Retorn al Mar

La ciència ciutadana t'apropa a la biodiversitat de la costa

Descobreix la biodiversitat de la costa amb la campanya
#RetornAlMar

 

Amb la campanya #RetornAlMar t’animem a (re)connectar amb la natura després d’aquests mesos a casa, descobrir una gran varietat d’espècies marines i compartir-les amb altres persones.

L’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), el projecte Cos4Cloud, l’empresa Anèl·lides – Serveis ambientals marins i tres centres de submarinisme: Oceanicos, Escafandra Calafell i Plàncton Diving hem unit esforços per a impulsar la campanya #RetornAlMar, una iniciativa de ciència ciutadana per a recollir el màxim d’observacions de biodiversitat marina a la costa catalana durant juliol, agost i setembre.

Participa-hi i ajuda’ns a descobrir si ha canviat la biodiversitat de la costa després del confinament a causa de la covid!

 

Participa del 15 de juliol al 30 de setembre

Qualsevol persona hi pot participar, només has de:

  1. Desenfundar la càmera o el mòbil i fotografiar éssers vius de l’ecosistema marí, sota l’aigua o a prop de la platja.
  2. Penjar les fotos en el projecte ‘Retorn al Mar de la plataforma de ciència ciutadana Natusfera (a la web o l’App) del 15 de juliol al 30 de setembre de 2020.
  3. Comparteix les teves troballes a les xarxes socials utilitzant l’etiqueta #RetornAlMar.

No saps com es diuen els organismes que has vist? T’ajudem

Tens a la teva disposició una guia orientativa amb alguns dels organismes marins més comuns de la costa catalana. La guia està elaborada per Anèl·lides i l’ajuntament de Badalona, i totes les fotos de la guia són de persones que participen a Natusfera.

A més, una vegada estigui pujada la fotografia, una xarxa de persones expertes i naturalistes ajudaran a identificar i validar les observacions.

Ciència ciutadana: una font valuosa de dades 

De moment es desconeix si els participants de #RetornoAlMar trobareu més biodiversitat en zones menys profundes a causa del confinament, ja que no es disposa de suficients dades i les recerques de l’impacte en la natura d’aquests últims mesos requereixen més temps.

La ciència ciutadana t’ajuda a aprendre, en aquest cas a conèixer millor la biodiversitat de la costa. Però no només això, sinó que participant en la campanya #RetornoAlMar estaràs ajudant a aconseguir informació a la qual tota la comunitat científica pot accedir fàcilment.

Des del projecte europeu Cos4Cloud, coordinat per l’ICM-CSIC, volem que la ciència ciutadana passi a formar part de la recerca i la presa de decisions a nivell de polítiques mediambientals. És per això que un dels objectius de Cos4Cloud és millorar la tecnologia de la ciència ciutadana per a que tingui un abast més global.