PlànctON
Motor de vida al planeta oceàSota les onades de l’oceà es belluguen una immensitat d’organismes. Molts els coneixem però, t’has imaginat mai que alguns arribin a ser tan petits que no poden ser vistos a ull nu? Submergeix-te en el mar d’espècies que es deixen portar pel vaivé de les onades. Descobriràs el plàncton, un món fascinant!
Descobreix el mon planctònic al web interactiu
Recursos educatius
Aquest projecte ha desenvolupat diverses recursos educatius per apropar les ciències marines i els seus impactes a la globalitat del món educatiu i públic general. Són recursos de lliure accés i multiformat per atendre les necessitats de diferents públics. Els pots consultar i descarregar a la secció “recursos” del web o directament clicant als següents enllaços:
- Una web interactiva (accessible per ordinador en versió completa i per mòbil en versió simplificada) feta amb il·lustracions científiques per donar a conèixer els diversos grups d’organismes que formen el plàncton i els processos en els que intervenen.
- Dues guies d’identificació dels organismes del plàncton (una extensa i una altra simplificada).
- Maquetes 3D manipulables dels principals grups d’organismes del plàncton.
- “Contes de mar”, quatre audio-contes infantils.
- El vídeo “Les quatre estacions del plàncton”.
- L’exposició itinerant “dONes: motor de la recerca marina i ambiental”. Disponible en préstec.
L’observació del plàncton amb lupes i microscopis és sorprenent, éssers de pel·lícula de ciència ficció es mouen davant dels nostres ulls i es converteixen en un recurs de fàcil accés que permet experimentar i abordar diferents aproximacions a l’aula.
Segueix-nos a Instagram! @projecteplancton
dONes: motor de la recerca marina i ambiental
EXPOSICIÓ ITINERANT
Les ciències marines, l’oceanografia, l’activisme ambiental o l’exploració polar han estat tradicionalment uns àmbits molt masculinitzats.
Aquesta exposició preten donar a conèixer diversos aspectes personals i professionals de dones que han estat pioneres en aquests camps i també en la investigació del plàncton: Lynn Margulis, Ángeles Alvariño, Marta Estrada, Josefina Castellví, Rachel Carson i Sylvia Earle.
Crèdits
PlànctON: motor de la vida al planeta oceà. Projecte FECYT. Coordinat per Magda Vila (ICM-CSIC).
L’equip de PlànctON està format per personal investigador i tècnic de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i de l’Escola del Mar (Ajuntament de Badalona).
- Institut de Ciències del Mar: Vanessa Balagué, Albert Calbet, Marta Estrada, José Manuel Fortuño, Josep Mª Gasol, Ramon Massana, Mª Pilar Olivar, Vanesa Raya, Ana Sabatés, Rafel Simó, Carine Simon, Dolors Vaqué, María Vicioso, Magda Vila.
- Escola del Mar: Muntsa Bigas, Enric Cahner, Francesc Xavier Camps, Xavier Seglar.
Clara Cardelús, Irene Forn, Josep Maria Gili, Elena Martínez i Laia Viure (ICM-CSIC) han col·laborat amb l’equip de Plàncton en les diferents fases del projecte.
Desenvolupat per:
Amb la col·laboració de:
With the institutional support of the AEI ‘Severo Ochoa Centre of Excellence’ accreditation (CEX2019-000928-S).