Material Didàctic

EL MAR A FONS

Descobreix i aprèn sobre mars i oceans

La Mar a fons és el projecte educatiu de l’Institut de Ciències de la Mar on trobaràs vídeos, experiments, jocs i unitats temàtiques diverses relacionades amb la mar, acompanyats de guies didàctiques per a aprofundir més i de propostes d’activitats per a cada temàtica.

 

elmarafons.icm.csic.es/unitats-tematiques

 

BLAU DE MAR: Juga i aprèn. Llibre didàctic

Llibre didàctic per a infants de 6 a 12 anys. Concebut i produït per ICMDivulga en ocasió del Dia Mundial dels Oceans. 

Un projecte finançat pel Ministeri d’Educació i Ciència (Pla Nacional R+D+I 2004-2007)

Objetiu:

Aquest és un llibre per llegir junts pares i fills o treballar a l’escola amb els professors, en el qual els conceptes científics es barregen amb els entreteniments. En ell hi descobrireu el món de l’oceà a través de contes per als més petits i jocs per als més grans.

Material disponible:

  • Descarrega-te’l gratuïtament en PDF

Més información sobre el Dia Mundial dels Oceans, clicant aqui

Aquest llibre està dedicat a Francesc Pagès.

TALENT LAB: recursos on-line per a professors

TalentLab és una iniciativa de de la Unitat de Cultura Científica de la Delegació del CSIC a Catalunya amb la col·laboració de diversos instituts del CSIC i de La Mandarina de Newton S.L. Es tracta d’un projecte de co-creació que involucra a la comunitat científica, l’educativa i al públic general.

Inicialment concebut per apropar investigadors i professors des d’una perspectiva col·laborativa amb la finalitat de produir recursos educatius a internet, la seva finalitat del projecte és afavorir la participació de la societat en la producció de materials de contingut científic, a través de metodologies que estimulen la creativitat i en sintonia amb la cultura 2.0. Un altre dels objectius és posar en contacte persones de diferents comunitats, com ara la científica i l’educativa, perquè sorgeixin futures col·laboracions, sinergies, etc.

De temes marins, han sorgit 2 recursos:

Recurs 1. El sexe dels cargols. (primera edició del Talent Lab)

Sabíeu que els cargols marins poden canviar de sexe?

No es tracta d’un desig o voluntat d’aquests animals. Si nó d’un fenomen que els investigadors han descrit com a Imposex, és a dir, d’imposició sexual associada a determinats contaminants químics en els sistemes aquàtics.

Us proposem que analitzeu si les mesures de regulació del TBT que s’han pres han tingut efecte. A partir d’una mostra de cargols del mercat, us facilitem el protocol per dur a terme una pràctica de laboratori per tal d’identificar el sexe dels cargols i d’establir l’índex d’Imposex. Més informació

Recurs 2. La pesca abans i ara. (segona edició del Talent Lab, a l’ICM)

Heu anat mai a pescar? I al mercat del peix, hi aneu sovint? Com arriba el peix a taula?

Us proposem que descobriu el camí que segueix el peix des que és pescat fins que arriba al plat. Pescadors, mestres d’aixa, peixaters o farers, també científics, us poden mostrar diferents cares de l’activitat pesquera.
Si us atanseu a les drassanes, als mercats, als museus, als arxius i als centres de recerca, podreu investigar si avui en dia es pesca més que abans, si es pesca massa o si, al contrari, es pesca millor i de manera més regulada.
També podreu conèixer d’aprop com són i com eren les arts de la pesca, quan es pesca, quines espècies, com són els vaixells, si hi ha oficis que es poden perdre i quines són les mesures per evitar la sobrepesca o per detectar que el peix no està contaminat.

Us proposem una activitat per a conèixer com ha canviat l’activitat pesquera en els darrers cinquanta anys.
Per a fer-ho, haureu de treballar per grups i estudiar cinc facetes diferents de la pesca, en el passat i en el present: les espècies de peixos que es pesquen, les diferents arts de pesca, els tipus d’embarcacions, la venda del peix i la vida dels pescadors i d’altres oficis al voltant de la pesca. Més informació

Veure recursos d’altres temes

 

 

Joc MEDUSA

L’Institut de Ciències del Mar (CSIC) i l’Agencia Catalana del Aigüa (ACA), han desenvolupat aquest joc per aprendre sobre el mar jugant.

Objectiu:
De les meduses, i d’una llarga llista d’organismes com elles que formen el plàncton gelatinós, es poden aprendre moltes coses. Són organismes que suren en les masses d’aigua i el seu cos està compost en una gran proporció d’aigua. Us convidem a jugar amb nosaltres, per a suavitzar el concepte que tenim d’aquests organismes i com excusa perquè gràcies a ells aprenguem moltes coses dels mars i oceans. El joc s’ha pensat a dos nivells: nens i joves/adults.

Material disponible:

Descarrega-te’l gratuïtament des de www.icm.csic.es/bio/medusa

El joc està de moment disponible en català i castellà, i ho estarà aviat en anglès, francès, alemany i italià.

Aquest joc sorgeix en gran part amb motiu de la desaparició del nostre amic i company Francesc Pagès. Francesc va ser un dels grans especialistes en plàncton gelatinós i meduses i amb la seva sobtada desaparició va deixar darrere seu un gran coneixement sobre aquests organismes. Aquest joc va dedicat la seva filla, Helena.

ELS ECOS DEL MAR

Un web que pretén donar a conèixer els principis bàsics sobre els quals es basa la investigació en geociències marines portada a terme a través de l’exploració acústica.

Elaborat per científics de la Unidad de Tecnología Marina (UTM-CSIC) en col·laboració amb GEOMEDIA, una empresa especialitzada en el desenvolupament de projectes de divulgació científica.

Un projecte finançat per la FECYT.

Objectiu:
Conscienciar el públic de la importància de la investigació del mitjà marí i mostrar la utilitat dels mitjans acústics per a aquesta investigació a través d’animacions interactives, il·lustracions i vídeos. S’expliquen els fonaments de la propagació del so en l’aigua, es permet escoltar diferents fonts de so (animals, naturals, antropogèniques), i es defineix la diferència entre senyal i soroll. La web permet veure com és un vaixell oceanogràfic, quines són les característiques tècniques dels equips acústics utilitzats per a la investigació oceanogràfica en Ciències de la Terra, quin tipus de dades es poden obtenir amb els diferents equips utilitzats. Finalment es presenten algunes de les línies d’investigació desenvolupades pels científics de la Unitat de Tecnologia Marina, per a les quals s’utilitzen principalment els mètodes acústics descrits en els anteriors apartats.

Material disponible:
Anar a la web: Ecos del Mar. En castellà

Identificació de fauna polar

Claus d’identificació de fauna

Objectiu:
Facilitar la identificació dels animals.

Material disponible: (directament d’aquesta web)