CAMPANYA PI-ICE

Gener-Març 2019

Investiguem els núvols a través del gel

El projecte PI-ICE estudia les interaccions entre l’atmosfera, el gel i l’oceà, i duu a terme la recerca a l’Antàrtida i l’Àrtic. En aquesta expedició a la Base Antàrtica Espanyola (BAE) farem experiments amb gel marí que han recollit en diferents zones de l’Oceà Antàrtic.
Al laboratori, es fon el gel i l’aigua resultant es bombolleja dins un incubador que han dissenyat aquests investigadors. D’aquesta manera es formen aerosols, unes petites bombolletes microscòpiques que passen a l’aire.
Les bombolletes contenen petites partícules com ara sals, molècules produïdes per l’activitat dels microorganismes marins i fins i tot els propis microorganismes. Aquestes partícules retenen el vapor d’aigua i així van formant els núvols.

Potser t’ha sobtat llegir que al gel marí hi ha microorganismes?

És així: el gel marí és “viu”, conté virus, bacteris, algues i altres protistes, tant a la seva superfície com dins els canals de salmorra formats quan s’origina el gel.

L’equip científic de la campanya PI-ICE analitza la importància que poden tenir aquests microorganismes en la composició biològica i química dels aerosols marins i en la formació de núvols a zones polars. Aquests núvols eviten que el planeta s’escalfi massa.

 

En aquests moments en què les zones polars estan experimentant un fort desgel, ens cal comprendre aquests lligams entre microorganismes marins a l’aigua, al gel i a l’atmosfera.

icono_participantes


Participants a la campanya antàrtica

Dolors Vaqué

Sóc Investigadora a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC). Estudio els “microbis” més petits del mar: els virus. Concretament, vull saber quants n’hi ha, com són, qui són i, el més important, què fan. La majoria d’ells infecten bacteris i microalgues marines, sigui per controlar la seva biomassa o la seva diversitat, i ajuden a mantenir el funcionament dels cicles biogeoquímics al mar. En el context del projecte PI-ICE provarem si també juguen un paper cabdal en la formació de compostos secundaris que donaran lloc a nuclis de condensació per la producció de núvols.

Manuel dall’Osto

Sóc Investigador Ramón i Cajal a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC). La meva recerca abasta aspectes multidisciplinaris de la ciència atmosfèrica, inclosos els aerosols marins i la qualitat de l’aire a les zones costaneres. En estreta relació amb la Universitat de Birmingham (Regne Unit), NUI Galway (Irlanda) i Aerodyne Research Inc (Massachusetts), treballo per comprendre les distribucions de mida d’aerosol recollides en diferents entorns, des de zones remotes marines fins a les molt transiades. Un objectiu principal a l’ICM-CSIC és identificar directament la creació espontània de noves partícules de mida nanomètrica en l’atmosfera marina e l’oceà obert i comprendre els processos biològics responsables de les seves emissions. La missió general és reduir la incertesa dels feedbacks de l’atmosfera i l’oceà que afecten el nostre clima canviant.

Elisa Berdalet

Sóc investigadora del CSIC a l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona. Estudio la dinàmica de les microalgues marines, les quals produeixen una bona part de l’oxigen que respirem i que fixant el carboni atmosfèric constitueixen la base de les xarxes tròfiques marines. Investigo com creixen i es reprodueixen en zones costaneres i mar obert del Mediterrani, l’Atlàntic i l’Antàrtida. Entre les microalgues, m’atrauen especialment aquelles que produeixen toxines i les que creixen desmesuradament i provoquen problemes de manca d’oxigen en els seus hàbitats. Em preocupa que el canvi climàtic del planeta (l’escalfament) i les pressions humanes en els ecosistemes marins, puguin afavorir més aquests events nocius. En el projecte PI-ICE anem a estudiar quines microalgues són actives en la formació de compostos secundaris que donaran lloc a nuclis de condensació per a la producció de núvols i explorem si n’hi ha de nocives.

Ana Sotomayor

Estic treballant a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC), contractada com a tècnica del projecte PI ICE. Com la Dolors, el meu camp d’estudi són els virus: els microorganismes més petits de l’oceà. En el marc d’aquest projecte, el meu interès se centra a estudiar quina relació tenen els virus antàrtics amb els bacteris i fitoplàncton del seu entorn i, a més a més, esbrinar quina influència tenen sobre certs cicles biogeoquímics, afectant la creació d’aerosols marins. Tot i això, dono suport a la resta de la gent del projecte amb ajuda tècnica, sobretot a l’hora de posar mans i hores al laboratori, començant pel treball de camp que estem duent a terme actualment a l’Antàrtida.

Miguel Cabrera

Sóc estudiant de doctorat de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) de Barcelona. Juntament amb la meva directora de tesi Celia Marrasé, estudiem la matèria orgànica que produeixen les microalgues. Especialment m’interessen els processos de degradació de les pròpies microalgues i de la matèria orgànica dissolta que desprenen durant el seu creixement i al veure sotmeses a estrès. En el marc del projecte PI-ICE, el meu paper se centra en caracteritzar la matèria orgànica produïda per les microalgues que viuen dins del gel marí. Vull investigar com aquests compostos orgànics s’alliberen a l’atmosfera i afecten la formació dels núvols actuant com a nuclis de condensació.

Equip de divulgació a terra

Carine Simon

Sóc investigadora a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC). Treballo al departament d’oceanografia física i tecnològica i al departament de cultura científica. En el context del projecte PI-ICE, m’ocuparé de la divulgació de la campanya per a les escoles primàries, en particular per a les escoles involucrades al projecte «Petits Oceanògrafs» del qual sóc responsable.

Magda Vila

Sóc investigadora associada a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC). Treballo al departament de biologia marina i oceanografia i a l’àrea de cultura científica. Estudio les proliferacions de microalgues marines, concretament aquelles que poden causar problemes als ecosistemes marins o a les persones. En el context del projecte PI-ICE em submergiré en el món microscòpic per identificar les espècies de fitoplàncton que dominen en  la formació de nuclis de condensació per a la producció de núvols i explorarem si n’hi ha de nocives. També m’ocuparé de part de la divulgació de la campanya per a escoles o instituts.

María Vicioso

Treballo al Àrea de Cultura Científica de l’Institut de Ciències del Mar. departament de biologia marina i oceanografia i a l’àrea de cultura científica. M’encarrego de organitzar, amb el equip de divulgació, activitats, esdeveniments i projectes per apropar les ciències del mar a la societat. Per aquesta campanya antàrtica, treballaré darrere de les pantalles per a tenir actualitzada la web, publicar el més ràpid possible els missatges dels investigadors i donar-los veu a través de les xarxes socials.