.
Quants tipus de plantes hi ha en el mar?
Respon Carles Pedrós-Alio
Investigador del Departament de Biologia Marina i Oceanografia
En el mar hi ha molt poques plantes i d’un sol tipus: totes pertanyen a la Classe Liliopsida. De fet hi ha unes 50 espècies incloses en els dos Ordenis Hydrocharitales i Najadales. Representen solament el 0.01% de totes les espècies de plantes que hi ha al planeta! Tota la resta viuen sobre els continents.
Com sabeu, en els continents les plantes són els éssers responsables de realitzar la fotosíntesi, el procés pel qual el CO2 de l’aire es transforma en matèria orgànica utilitzant la radiació solar com a energia. Sense aquesta fotosíntesi no podríem viure la resta d’éssers vius. Però llavors, qui realitza la fotosíntesi en el mar? Part la realitzen aquestes 50 espècies de plantes marines que formen praderies a poca profunditat (fins a 60 metres com a màxim). Però la major part (més del 90%) la realitzen els microorganismes del plàncton. Aquests éssers vius són microscòpics, no es veuen a simple vista, però hi ha tants (fins a deu mil per mil·lilitre) que junts realitzen tanta fotosíntesi com les plantes terrestres. Però aquests microorganismes fotosintètics (denominats fitoplàncton) no són plantes, no tenen res a veure. En realitat el que es podria dir, és que les plantes són algues que van colonitzar els continents.
Una altra qüestió és la frontera entre el mar i els continents. Aquí existeixen ecosistemes intermedis com les maresmes i els manglars, en els quals hi ha nombroses espècies de plantes. Però aquests sistemes no són oceànics si no una negociació precària entre el mar i la terra.
Quan mesura el calamar més gran del món?
Respon Pilar Sánchez
Investigadora del Departament de Recursos Marins Renovables
El calamar gegant (Architeteuthis spp) pot aconseguir els 6 m de longitud del cos.