Ahir vam poder conèixer les algues i les plantes marines com a formadores dels prats marins, on hi ha una gran diversitat de vida animal, però, coneixem realment la diversitat de vida animal marina? Per comprovar-ho, avui et convidem a acompanyar-nos amb “Animals de l’Oceà”. No t’ho perdis!

Avui és divendres i això significa que, d’una banda, acaba una setmana més i toca acomiadar-nos fins dilluns que ve. Creiem que està bé respectar els caps de setmana i que tu triïs allò que et ve més de gust fer (jugar, llegir alguna lectura recomanada, veure alguna pel·lícula o documental, relaxar-te, cuinar…).

Ens veiem en directe! 

D’altra banda, els divendres també signifiquen la visita d’un expert. Avui, la nostra convidada especial serà la Carine Simon, que ens parlarà de circulació oceànica i resoldrà tots els dubtes respecte a què fa moure l’Oceà.

Et recomanem que, abans, si te la vas perdre, visitis l’entrada d’aquest dimecres. Vols saber quant triga una gota d’aigua a donar la volta al món? Vols saber per què, tot i que Nova York i Madrid estiguin a la mateixa latitud, a Nova york arriben a tenir temperatures més fredes? Si vols saber la resposta a aquestes preguntes i conèixer moltes més curiositats de l’Oceà, t’esperem avui!

DIRECTE: “Què mou l’Oceà?” Divendres 3 d’abril a les 17h

NOTA: Pots accedir al directe des del navegador, sense necessitat de descarregar l’aplicació ni donar-se d’alta, clicant sobre l’enllaç que apareixerà en la part inferior “uneixi’s mitjançant el seu navegador”. S’activarà a les 17h. Si tens problemes, contacta amb oceanliteracy@icm.csic.es.

Raona: coneixem realment la vida animal de l’Oceà?

Et proposem que avui comencis fent un dibuix d’un ambient marí i diferents animals que l’habiten. Intenta dibuixar-ne tants com puguis!

Envia’ns els teus dibuixos a oceanliteracy@icm.csic.es! Amb les aportacions de tots vosaltres volem fer una petita galeria i ens encantaria comptar amb les teves creacions.

Quan acabis, guarda bé el teu dibuix. El recuperarem més endavant!

 

Per què classifiquem els éssers vius? La importància de l’ordre

Els biòlegs estudien la vida. Aquesta pot ser en forma d’animals, plantes, bacteris… les variants d’estudi d’un biòleg són tantes com formes de vida existeixen. I dintre d’una mateixa espècie, hi ha biòlegs que estudien el seu comportament, altres el descriuen, altres comparen les formes de vida que es troben a diferents llocs del món i en busquen explicacions…

Entre tants biòlegs i tantes espècies, va haver-hi un moment en què calia posar ordre per tenir una imatge general de tot el treball i saber qui estudiava què en cada moment. Carl von Linné, Haeckel o Woese són només alguns exemples de persones que van ajudar molt a ordenar els éssers vius perquè la informació sobre ells fos fàcil de trobar i de compartir.

No obstant, et pots imaginar el problema. Hi ha càlculs que estimen que hi ha gairebé 9 milions d’espècies diferents al planeta. T’imagines endreçar una habitació amb 9 milions d’objectes? Si ja a casa tenim problemes per trobar allò que busquem quan algú altre ens ha endreçat l’habitació, o fins i tot quan ho hem fet nosaltres mateixos, imagineu-vos el difícil que pot ser arribar a guardar 9 milions d’alguna cosa.

A més, com a una altra classificació, es volien fer diferents categories que agrupessin les espècies, per què fos més fàcil trobar-les entre el garbuix d’espècies que hi ha.

 

Activa’t: descobrim la diversitat animal marina amb ritme

Per entendre com classifiquen els biòlegs els éssers vius podem imaginar-nos un gran armari ple de calaixos. A cada calaix, trobem diferents caixes que, alhora, quan les obrim, veiem que contenen encara més caixes. Cadascuna de les caixes reuneix elements semblants entre si. En el cas de la classificació dels animals, aquests elements són els propis animals.

I les caixes? Doncs són diferents categories: fílums, classes, ordres, famílies, gèneres…

Activa’t amb el ritme de la classificació. En aquest vídeo, podràs conèixer amb ritme el nom dels “calaixos” que s’utilitzen per classificar als éssers vius:  https://www.youtube.com/watch?v=FoZUNdOUj9g

El vídeo et pot servir per aprendre anglès (té subtítols). Anima’t a muntar la teva pròpia coreografia de la classificació!

 

Descobrim: coneguem la diversitat animal marina real!

Nosaltres avui obrirem l’armari dels animals marins i ens centrarem en la classificació dels fílum, que podríem dir que serien els primers calaixos del nostre armari.

Us convidem a explorar tots els grups (phylum en llatí) obrint aquests “calaixos”. Els “calaixos” que trobariem serien els del desplegable “animals” (animalia). Si cliqueu al seu damunt, trobareu molts exemples de cada grup amb molta informació! Descobriu aquí els phylum marins: porifera, cnidaria, ctenophora

Parlem amb els experts i expertes

Hem demanat a diferents persones que s’ocupen d’estudiar grups d’animals marins que ens parlin del seu grup d’animals marins preferit.

Esponges: en aquest vídeo, l’Andreu Santín (àudio) i la Carlota R. Gazulla (disseny i il·lustracions) ens expliquen què són les esponges marines i per què són tan importants. (Phylum Porifera)

Equinoderms: en aquest altre vídeo, la Mireia Montasell ens parla dels equinoderms. (Phylum Echinodermata)

Briozous: en aquest escrit, la Blanca Figuerola ens dona més informació dels briozous. (Phylum Bryozoa)

Cnidaris: El Phylum Cnidaria inclou als coralls, anèmones i meduses, entre d’altres organismes. Als fons mediterranis trobem moltes espècies de gorgònies (coralls tous) que fan un paper imprescindible. En aquest vídeo la Patricia Baena ens parla de les gorgònies i el paper tan important que tenen com a boscos, donant refugi a altres espècies animals. En aquest altre vídeo la Marina Biel ens explica altres curiositats d’aquests organismes i a la història completa,  també pots trobar un reportatge més extens del paper de les gorgònies als fons marins propers a nosaltres, a quins problemes s’enfronten i què fan projectes com RESCAP i MITICAP per solucionar-ho.

 

Reforça la teva observació! Dibuix per a acolorir

Pots posar a prova el teu coneixement sobre animals marins acolorint aquests que hem preparat per tu. T’atreviries a dir a quin phylum pertanyen?:

Descarrega aquí els dibuixos d’en Jordi Corbera. Envia’ns els teus dibuixos a oceanliteracy@icm.csic.es! Volem fer un àlbum amb les aportacions de tots els participants, no ens agradaria que faltés el teu!

Pots veure les solucions aquí.

 

Reflexionem

Et convidem a dibuixar un ambient marí i diferents animals que l’habiten. Intenta dibuixar-ne tants com puguis!

No, no ens hem equivocat. Ens agradaria que tornessis a repetir el dibuix i el comparessis amb el que has fet a l’inici.

Segurament al principi has dibuixat balenes, dofins, tortugues, peixos… Aquells animals que sovint estem acostumats a veure quan parlem d’animals marins. Però, te n’adones que si volguéssim guardar aquests animals que acabem de dir al nostre armari tots estarien al calaix Chordata?

Sovint, quan parlem dels animals marins, ens oblidem de bona part d’ells. Normalment ens agraden més aquells que s’assemblen més a nosaltres, que tenen grans ulls, extremitats i es belluguen molt. No obstant, aquesta mirada fa que ens oblidem d’animals molt importants com els coralls, que permeten donar refugi a moltes de les formes de vida més petites o els cucs marins, que ajuden a renovar el sòl.

Esperem que el proper cop que tornis a la platja o al mar puguis valorar la bellesa i el valor de cadascun dels animals que hi viuen i sempre recordeu que ells estan a casa seva, que els visitants som nosaltres i hem de ser respectuosos amb ells, tal com ens agradaria que fessin amb nosaltres els nostres convidats.

 

Submergeix-te més

  • Exploring the Coral Reef
    Un dels llocs que alberga més varietat de vida submarina són els esculls de corall. Aquí en podràs explorar un i seguir aprenent sobre la vida al fons del mar: https://www.youtube.com/watch?v=J2BKd5e15Jc
  • Unitat temàtica “Organismes marins”
    Si vols aprofundir més en la biodiversitat marina, t’aconsellem consultar la unitat temàtica “Organismes marins”. Allà trobaràs vídeos, activitats i més informació sobre els animals marins i altres éssers vius. Aquí pots descarregar la versió en català i castellà.
  • Catsharks
    El projecte Catsharks recull i comparteix tota la informació de rajades i taurons a Catalunya des del rigor científic. Us recomanem encaridament seguir aquest projecte que segur canviarà la vostra visió cap a aquests animals http://www.catsharks.org
  • Guia pràctica per al consum de peix i marisc
    L’Oceà ens proveeix de recursos. Alguns animals ens serveixen d’aliment. Si els consumiu, però alhora us preocupa la biodiversitat, us recomanem aquesta guia de consum responsable: descarregar.

Paraula del dia

 

 

Avui hem estat molt ben acompanyats per esponges, briozous, pòlips de corall, peixos i tortugues, entre d’altres. Ja és divendres i ens prenem un descans. Però el dilluns tornarem. Us parlarem de meduses. Sabeu per què ens “piquen”? Què hem de fer si ens “pica” una? Això i molt més t’espera la setmana que ve, que porta el títol “L’Oceà i nosaltres”. No t’ho perdis!

 

Bon cap de setmana!

Vols que t’avisem per e-mail? Subscriu-te i t’enviarem cada matí la temàtica del dia.