Festa de la Ciència

Participació dels nostres científics a la Festa de la Ciència de Barcelona

Festa de la Ciència 2016

18 i 19 de Juny

Com en les edicions anteriors, l’ICM hi ha estat present en aquesta festa científica, aquest any amb dos tipus d’activitats.

Per primera vegada, la Festa va acollir el Sea Dance, un joc interactiu en el qual el participant, a través del moviment corporal, ha d’aconseguir mantenir en equilibri un ecosistema marí compost per bacteris, algues, protozous, copèpodes i meduses. Durant el matí del dissabte, prop de 100 persones, adults i nens, van ballar al ritme dels ecosistemes amb aquest projecte divulgatiu, impulsat per Esther Garcés, de l’ICM, i Roberto Torres, director creatiu de La Ciència al Teu Món, i que rep el suport de la FECYT.

També van estar presents el taller del submarí i dels “Boscos del mar”, del programa El Mar a Fons. Els visitants, uns 450 entre els dos dies, van poder realitzar una immersió oceanogràfica simulada a 400 metres de profunditat a la zona del Cap de Creus amb una rèplica en fusta del submarí Yago. Amb “Boscos del mar”, el públic va poder detectar similituds entre ambients tan diferents com són els ecosistemes del fons marí i un bosc de la superfície terrestre. El Mar a Fons és una col·laboració conjunta de l’ICM i l’Obra Social “La Caixa”, coordinada per Josep Maria Gili, Stefano Ambroso i Rebeca Zapata.

Consulta la web oficial i programa complet de l’esdeveniment


Festa de la Ciència 2015

25-26 d’abril

Un any més el ICM va participar a la Festa científica de Barcelona amb alguns tallers.

Aquest any vam estar en:

Espai BCNLab Carpa BCNLab amb jocs on line, espai de debat i tallers científics. Durant tot un cap de setmana, podràs participar en tallers de projectes de diversos àmbits científics, on tu ets el protagonista com a voluntari científic. Pots contribuir a detectar especies invasores, tant al mar com a terra, ajudar els científics a entendre com et mous i penses, ajudar a preservar els rius o la fauna o fins i tot proposar les teves idees d’experiments o opinar sobre què haurien d’investigar els científics. Participen investigadors ICM del projecte Observadors del Mar

Espai submarí Una mostra audiovisual de la llum, so i vida subaquàtiques a través d’una visita al fons del Mediterrani. Experimenta amb tots els sentits un viatge al fons del mar Mediterrani! Explora la biodiversitat del cap de Creus en una rèplica d’un submarí. Participen investigadors ICM del projecte El mar a fons

Programa complet en la web de NOVUM


Festa de la Ciència 2014

14-15 de juny

En aquesta edició els nostres investigadors van participar amb diferents activitats.

1. Un taller sobre el projecte MARduino: la meva boia, les nostres dades i el mar . Durantre el cap de setmana, es van posar a l’aigua en el port de Sant Carles de la Ràpita i a la platja de Forum de Barcelona unes boies oceanogràfiques de baix cost per mesurar la transparència de l’aigua en presència de les escoles que van col·laborar en la seva elaboració en els tallers duts a terme en el ICM durant les setmanes anteriors (IES Deltebre, IES Alfacs i Escola de Capacitació Nàutico-Pesquera de l’Ametlla de Mar, Escola Sant Gervasi de Mollet del Vallés i l’Escola Jardí de Granollers).

2. Una exposició-taller sobre meduses i uns jocs pels més petits. Durant els tallers es va aprofitar per donar a conèixer l’aplicació per a mòbils MEDJELLY que permet conèixer en temps real la presència de meduses a les platges de Catalunya, i el projecte Observadors del Mar, mitjançant el qual es poden assenyalar albiraments de meduses i altres organismes o fenòmens que poden ser d’utilitat per a la recerca marina.

3. Participació en el ring científic lligat a les energies netes “Són rendibles (i netes) les energies netes? Quin futur energètic ens espera?”, debat moderat pel periodista Pere Renom.

Consulta la web de la Festa de la Ciència de Barcelona, organitzada per l’Ajuntament.

Els tallers sobre meduses es van repetir també a Badalona el diumenge 15, durant la Festa del Mar, on també es van dur a terme el joc de la medusa i més activitats per a grans i petits.


Edicions anteriors

Aquí podreu veure algunes fotos de la nostra participació a la Festa de la Ciència en anys anteriors:

Vine a veure'ns!