CAMPANYA POSEIDÓN

Del 27 de febrer al 1 d’abril 2019

«L’essencial és invisible als ulls…»

L’oceà ocupa tres quartes parts de la superfície de la Terra i conté el 97% d’aigua del planeta. La profunditat mitjana de l’oceà és de 4 km, però la llum, essencial per a molts processos que impliquen els éssers vius, només penetra fins als 200 m aproximadament.

D’altra banda, sabem que l’oceà està ple de vida. Acostumats a veure peixos, algues, meduses i altres éssers marins de magnituds apreciables a l’ull humà, oblidem que sota la superfície del mar s’amaga un immens món microscòpic format per virus, bacteris, flagel·lats, microalgues, ciliats, petits crustacis, etc. Aquesta comunitat complexa de microorganismes planctònics marins exerceix funcions essencials per a la vida marina i l’equilibri dels ecosistemes.

Sota la superfície del mar s’amaga un immens món microscòpic essencial per a la vida marina i l’equilibri dels ecosistemes.

En aquesta campanya estudiarem la part de l’oceà on arriba la llum per respondre petits però grans interrogants com: “quins microorganismes les habiten?” i “què hi fan?”. En realitat, són preguntes ben senzilles, però tal i com us anirem explicant, són essencials per a la comprensió del funcionament del planeta.

Equip

i reptes

Objectius de recerca
i personal científic a bord

Ciència i vida a bord

Vida a borddiari de campanya i dia a dia als laboratoris del Sarmiento de Gamboa

Exploradors

del mar

Apartat dedicat al seguiment de la campanya amb instituts de secundària de Barcelona

icono_vidaabordo

On està el Sarmiento de Gamboa  ara?

El equip científic viatja a bord del vaixell oceanogràfic Sarmiento de Gamboa. Consulta la posició i les dades del vaixell en temps real aquí.