Ahir vam poder viatjar per l’Oceà i comprovar que hi ha una gran diversitat d’ambients. Avui, et demanem que tanquis els ulls i ens acompanyis a una platja com la de la següent imatge. Baixarem la mirada als nostres peus. Què hi veus?
Has contestat “sorra” a la pregunta? Si ens acompanyes al viatge per la “sorra” que farem avui, potser el proper cop que et facin una pregunta similar no contestes el mateix. Estàs preparat?
Raona: Què és la sorra?
Recordes quan va ser el primer cop que vas escoltar el mot “sorra”? Has vist molta “sorra” al llarg de la teva vida? T’atreveixes a definir “què és la sorra”?
Et proposem que responguis en no més d’una pàgina a la pregunta “Què és per a tu la sorra?” Pots explicar tot allò que ve al teu cap en parlar de “sorra”. Pensa si l’has vist quan has anat a alguna platja, si en visitar alguna altra platja la sorra era igual i com és la sorra que has pogut veure en pel·lícules, documentals o llibres.
Envia’ns els teus escrits a oceanliteracy@icm.csic.es! Amb les aportacions de tots vosaltres volem fer un compendi col·lectiu. Ens hi ajudes?
Enigma: Descobreix diferents “sorres”
Completa aquests trencaclosques i explica’ns, més avall, en els comentaris, per què creus que aquestes platges presenten un color tan diferent?
Nota: Dificultat mitjana. Podràs canviar la dificultat del trencaclosques i cronometrar el temps que trigues en fer-lo, al mateix enllaç.
Aquí pots veure les solucions i la resposta a la pregunta.
Experimenta: Què és realment la “sorra”?
Per entendre què és realment la sorra et convidem a agafar diferents coladors amb forats més grans i més petits, posar-los en ordre (el de forats més grans a dalt de tot, i així successivament fins que a sota tinguis el colador amb els forats més petits).
Sabem que aquests dies no és possible anar a agafar sorra de la platja i hem de quedar-nos a casa. No obstant, pots fer el mateix simulant la teva sorra: pots provar de barrejar objectes quotidians de mides diferents (per exemple pots provar de fer una “sorra” de cigrons, llenties i grans de quinoa o cuscús, per exemple. També pots intentar-ho amb sorra del jardí si està composta de diferents parts (pedres, terra…). En aquest vídeo pots veure el resultat de fer l’experiment amb sorra de veritat.
Què ha passat en aquest experiment? Si ja ho has provat, pots veure la solució aquí.
Viatja des de casa! El viatge d’un gra de sorra
Ara sí que sí, ja estàs preparat per a fer un viatge per acompanyar a un gra de sorra. En aquesta carpeta trobaràs vinyetes amb diferents escenaris que recorre el gra de sorra durant el seu viatge. Si ja has endevinat el recorregut, aquí pots veure les solucions.
Tingues, però, en compte que molts grans de “sorra”, com molts de nosaltres, també fan molts viatges, i que aquest és només un exemple d’un viatge d’un gra de sorra des dels Pirineus fins al canyó de Palamós.
De viatges n’hi ha tants com grans de sorra hi ha al món. I més, perquè molts d’ells, com nosaltres, fan diferents desplaçaments! Imagina la de contes que podríem explicar…! Hi ha grans de sorra, els de les platges de sorra fosca, que van començar el seu viatge a partir de volcans, altres havien format part de l’esquelet d’organismes tan sorprenents com els coralls que, en un moment donat, un peix lloro va mossegar i ara formen part de la sorra d’una platja del Carib. No et sembla increïble pensar en la història que amaga al seu darrere cada granet de sorra?
Se t’acut un nou viatge que podria seguir un granet de sorra? Pots triar entre la platja que vulguis i la mida de gra que vulguis (recorda que tindrà un nom concret segons la seva mida, com t’hem explicat abans).
Envia’ns les teves aportacions a oceanliteracy@icm.csic.es! Ens agradaria molt que ens féssiu arribar les vostres produccions i resoldre tots els possibles dubtes!
Practica la teva creativitat! Dibuixos per acolorir
Encara guardem més sorpreses per a tu, i es que si agafem una lupa i observem un grapat de sorra de la platja o del fons de l’Oceà, trobem que entre els grans de sorra hi ha moltíssima vida!
Pots posar a prova el teu vessant més artístic acolorint els dibuixos de la vida que hi ha a la sorra que hem preparat per a tu:
Descarrega la vida a la sorra per acolorir. Dibuixos d’en Jordi Corbera.
Envia’ns els teus dibuixos a oceanliteracy@icm.csic.es! Volem fer un àlbum amb les aportacions de tots els participants, no volem que falti el teu!
Submergeix-te més
- Impacte del temporal Glòria.
Fa molt poc, vam ser sacsejats pel temporal Glòria. Durant aquest temporal, es va posar en evidència la inestabilitat de la línia de costa, constantment alterada per l’ésser humà a través de la construcció de ports i alterant les platges i els seus cicles aportant tones i tones de sorra cada any, per citar només dos exemples. També es va observar com aquelles platges naturals (exemple de les parts que tenen les platges naturals), amb sistemes dunars i vegetació litoral, ajudaven a retenir els grans de sorra i, per tant, feien front de manera més eficient a les inclemències del clima. Podríem fer una nova entrada parlant només d’aquest tema. Et convidem a veure aquest catàleg (en castellà) de fotografies de vista satel·lital i que reflexionis sobre els processos naturals i com es veuen afectats per les nostres modificacions.
- “Oceánicas: mujeres en la oceanografía”
“Oceánicas” és un recurs de l’Institut Espanyol de Oceanografía, que presenta a dones científiques rellevants del món de l’oceanografia. Aquí podràs veure la entrevista a la geòloga Belén Alonso, de l’ICM-CSIC, i descobrir com és la vida d’una dona que estudia la sorra en el seu dia a dia: https://oceanicas.ieo.es/entrevista/belen-alonso-pionera-de-la-geologia-marina-en-espana/
Paraula del dia
No obstant això, sent curosos, segons ens diu la granulometria, es considera “sorra” només aquella roca detrítica incoherent formada per grans de diàmetre comprès entre 2 i 0,062 mil·límetres.
Ara segur que quan tornis a una platja i et miris els peus ja no només pensaràs en “sorra”. Ara potser també pensaràs en graves, llims, argiles, en volcans, en peixos lloro mossegant coralls, en els cims de les muntanyes i el transport al llarg d’un riu, i en múltiples cucs i petits organismes que fan de casa seva l’espai entre els grans de sorra.
Fins demà! Esperem que hagis gaudit acompanyant-nos en el dia d’avui. Demà, continuarem. Et proposarem un augment de velocitat, agafarem embranzida enfilant-nos als corrents dels oceans. Ens hi acompanyes? Esperem que no tinguis vertigen!
Vols que t’avisem per e-mail? Subscriu-te i t’enviarem cada matí la temàtica del dia.
Comenta, pregunta, interacciona!
Per afegir un comentari simplement has d’escriure el teu nom o àlies i afegir un correu electrònic. No és necessari registrar-se, és molt senzill! Recorda d’utilitzar sempre el mateix àlies, així et podrem reconèixer. El correu electrònic serà privat, però ens servirà per posar-nos en contacte amb tu si volem enviar-te algun regal.