Els Angelots

Espècies en perill d'extinció

Els taurons han colonitzat reeixidament diversos ecosistemes aquàtics, presentant una àmplia distribució geogràfica i una gran diversitat. Malgrat el seu èxit evolutiu, l’impacte de la pesca intensiva i la degradació dels seus hàbitats estan amenaçant contínuament la supervivència d’aquests animals.

Ara com ara, prop de la meitat de les espècies de taurons estan en risc d’extinció, i la família Squatinidae, anomenats “taurons àngel” o “angelots“, és una de les més amenaçades.

L’angelot

A diferència d’altres taurons més coneguts, l’angelot (Squatina squatina) té el cos aplanat i àmplies aletes pectorals i pèlviques, la qual cosa els confereix un aspecte similar a les rajades, encara que pertanyen a grups diferents.

És una espècie depredadora d’hàbits nocturns amb una estratègia de caça que consisteix a romandre ocult i camuflat en el fons marí, i aguaitar a les seves preses quan passen prop de la seva boca.

Els angelotes són ovovivípars i tenen un període de gestació de 8 a 10 mesos. Les femelles tenen ventrades d’entre 7 a 25 cries que surten de l’úter amb una mida aproximada de 24 a 30cm, i creixen fins a aconseguir la mida adulta: entre 128-169 cm les femelles i els mascles, de menor mida, entre els 80-132 cm.

Una espècie en perill

Aquest tauró està catalogat en perill crític d’extinció segons la UICN. Per aquesta raó, científics de l’ICM i Catsharks, en col·laboració amb l’Asociación Tonina, participen en un estudi per determinar el rol ecològic de l’angelot en les Illes Canàries, on sembla que aquesta espècie ha trobat un lloc adequat per reproduir-se i salvaguardar les seves poblacions.

Els taurons són importants depredadors i el seu paper és clau per mantenir l’equilibri en els ecosistemes.

Catsharks-reduc        tonina asoc

(Foto frontal superior: © Jaime Ezequiel Rodríguez)
Anabel Colmenero retornant al mar una cria de angelote

Claudio Barría, prenent mesurades en el mostreig de angelotes a Tenerife