Bon dia! Aquesta setmana estem embarcats en una aventura apassionant pels extrems, estem visitant els pols geogràfics de la Terra. Avui continuem el nostre viatge per aquests indrets. Mentre ahir ens vam centrar en les formes de vida animals que hi trobem, avui farem un viatge al passat. Com va arribar l’ésser humà a aquests ambients tan extrems? Com ho fa actualment?

Ens acompanyes?

 

Reflexiona: l’exploració pionera als pols

Ja vam veure la setmana passada, quan vam parlar de vaixells oceanogràfics, els trencaglaços, els vaixells que fan servir els exploradors polars avui en dia. Però imagines com pot ser la història de l’exploració polar? Creus que no hi va arribar gent allà fins que no van aparèixer els grans vaixells que tenim avui en dia? Si van arribar abans de la seva invenció, com ho deurien fer?

Et proposem que escriguis en una pàgina en forma de conte com creus que ha estat la història de l’exploració als pols. Ens encantaria rebre els teus escrits, dibuixos i reflexions, ens agrada molt saber de tu i ens ajudeu molt a millorar. Pots enviar-nos les teves creacions al correu electrònic: oceanliteracy@icm.csic.es

 

Descobreix: els exploradors dels pols

Et convidem a trobar a alguns dels protagonistes més importants de la història de l’exploració polar resolent aquesta sopa de lletres.

Aquí post descarregar la sopa de lletres i les solucions. Et suggerim fer una cerca sobre cada personatge per aprofundir en la història de la ciència polar.

 

I les dones?

Històricament, el paper de la dona a la investigació ha estat condicionat a molts factors. La ciència polar també s’ha vist afectada per molts d’ells. Descobreix la investigació polar des de la perspectiva femenina en aquest text, elaborat per Vanessa Balagué.

Tradicionalment, la descripció dels fets de la humanitat, la història, com molts altres aspectes, ha patit un biaix important cap al gènere masculí. T’animem a investigar sobre la història dels descobriments de la humanitat i el paper de la dona en ells, de vegades costa trobar-les però és important saber el paper que van tenir o no i per què, per intentar comprendre les barreres que impedeixen que la ciència sigui justa. Diuen que si no coneixem la història, estem condemnats a repetir-la.

L’exploració passada i actual

Del passat, ens centrarem en un dels exploradors antàrtics més importants: l’Ernest Shackleton. La seva història és molt famosa i trobaràs moltíssims recursos com novel·les, pel·lícules, documentals… que aprofundeixen més en la seva història i el que va suposar. Ho compararem amb una campanya oceanogràfica d’avui en dia viscuda per la científica Vanessa Balagué, que ens explica aquí la investigació antàrtica passada i futura.

Pinta l’Endurance

El 1914, l’Ernest Shackleton i la tripulació de l’Endurance van arribar a l’Antàrtida. Aquí pots descarregar l’Endurance per acolorir (dibuix d’en Jordi Corbera). Fixa’t bé en la seva estructura, parts, materials. Tan diferents als trencaglaços actuals…! Però si tan uns vaixells com els altres ho han aconseguit, alguna cosa en comú deuen tenir.

Pots fer-nos arribar les teves creacions a oceanliteracy@icm.csic.es. Ens encantaria rebre notícies teves!

Descobreix la Base Antàrtica Espanyola (BAE)

Resol aquest trencaclosques per a veure com són les instal·lacions i laboratoris de la BAE a l’Antàrtida.
preview40pieceBAE (Base Antártica Española

En aquesta animació la pots veure en detall!

*Actualització: el divendres 17 d’abril vam fer un directe amb Jordi Felipe, el gestor de la BAE. Ho pots veure aquí.

Tractat Antàrtic

T’imagines un laboratori natural de més de 14 milions de km2 a l’estiu i 30 milions de km2 a l’estiu, envoltat d’un oceà? Imagines un territori que no és de cap país en concret sinó de uns quants i on l’objectiu comú és la investigació i el coneixement? No cal que ho rumiïs, estàs a l’Antàrtida!

Des del 1959, any de signatura del primer Tractat Antàrtic, l’Antàrtida gaudeix d’una protecció oficial. Pots aprendre més sobre el aquest tractat amb aquest vídeo i consultar aquí, a la pàgina oficial, més detalls.

A més, com les zones polars estan tan lluny i impliquen processos complexos, habitualment els equips estan formats per persones de moltes disciplines diferents, sent la experiència d’exploració molt enriquidora i fructífera. Pots aprendre més sobre aquest aspecte amb en Sergi González en aquest vídeo.

 

Taller: dissenya la teva pròpia bandera

Com l’Antàrtida no és un país, no té bandera. Cada any, des de l’Institut de Ciències del Mar, col·laborem amb diferents centres educatius, que dissenyen la que per a ells seria la bandera de l’Antàrtida, basada en la cooperació i unió de forces en pro de la pau, la sostenibilitat i el coneixement.

T’animes a dissenyar la teva? Pots enviar-nos les fotografies a oceanliteracy@icm.csic.es. Triarem una guanyadora, a qui enviarem un còmic exclusiu “De terra o de mar”, per descobrir l’Oceà amb l’Anna i l’Iñaki, a través de la descoberta simultània del planeta Terra.

I a l’àrtic?

A l’Àrtic, la situació és molt diferent a l’Antàrtida perquè els territoris sí pertanyen específicament als països fronterers. No obstant, hi ha un organisme que és l’Arctic Council, del qual Espanya ’és membre observador. Pots consultar més informació al seu web oficial.

Aquest és un organisme que fomenta la generació de dades i coneixement, les bones pràctiques, la cooperació internacional, etc. No té tanta potència com el Tractat Antàrtic perquè, per exemple, a l’Àrtic sí que es poden explotar els recursos, però és amb aquest organisme que es discuteixen o es regulen moltes de les activitats que es duen a terme a l’Àrtic.

La recerca polar avui

Actualment, els pols continuen sent llocs on realitzar una recerca essencial, perquè són llocs on es donen circumstàncies úniques al món.

Recentment, entre finals del 2016 i principis del 2017, es va realitzar la primera volta completa a l’Antàrtida amb el projecte multidisciplinar ACE. Pots trobar més informació a la pàgina web del seu projecte. Al blog de “Super Science Me”, un dels exploradors, en Pablo Rodriguez Ros, explica la seva experiència en aquesta i altres campanyes polars.

A més, l’exploració als pols amb aquesta i altres campanyes ha deixat testimonis també en altres formats. Pots consultar, per exemple, els poemes del científic Rafael Simó al llibre Mar, gel i cel. Et traslladarà als pols!

Des de setembre del 2019, centenars d’investigadors de 20 països formen part de l’expedició MOSAIC, la major expedició científica a l’Àrtic que investigarà els impactes del canvi climàtic a escala global. Ho fan al trencaglaç alemany Polarstern, que anirà a la  deriva, encaixat en la banquisa i seguint el moviment del gel, durant un any. Al web de la expedició MOSAIC (en anglès) es poden veure tots els detalls d’aquesta gran aventura científica a l’Àrtic. Aquest és un exemple molt actual de la importància de la col·laboració i la interdisciplinarietat en la ciència polar.

Dos grups de recerca de l’ICM-CSIC formen part d’aquesta aventura: un estudia la massa i el gruix del gel marí via satèl·lit i un altre se centra en la relació de l’oceà, el gel i l’atmosfera per a estudiar l’impacte de la vida marina en la formació dels núvols.

L’estudi de la relació oceà-gel-atmosfera es realitza en paral·lel també a l’Antàrtida, a través del projecte PI-ICE. L’any passat van estar de campanya a la Base Antàrtica Espanyola, pots veure el diari aquí.

 

Submergeix-te més

  • Nombres polars
    Als pols trobem molts nombres amb els quals podem reflexionar i jugar. Descobreix aquí els sorprenents nombres polars.
  • “¿Cómo se vive la pandemia en la Antártida?”
    El que ens afecta aquí com a societat, a vegades no afecta els pols o afecta de forma diferent. Si tens curiositat sobre com es viu la pandèmia del Covid19 a l’Antàrtida, et suggerim visitar aquesta notícia.
  • Busseig polar
    Molta gent investiga els pols bussejant. Com és aquesta experiència? Descobreix-ho aquí.
  • “Polo Sur Sin Límites”
    Sovint parlem dels pols com la vida “al límit”. L’expedición Polo Sur Sin Límites va portar a tres persones esportistes amb discapacitats al pol sud. Descobreix més aquí. També pots llegir el llibre “Polo sur sin límites. La capacidad de los discapacitados”, d’Eric Villalón i Xavier Valbuena.
  • Repàs general polar
    Ara que ja hem vist alguns dels aspectes més importants dels ambients polars, pots consultar aquest enllaç a les revistes “Omnis cellula”, on trobaràs molts aspectes polars que hem conegut ja i d’altres.

Paraula del dia

Potser et sobta la paraula del dia d’avui per no ser tan “científica” com algunes anteriors, però la cooperació és un dels pilars fonamentals més importants per permetre que la ciència avanci i no la podiem deixar de banda.

 

Fins demà!
Esperem que hagis gaudit acompanyant-nos en el dia d’avui. El nostre viatge per l’Oceà acabarà demà, però tenim moltes sorpreses preparades per a tu. Recorda, que en ser divendres, tindrem una connexió final a les 17:00 hores. Aquest divendres ens connectarem amb en Jordi Felipe, expert en ciència antàrtica. T’ho perdràs?

Vols que t’avisem per e-mail? Subscriu-te i t’enviarem cada matí la temàtica del dia.

 


Comenta, pregunta, interacciona!

Per afegir un comentari simplement has d’escriure el teu nom o àlies i afegir un correu electrònic. No és necessari registrar-se, és molt senzill! Recorda d’utilitzar sempre el mateix àlies, així et podrem reconèixer. El correu electrònic serà privat, però ens servirà per posar-nos en contacte amb tu si volem enviar-te algun regal.