Campanya POSEIDÓN

27 febrer - 1 abril 2019

La campanya POSEIDÓN, organitzada per l’Instituto Español de Oceanografía (IEO), travessarà bona part de l’Atlàntic, viatjant des de Punta Arenas (Xile) a Les Palmes de Gran Canària, tot creuant l’Equador, i estudiarà el consum del carboni orgànic dissolt i la seva relació amb les comunitats microbianes que habiten l’oceà profund.

Aprofitant que ens han convidat a participar-hi, des de l’equip d’Ecologia Microbiana Marina de l’ICM, estudiarem com s’estructuren les comunitats microbianes a les capes superficials il·luminades de l’oceà, i intentarem respondre petits però grans interrogants com: “quins microorganismes les habiten?” i “què hi fan?”. Aquesta informació la podem comparar amb altres estudis que hem fet a diferents mars i oceans del món. En realitat, són preguntes ben senzilles, però tal i com us anirem explicant, són essencials per a la comprensió del funcionament del planeta.

Vine amb nosaltres!

Hola! Som la Vane, l’Isabel, la Caro i l’Aleix, durant la campanya us explicarem com treballem amb microorganismes marins a bord del Sarmiento de Gamboa. Ens acompanyeu?

Vanessa Balagué

Llicenciada en Química i Bioquímica, sóc la responsable del Laboratori de Biologia Molecular de l’Institut de Ciències del Mar. Les meves tasques se centren en l’aplicació de tècniques moleculars, basades en el codi genètic, per desxifrar la identitat dels microorganismes marins, estudiant sobretot els seus patrons de distribució biogeogràfica i la seva adaptació als diferents hàbitats arreu del món. En aquest sentit, he realitzat amb anterioritat campanyes a l’oceà Àrtic i Antàrtic, a l’Atlàntic, al mar Bàltic i al mar Mediterrani.

A POSEIDÓN em trobareu al costat de la bomba peristàltica, filtrant litres i litres d’aigua per atrapar aquests petits habitants del mar. Sóc curiosa, m’agrada la creativitat i divertir-me a la feina, elements indispensables per fer ciència. A banda de participar en projectes de recerca m’agrada divulgar-los, de manera que aquest retorn de coneixement cap a la societat es tradueixi en més gent que estimi el mar, aprengui a cuidar-lo i a respectar-lo.

Aleix Obiol

He estudiat Biotecnologia i ara estic fent un doctorat a l’Institut de Ciències del Mar. El meu tema de recerca se centra en els flagel·lats heterotròfics marins, organismes unicel·lulars eucariotes que mengen bacteris. Faig servir eines bioinformàtiques i microscòpiques per estudiar la seva diversitat als oceans i els mecanismes que utilitzen per alimentar-se.

POSEIDÓN és la primera campanya en què participo i serà una magnífica oportunitat per aprendre moltes coses de primera mà, com per exemple com funciona un mostreig d’aigües profundes, com es treballa en un laboratori enmig del mar o com és viure durant més d’un mes dins d’un vaixell. Durant la travessa de l’Atlàntic, la meva tasca principal serà fixar, filtrar i preparar les mostres que posteriorment observarem amb el microscopi. Gràcies a aquestes, podrem investigar més a fons la diversitat dels microorganismes a l’oceà.

Carolina Marín

Sóc biòloga marina i actualment faig la meva tesi doctoral a l’Institut de Ciències del Mar sobre patrons de connectivitat a les comunitats microbianes.

Durant la campanya POSEIDÓN formaré part del grup que estudiarà la diversitat i abundància dels microorganismes en el DCM (depth chlorophyll maximum), que és la zona de l’oceà on hi ha la concentració més elevada de clorofil·la. Sempre he estat enamorada del mar i em sento molt afortunada de poder ser part d’aquesta campanya i poder conèixer una mica més els “secrets” que guarda l’oceà.

 

Isabel Ferrera

Sóc microbiòloga i investigadora a l’Institut Espanyol d’Oceanografia, on estudio la diversitat i la funció dels microorganismes en els ecosistemes marins. Abans he sigut part de l’Institut de Ciències del Mar durant 10 anys.

A la campanya POSEIDÓN, formo part de l’equip estudiarà el consum de matèria orgànica dissolta a l’oceà profund que és l’objectiu principal de l’expedició però a més aprofitaré per estudiar els microorganismes que més m’agraden que són els mixotròfics (consumeixen matèria orgànica però també poden usar la llum). Abans, he participat en altres campanyes al mar Mediterrani i al mar Roig, així com als oceans Pacífic, Atlàntic i Antàrtic, i he tingut la sort de poder baixar a grans fondàries oceàniques amb el submarí Alvin. El que m’agrada de fer recerca al mar és, d’una banda, que em permet embarcar-me i navegar a llocs interessants i, de l’altra, que donada la seva immensitat, un petit descobriment pot tenir un gran impacte sobre com entenem el funcionament del nostre planeta.