Projecte MEDUSA

L'ICM estudia l'impacte de les meduses en el medi ambient i la salut pública

Què fer si et piquen?

  • NO aplicar aigua dolça
  • NO aplicar amoníac
  • NO aplicar alcohol
  • NO fregar
  • NO aplicar embenatges a pressió
  • NO aplicar vinagre (excepte en casos específics)

Protocol General enfront de les picades de meduses

El tractament davant de la picada de meduses busca atenuar els efectes del verí, prevenir l’enverinament posterior de trossos residuals de meduses en la pell, i minimitzar les complicacions derivades de l’ús de productes no provats.

 Vols tenir-ho sempre a mà? Descàrrega els protocols d’actuació davant picades de medusa

Aprèn a identificar les meduses del Mediterrani

El projecte MEDUSA posa a la seva disposició materials per aprendre a identificar les meduses més comunes i saber què fer davant les seves picades.

Projecte RECLAIMED (2015-2017)

Durant els anys 2015 a 2017, l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) amb l’Hospital Clínic de Barcelona, gràcies al suport de l’Obra Social “la Caixa”, han desenvolupat el projecte RECLAIMED, un projecte innovador que tracta la problemàtica de les proliferacions de meduses a les platges i els efectes en la salut humana de les picades produïdes per aquests animals.

Aquest Projecte va a avançar en la identificació dels factors de risc a les platges a causa de la presència de meduses, el disseny de protocols de prevenció i la recerca sobre les millors teràpies mèdiques per a les persones afectades per les picades i les possibles conseqüències posteriors.

D’altra banda, es recopilen dades de presència i absència de meduses a les platges de forma diària per completar una base de dades que servirà per obtenir resultats reals sobre l’actual tendència de les seves poblacions en aquesta zona del Mediterrani.

La societat comptarà amb informació real i validada sobre la presència i absència de meduses a les costes de Catalunya, i amb suport i solucions en cas de picada.

 

  • Informe “Red de avistamientos de medusas en la costa catalana 2016” (castellà)Descarga

Galeria de fotos de les jornades de formació amb socorristes i personal de platges: