L'Antàrtida, la vida al límit: Els viatges científics avui

L’Institut de Ciències del Mar (ICM) i la Unitat de Tecnologia Marina (UTM) presenten “Antàrtida, la vida al límit. Els viatges científics avui” al Museu Marítim de Barcelona (MMB).

L’exposició compta amb informació, objectes i fotografies procedents de les pròpies expedicions científiques. Diversos blocs temàtics ens explicaran el viatge científic des del seu origen fins al retorn de l’expedició. Els visitants podran observar tot allò que és necessari per portar a terme aquest tipus de viatge: la documentació que cal tramitar, l’equip científic, els instruments, els objectes personals, etc. Es podrà veure també una maqueta del Vaixell d’Investigació Oceanogràfica Hespèrides, gestionat per l’Armada Espanyola, amb seu a Cartagena, i un robot submarí cedit pel Deutsches Schiffahrts Museum de Bremerhaven que els científics utilitzen per investigar el fons del mar.

El comissari de la exposició és Josep Maria Gili, del Departament de Biologia Marina i Oceanografia de l’ICM.
La mostra es podrà veure del 20 de febrer al 8 de juny a l’espai de les Grans Naus del Museu Marítim de Barcelona.

Cicle de activitats: “Antàrtida: la vida al límit”

L’Antàrtida és un continent llunyà. Però molts dels fenòmens que afecten els seus ecosistemes tenen a veure amb l’activitat que desenvolupem els éssers humans a latituds com les nostres. I els canvis que s’esdevenen en els ecosistemes antàrtics també ens poden afectar a nosaltres.

Al juliol de 2013 es va celebrar a Barcelona el XI Simposi Internacional de Biologia. El simposi, va anar el tret de sortida d’un any (juny 2013-juny 2014) ple d’activitats educatives i de divulgació per a tots els públics per donar a conèixer la importància d’aquest remot continent que tanta influència exerceix en tot el planeta.

La iniciativa, “L’Antàrtida. La vida al límit” compta amb la participació i d’institucions com el Museu de Ciències Naturals, el Museu Marítim, el Zoo de Barcelona i Cosmocaixa. Aquestes institucions realitzaran una programació coordinada de conferències, activitats educatives i una exposició per difondre de manera participativa els avanços de la recerca antàrtica espanyola i internacional entre la comunitat educativa i la societat en general. Per això compten amb el suport científic de Josep Maria Gili, de l’Institut de Ciències del Mar i de l’Associació Espanyola de Joves Investigadores Polars (APECS-Spain).

Activitats programades

Abril – Juny 2013
Cicle de conferències “La Antártida, el continente pulsant”

Organitza: Institut de Ciències del Mar CSIC i Institut de Cultura de Barcelona

Com a preludi de la celebració, els centres cívics de Barcelona van organitzar el cicle de conferències “L’Antàrtida, el continent pulsant”.
La Dra. Josefina Castellví va impartir la primera conferència amb el títol “1984: de Barcelona a l’Antàrtida. Els inicis d’una llarga aventura” en el . Centre Cívic Urgell, del barri de l’Eixample de Barcelona.

(Descarrega l’activitat fent clic sobre la imatge)

Juliol 2013
XI Simposi de l’SCAR (web)

Organitza: Institut de Ciències del Mar CSIC i CosmoCaixa
Del 15 al 19 de juliol, es va celebrar la XI edició del SCAR Biology Symposium, organitzat per l’Institut de Ciències del Mar (CSIC), amb la col·laboració de Cosmocaixa Barcelona. El simposi, que se celebra cada quatre anys, coincideix amb el 25 aniversari de la creació de la Base espanyola en l’Antàrtida Juan Carlos I.
300 experts del Comitè Científic de Recerca Antàrtica (SCAR) van debatre sobre el present i el futur d’aquest continent.

Articles o notícies relacionades:
Noticia CSIC: La gran cita internacional de la investigación antártica, en Barcelona
Noticia CSIC: La disminución de krill en el océano, a causa del cambio climático, amenaza a poblaciones de animales como pingüinos y focas

Amb motiu de l’organització del congrés l’ICM va organitzar conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona una representació amb una coreografia especial en les fonts de Montjuïc basada en la simfonia antàrtica de Vangelis amb el motiu d’agrair a la ciutat de Barcelona l’haver acollit l’esdeveniment científic més important de la història de la recerca antàrtica espanyola.

CURS ESCOLAR 2013-2014
L’Antàrtida, la fascinació de la recerca. Projecte per secundària.
Organitza: Museu de Ciències Naturals de Barcelona en colaboració amb l’ICM
«L’Antàrtida, la fascinació per la recerca», és una proposta didàctica del Museu de Ciències Naturals de Barcelona amb els centres educatius, dins del programa “L’Antàrtida, la vida als límits” que comprèn un conjunt d’activitats divulgatives i educatives amb motiu del XI Simposi de l’SCAR (Scientific Committee on Antarctic Research).

La proposta pretén implicar la comunitat educativa fer-la partícip de la recerca antàrtica i pren l’activitat científica escolar com a model de ciència docent, amb una estructura i continguts semblats als quals realitzen els científics i on l’alumnat sigui el veritable realitzador de l’activitat de recerca. L’alumnat haurà d’emprendre la formulació de preguntes, explorar diferents fonts d’informació, planificar processos de recerca o procediments propis de la ciència, interaccionar amb altres per verbalitzar, comunicar i transmetre el coneixement adquirit, col·laborar amb especialistes i reflexionar sobre la recerca i el que es desprèn.

Participen en aquest projecte investigadors sènior de l’ICM i investigadors junior de l’IES Jaume Balmes, IES Joan Brossa i Escola Sant Gregori.

Más información al web del Museu Blau
Para dubtes o propostes: Servei Educatiu del Museu de Ciències Naturals atenciomcnb@nusos.net

Seminari: L’Antàrtida, la fascinació de la recerca (amb la participació dels científics i alumnes participants en el projecte)