Taurons

Animals increïbles dels quals encara sabem molt poc

Els sentits dels taurons

El que els fa molt especials també és el grau de desenvolupament dels seus 7 sentits

 

 

Olfacte

Sens dubte una de les característiques més impressionants és el seu sentit de l’olfacte. L’aigua flueix a través de les seves dues obertures nasals situades una a cada costat del musell. Entra en les fosses nasals i es mou entre els plecs anteriors de la pell que estan coberts de cèl·lules sensorials. En alguns taurons, aquestes cèl·lules sensibles poden detectar el més mínim rastre de sang en l’aigua.

Visió

En trobar-se en condicions molt diferents de llum i terbolesa, aquests peixos han optat per diferents estratègies. En general tenen una molt bona visió i alguns poden veure en colors; altres tenen una membrana nictitant que els protegeix, el tauró blanc per exemple té la capacitat de rotar el seu ull a l’hora d’atacar.

nicti_membrana

© Jeff Rotman / Biosphoto

Oïda

Només tenen oïda interna, un petit forat que surt per sobre de la pell a prop dels ulls, no necessiten oïda externa ja que el so en l’aigua viatja molt més ràpidament que en l’aire. Els taurons son especialistes en sentir sons greus (més baixos de 375 hertz), detecten sons des de els 10 hertz (infrasons) fins als 800 hertz. De forma comparativa podem dir que els humans sentim sorolls que van des dels 25 fins als 16000 hertz.

Línia lateral

Amb la seva línia lateral, situada a ambdós costats del cos, capten moviments i vibracions ambientals a través de porus que comuniquen a cèl·lules ciliades receptores, alhora comunicats amb un nervi que transporta aquests estímuls al cervell alertant al tauró de qualsevol presa potencial, de depredadors a la zona o de canvis en les condicions mediambientals.

Electro-recepció

Posseeixen Ampolles de Lorenzini, uns grups de cèl·lules encarregades de l’electro-recepció. Aquestes estan posicionades sota la pell, en el cap del tauró i estan connectades a uns porus situats a la superfície de la pell a través de petits tubs plens d’una mena de gelatina.

Gust

Els taurons tenen el sentit del gust desenvolupat, no tenen una llengua com a tal, però presenten papil·les al voltant de la seva boca que els permet diferenciar quina presa potencial és convenient i quina no.

This site is registered on wpml.org as a development site.