CAMPANYA POLAR CHANGE
Objectius científics
POLAR-CHANGE té com a objectiu l’estudi de les fonts, composició i dinàmica dels aerosols en hàbitats àrtics i antàrtics.
Utilitzant aproximacions experimentals en el medi natural i en el laboratori, i l’ anàlisi de les dades més recents obtingudes amb instrumentació d’ avantguarda, POLAR-CHANGE aspira a comprendre la implicació de la biosfera i criosfera marines en els processos d’ emissió d’ aerosols en zones de gel polar. Aquest projecte multidisciplinari:
(1) reunirà, per primera vegada, dades d’espectres de mida d’aerosols obtinguts per una xarxa d’observació constituïda per 7 estacions àrtiques i 8 estacions antàrtiques; aquesta informació permetrà identificar compostos, processos i regions clau implicats en la formació i abundància de partícules generadores de núvols;
(2) portarà a terme experiments de laboratori, utilitzant un càmeres generadores d’aerosol marí dissenyades pel nostre propi equip, amb diferents condicions experimentals incubant comunitats planctòniques obtingudes durant la campanya antàrtica; instruments connectats a la cambra, amb registre en continu o discontinu, permetran la caracterització dels aerosols generats experimentalment;
(3) realitzarà una campanya oceanogràfica en aigües riques en fitoplàncton a l’est de la Península Antàrtica i del mar de Weddell, on es podran explorar les hipòtesis sobre les implicacions dels microorganismes marins en la producció d’aerosols gràcies a mesures simultànies de paràmetres oceànics i atmosfèrics obtinguts amb instruments instal·lats al vaixell oceanogràfic.
La nostra estratègia és utilitzar sinèrgicament les experiències del nostre equip en ecologia planctònica, en interaccions biogeoquímiques entre atmosfera i oceà, i en química atmosfèrica en un projecte sense precedents en l’àrea estudiada.
POLAR-CHANGE elucidarà la influència de les partícules en els aerosols marins en la formació de gotes de nuclis de condensació i amb això contribuirà a reduir les incerteses sobre les estimacions de les forces radiatives en un clima en canvi i millorar les prediccions i escenaris de futur.
Equip
Personal de L’ICM-CSIC: Dall´Osto, Manuel (jefe de campaña, investigador principal). Simó, Rafael (investigador principal). Sotomayor, Ana. Rocchi, Arianna. Worl, Charel. Sa, Elisabet-Laia. Güell, Queralt. Vila, Magda. Berdalet, Elisa. Vaqué, Dolors. Emelianov, Mikhail.
Personal d’altres centres col·laboradors: Beddows, David (UK). Breitenstein, Christina (Germany). Sellegri, Karine (France). Chamba, Guillaume (France). Quéléver, Lauriane (Finland). Williams, Leah (USA). Crawford, Ian (UK). Park, Jiyeon (Korean). Gim, Yeontae (Korean). Xokashe, Sive (South African). Barthelme, Theresa (Germany). Crabeck, Odile (France). Muller, Sofia (Belgium). Mahajan, Anoop Sharad (Indian)
Coneix a l’equip ICM

El Dr. Manuel Dall’Osto és el cap de la campanya i investigador principal del projecte Polar Change. És un científic que cobreix aspectes multidisciplinaris de les ciències atmosfèriques. Fusionant l’experiència de l’ICM-CSIC i la seva àmplia xarxa internacional de col·laboradors, ha desenvolupat un nou tema de recerca que utilitza tant enfocaments experimentals com de camp, relacionant els processos d’emissió d’aerosols amb les activitats biològiques en aigües superficials. L’aplicació multidisciplinària de les tècniques de ciència atmosfèrica polar, biogeoquímica marina i ecologia microbiana desenvolupades en els últims anys s’està utilitzant per examinar el potencial dels entorns canviants en les emissions d’aerosols marins (centrant-se en particular en les regions polars) regulant fortament el nostre clima canviant.

El Dr. Rafel Simó és investigador principal del projecte Polar Change. És Professor d’Investigació de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC), on investiga les relacions entre els oceans, l’atmosfera i el clima. Utilitza des de dades de genètica fins a dades de satèl·lit, i posa la mirada en la química que construeix els fils dels ecosistemes, fins i tot els de l’ecosistema Terra. És membre del Grup d’Experts en Canvi Climàtic a Catalunya, i ha dirigit o participat en expedicions oceanogràfiques al Mediterrani, l’Atlàntic, el Pacífic, l’Àrtic i l’Antàrtida. És autor del llibre “Mar, gel i cel: diari antàrtic” (Col·lecció Núvol, 2018).

Vanessa Balagué treballa al grup d’Ecologia de Microbis Marins de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) centrant-se en l’aplicació de tècniques moleculars per a la identificació genètica de microorganismes en diferents hàbitats marins. En aquest sentit ha realitzat campanyes oceanogràfiques a l’Àrtic, Antàrtida, Atlàntic, Mediterrani i Bàltic. És membre del Grup de Cultura Científica Marina de l’ICM-CSIC i coeditora del llibre Observando los polos (Editorial CSIC y Catarata, 2021). Des de l’ICM dona suport al projecte de divulgació “Rumb a l’Antàrtida: 5 setmanes, 5 reptes”.

La Dra. Elisa Berdalet es Investigadora Científica de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC). Els seus estudis es centren en diferents aspectes de l’ecologia del fitoplàncton marí i especialment en les proliferacions nocives de la dinoflagel·lada bentònica Ostreopsis. Està interessada en les interaccions físico-biològiques en els ecosistemes marins i els processos en la interfase atmosfera-oceà involucrats en la aerosolizació de ficotoxines i en la modulació del clima. És Presidenta del Comitè Científic i Executiu del programa GlobalHAB (www.globalHAB.info) de la COI-UNESCO i SCOR.

La Dra Yaiza Castillo treballa en el grup de Biogeoquímica marina, atmosfera i clima a l’Institut de Ciències del Mar. S’encarrega de gestionar els laboratoris del grup i donar suport als estudiants i investigadors. Entre les seves tasques destaquen el manteniment de cultius d’algues, anàlisis de citometria de flux, microscopia i radioactivitat entre d’altres. Col·labora amb varis projectes de divulgació com Científiques en Acció, Petits Oceanògrafs i La Gymkhana dels Mars i Oceans. Des de l’ICM dona suport a tota la logística del projecte.

El Dr. Mikhail Emelianov treballa al grup d’Oceanografia Física i Tecnològica de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) i la seva recerca es centra en l’observació de fenòmens oceanogràfics in situ. Estudia la influència de les variables físiques del medi marí, en les distribucions observades de les característiques biològiques i químiques de les masses d’aigua. Ha participat en expedicions oceanogràfiques al Mediterrani, l’Atlàntic, el Pacífic, l’Àrtic i l’Antàrtida. En aquesta campanya dona suport, des de l’ICM, en el processat de dades físiques.

La Queralt Güell Bujons és investigadora predoctoral dins el grup de Biogeoquímica marina, atmosfera i clima i forma part del grup d’investigació Simolab. La seva recerca estudia el paper dels compostos de sofre dimetlitats com a senyals químics en interaccions microbianes marines. La combinació de mètodes tradicionals amb noves tecnologies de processament de dades i l’estudi tant de cultius de laboratori com de comunitats naturals, vol ajudar a entendre el rol de la comunicació química en les xarxes tròfiques microbianes i els cicles biogeoquímics de l’oceà. També ha format part de projectes de divulgació en centes educatius per ajudar a visualitzar el paper de la dona al món científic.

Arianna Rocchi és estudiant de doctorat de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC). Els seus estudis es centren en les interaccions quimico-biològiques en els ecosistemes marins i els processos en la interfase atmosfera-oceà, involucrats en l’aerosolització de matèria orgànica derivada dels microorganismes marins. Especialment es dedica a mesurar els aerosols marins que intervenen en la formació dels núvols. Aquests processos són especialment importants a l’oceà Austral a causa de l’important paper que juga en la regulació del clima i degut a l’escassa contaminació d’origen antròpic. En aquest context ha realitzat campanyes oceanogràfiques a l’Àrtic i experiments al Mediterrani.

Elisabet-Laia Sà és biòloga i treballa a l’equip tècnic del grup d’Ecologia de Microbis Marins de l’Institut de Ciències del Mar. És responsable de la Col·lecció Microbiana de bacteris, virus i protistes de l’ICM i de la gestió del laboratori de cultius microbians. També treballa amb tècniques moleculars, citometria i microscopia. Participa en la sèrie temporal de la Badia de Blanes i ha fet campanyes a l’Atlàntic, al Mar del Nord i a l’Àrtic. Aquesta és la primera vegada que visitarà l’Antàrtida. És una de les impulsores del projecte de divulgació “Rumb a l’Antàrtida: 5 setmanes, 5 reptes”.

L’Ana Sotomayor treballa des de fa anys com a tècnica de projectes a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC), sempre amb una clara preferència cap a la ciència polar, ha participat a la campanya Antàrtida PI-ICE el 2019, i ara encara la segona campanya amb el projecte POLAR CHANGE. Donar suport i fer possible la recerca als pols és el seu objectiu. Els microorganismes marins son molt més importants del què ens pensem, i és que gràcies a ells, els nutrients de l’aigua circulen i mantenen vives les xarxes tròfiques! Un dels llocs on es noten més les conseqüències de l’escalfament global és als pols. Quan el gel es desfà, allibera tot el què ha mantingut captiu durant molt de temps, saber de quina manera això afecta als microorganismes marins, és importantíssim, ¡¡això és el què fan a l’Antàrtida!!

La Dra. Dolors Vaqué és Investigadora Científica de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC). Els seus estudis es centren en diferents aspectes de l’ecologia dels virus marins, en diferents ecosistemes (Mar Mediterrani, Mar del Nord i Oceans Atlàntic Àrtic i Antàrtic i ). Com la seva abundància, activitat i diversitat modulen els cicles biogeoquímics i regulen les comunitats microbianes. Està interessada en les interaccions físico-biològiques a l’Oceà, si els virus poden interferir en la producció de nuclis de condensació per la formació de núvols i en la modulació del clima. Delegada de Ciències de la Vida de l’SCAR (Scientific committee of Antarctic Research) i membre Grup de Cultura Científica Marina de l’ICM-CSIC.

Maria Vicioso treballa a la Unitat de Divulgació i Comunicació i dona suporta al grup de Cultura Científica Marina de l’ICM. Organitza activitats i desenvolupa projectes per apropar les ciències del mar a la societat. Per aquesta campanya antàrtica, treballarà darrere de les pantalles per a tenir actualitzada la web, publicar el més ràpid possible els missatges dels investigadors i mantenir una comunicació fluida amb els centres educatius participants.

La Dra. Magda Vila treballa al grup Ecologia del Plàncton i Salut dels Oceans de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) i s’ha especialitzat en ecologia de microalgues marines. Li interessa estudiar els impactes humans sobre l’oceà, en concret, sobre les comunitats de fitoplàncton, així com l’impacte que les microalgues tenen en la salut de l’ecosistema marí i en la qualitat de vida de les persones. Coordinadora del projecte de divulgació PlànctON. És membre del Grup de Cultura Científica Marina de l’ICM-CSIC i coeditora del llibre Observando los polos (Editorial CSIC y Catarata, 2021). És la coordinadora del projecte de divulgació “Rumb a l’Antàrtida: 5 setmanes, 5 reptes”

La recerca del Dr. Charel Wohl es centra en mesurar els gasos que intervenen en la regulació del clima i que es troben dissolts a l’aigua de mar. Mitjançant la mesura de gasos tant a l’oceà com a l’atmosfera, calcula l’intercanvi mar-aire d’aquests gasos. Li interessa determinar quins són els processos que fan que algunes zones de l’oceà siguin punts calents d’emissions d’aquests gasos. Aquests processos són especialment importants a l’oceà Austral a causa de l’important paper que juga en la regulació del clima i degut a l’escassa contaminació humana que hi ha.