Bon dia! Ahir vam conèixer les fascinants meduses i vam aprendre per què piquen o per què de vegades augmenta la seva presència, entre d’altres curiositats.

Avui acompanyarem el personal oceanògrafic (les persones oceanògrafes, que estudien l’Oceà) a bord. I com ho farem? Amb els vaixells oceanogràfics! Els vaixells oceanogràfics són grans embarcacions que permeten que moltes persones oceanògrafes puguin investigar alhora. A vegades, la feina es podria fer en embarcacions més petites i, de fet, alguns cops aquesta és la millor opció. No obstant, els vaixells oceanogràfics estan optimitzats per ser una forma eficient de fer molta feina diferent alhora, i sovint científics i científiques escullen aquesta opció com a preferida. Podríem dir que molts cops actuen com a transport públic d’investigadors i investigadores i els permet explorar l’Oceà amb un rang més ampli de possibilitats i a un menor cost. Sovint, segons el lloc d’exploració, anar amb vaixells oceanogràfics és indispensable, alguns cops amb alguna adaptació a l’ambient a explorar. Tot això i moltes coses més, les descobrirem aviat. Estàs preparat per embarcar-te? Comencem!!

 

Descobrim alguns vaixells oceanogràfics

Et convidem a fer aquests trenca-closques per descobrir tres dels vaixells oceanogràfics que més utilitzen els investigadors i investigadores de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona: l’Hespèrides, el García del Cid i el Sarmiento de Gamboa.

preview40pieceSarmiento de Gamboapreview40pieceGarcía del Cidpreview40pieceHespérides

Nota: Dificultat mitjana. Podràs canviar la dificultat del trencaclosques i cronometrar el temps que trigues en fer-lo, al mateix enllaç.

Enigma: “Dóna’m quilla i et donaré milles!”

Completa aquest text per aprendre encara més aspectes dels tres vaixells oceanogràfics que estem coneixent:

Mots perduts: polars, banquisa, regional, vaixells oceanogràfics, golondrines, trencaglaç, proa, Antàrtida.

Qui més qui menys haurà experimentat el plaer de la navegació, l’horitzó ben blau on s’ajunten el cel i el mar, el contacte amb la sal de l’aigua, el brandar del vaixell amb les onades i els companys de viatge, algun peixet, un ocellet que ve a reposar a la ______ (part del davant d’un vaixell)…  Ja sigui amb una petita piragua, amb un patí vela, o amb una llanxa, un iot o amb un veler, o fins i tot amb alguna de les ________ que hi ha als ports de molts pobles i ciutats de Catalunya i que passegen turistes mar endins. També hi ha vaixells comercials, militars, o grans creuers destinats al turisme.

Els científics marins per estudiar els oceans necessitem sortir al mar,  i ho fem amb uns vaixells especials, els _______. Aquests vaixells per fer recerca al mar no són tots iguals. Segons l’àrea de treball i la seva capacitat els podem classificar en regionals (petits, no poden allunyar-se gaire de la costa perquè no tenen molta autonomia), oceànics (grans, tenen molta autonomia i poden creuar els grans oceans) i ________ (tenen el casc reforçat per poder navegar entre el gel). D’aquests últims els més preparats són els ______, que poden trencar les plataformes de gel i obrir-se camí per la _______ (l’oceà glaçat).

 El CSIC té 3 vaixells oceanogràfics gestionats per la Unitat de Tecnologia Marina. L’Hespérides i el Sarmiento de Gamboa són oceànics i tenen capacitat polar i són els que ens porten a fer les campanyes a l’_______. El García del Cid, és ______ , acostuma a fer les campanyes pel Mediterrani i el podeu veure sovint atracat al port de Barcelona, darrere del Maremàgnum.

Trobaràs les solucions aquí.

A més, aquí pots veure un vídeo d’un d’aquests vaixells, el Sarmiento de Gamboa, amb el seu personal d’investigació feinejant. D’altra banda, cal dir també que en concret l’Hespérides és, alhora, trencaglaç. Com indica el seu nom, pot atravessar zones amb gel, com els voltants de l’Antàrtida, el seu lloc de treball habitual.

 

Explorem: qui va a bord d’un vaixell oceanogràfic?

En aquest document, facilitat per l’Arnau Rovira de la Unitat de Tecnologia Marina (UTM-CSIC) de Barcelona, podràs comprovar quines persones formen la tripulació d’un vaixell oceanogràfic, en aquest cas concret, a bord del Sarmiento de Gamboa.

Aquestes persones són indispensables a bord, i com ja podràs anar comprovant, el nombre d’investigadors i investigadores que poden treballar al vaixell és bastant limitat. Tenir una oportunitat d’embarcar-te per explorar l’Oceà no és fàcil i, per això, es tria amb molta cura qui hi va o no. Ja ho saps, si vols embarcar-te algun cop per investigar, val més que siguis responsable i vagis entrenant la teva capacitat d’observació i fer feina de manera eficient! També podràs descobrir altres curiositats de la vida a bord.

 

Coneguem les parts d’un vaixell oceanogràfic

En aquest document, et proposem que identifiquis les diferents parts d’un vaixell oceanogràfic, en concret del Sarmiento de Gamboa. Llegeix bé cada paraula, pots consultar aquelles que no coneguis i reflexiona sobre a quina part del vaixell té més sentit que estiguin localitzades.

Nota: solucions al final del document. 

No entens, per exemple, què vol dir “CTD”? No pateixis, l’Aleix Obiol ens ho explica molt bé aquí, també podeu consultar aquest vídeo per veure com són els CTD i aparells que s’utilitzen per agafar mostres d’aigua a diferents fondàries.

Imatge proporcionada per la UTM, on es mostren aparells oceanogràfics utilitzats a bord (entre d’altres, CTD i ampolles Niskin per agafar mostres d’aigua a diferent fondària).

A bord, cal cooperar i cal complir normes

La vida a bord amb tantes persones no és pas fàcil. Per ajudar aconseguir que hi hagi un bon ambient i evitar cap problema, és important respectar normes de seguretat i convivència. Si tens curiositat, aquí pots consultar la Normativa que s’aplica quan puges a bord del Sarmiento de Gamboa (en castellà).

 

Reforça la teva observació: dibuixa el teu vaixell oceanogràfic

Al web de la Unitat de Tecnologia Marina (UTM-CSIC), en aquesta secció (en castellà), pots aprofundir encara més sobre els vaixells oceanogràfics. Et proposem que pintis el que més t’agradi. T’imagines fent oceanografia a bord acompanyat de col·legues de feina?

Envia’ns els teus dibuixos a oceanliteracy@icm.csic.es! Volem fer un àlbum amb les aportacions de tots els participants, no volem que falti el teu!

Si vols, també pots acolorir aquesta il·lustració de l’Hespérides:

 

Descarrega l’Hespérides per acolorir. Dibuix d’en Jordi Corbera.

 

Submergeix-te més

  • Diaris de campanya online
    ICM Divulga porta molts anys compartint en directe les campanyes oceanogràfiques a la secció “Expedicions”. En dues de les més recents, la campanya POSEIDON a l’Atlàntic, i la campanya PI-ICE a l’Antàrtida, trobaràs moltes preguntes que hem intercanviat amb diferents escoles. Si et pica la curiositat, segur que pots aprendre molt més!
  • Petits Oceanògrafs
    El projecte Petits Oceanògrafs de l’ICM et convida a explorar l’Oceà com un veritable científic marí. A la galeria pots veure les diferents activitats del projecte i animar la teva classe a participar!
  • Navegar per l’Oceà no és fàcil i sovint s’ha de fer front a condicions molt adverses. Moltes persones s’embarquen per fugir dels horrors de la guerra, sovint en embarcacions poc adequades que posen en risc la seva vida. Aquesta notícia del 2014 recull els vaixells oceanogràfics i els seus ocupants que han ajudat aquestes persones.
    “El CSIC al rescate” El País
  • El llenguatge d’alta mar
    La Vanessa Balagué, ha pogut participar en nombroses campanyes oceanogràfiques arreu del món i s’ha trobat a bord amb un vocabulari molt concret. Ens comenta:
    “Els mariners també fan servir altres paraules, sabríeu deduir-ne el seu significat? Atracar, recollir corda, cobrar, conduir el vaixell, servar, aparcar el vaixell a port.
    Us anima a buscar-ne més i també a llegir algunes dites marineres, n’hi ha de molt boniques!

Paraula del dia

 

Fins demà!

Esperem que hagis gaudit d’aquesta expedició. Demà, coneixerem als microorganismes que produeixen gran part de l’oxigen que respirem. Els coneixes? Ens llegim demà!

 

Vols que t’avisem per e-mail? Subscriu-te i t’enviarem cada matí la temàtica del dia.

 


Comenta, pregunta, interacciona!

Per afegir un comentari simplement has d’escriure el teu nom o àlies i afegir un correu electrònic. No és necessari registrar-se, és molt senzill! Recorda d’utilitzar sempre el mateix àlies, així et podrem reconèixer. El correu electrònic serà privat, però ens servirà per posar-nos en contacte amb tu si volem enviar-te algun regal.