CAMPANYA PEGASO

7 de enero – 13 de febrero 2015

Partícules petites suspeses en l’aire…

Els aerosols, partícules petites suspeses en l’aire, influeixen en el clima, sobretot perquè són un ingredient fonamental perquè l’aigua condensi i formi núvols. De fet, els aerosols representen una de les principals fonts d’incertesa quan volem predir què passarà amb el canvi climàtic. D’aerosols se’n formen molts als continents: la pols del terra, trossets de plantes i, sobretot, els fums i cendres de tot el que cremem els humans, començant per la gasolina. Al mig dels oceans i lluny dels continents, en canvi, no hi ha tantes fonts d’emissió d’aerosols. Una és la sal del mar: el vent aixeca gotetes que porten sal. L’altra és la vida marina: el plàncton produeix substàncies que quan passen a l’aire formen aerosols.

A PEGASO volem investigar els mecanismes i processos mitjançant els quals la vida marina produeix aerosols i ajuda que es formin núvols. Per això ens n’anem a l’Oceà Austral i els mar dels voltant de l’Antàrtida, ben lluny de la pols, dels boscos i dels humans.

Allà investigarem simultàniament l’oceà, l’aire i els núvols. Aquesta informació la combinarem amb experiments de laboratori i un estudi temporal al Mediterrani costaner. Penseu que…un projecte de recerca com PEGASO no s’havia fet mai encara a l’Estat Espanyol!

Objetius Científics

icono_objetivoscien_bco

Diari de Campanya

Participants

de campanya

icono_participantes_bco

La vida a bord

Grups de treball

La petita Antàrtida

Epíleg: Una mica de poesia