Bon dia! Durant les últimes setmanes ens hem deixat portar pels corrents marins, hem conegut tot tipus d’éssers vius que viuen a l’oceà, fins i tot els microscòpics! Hem reflexionat també sobre com l’Oceà influeix en tot el planeta. Aquesta setmana toca abrigar-se bé, perquè ens traslladarem a les zones més fredes del planeta. Saps on anem? Als pols!

L’Àrtic i l’Antàrtida, on es localitzen?

Si et donem un mapa del món, sabries localitzar on és l’Àrtic i on és l’Antàrtida? Et deixem aquí un mapa perquè t’ajudi. Si us plau, no continuïs llegint l’entrada fins que no tinguis una resposta. Llavors, estaràs preparat per continuar amb l’aventura d’avui!

Ja has pogut identificar l’Àrtic i l’Antàrtida? Et deixem el següent recurs per explorar el món i paris atenció a les seves localitzacions. Aquestas dues imatges representan el globus terraquis des de cada pol:

Fuente: NOAA. Més informació aquí.

Potser t’ha sobtat no trobar l’Antàrtida al mapa anterior que t’havíem presentat. Si a partir d’ara pares atenció, veuràs que molts mapes no la inclouen, o no està prou ben representada en detall. Això és degut a un fet que anirem descobrint durant aquesta setmana. T’avancem una mica una de les raons: l’Antàrtida no és un país, ni inclou països com a tal, sinó que pertany a diversos països. Per això, principalment, en un mapa polític com l’anterior, on s’indiquen les fronteres i noms dels països, un territori amb aquestes característiques no és fàcil de representar i, en molts casos, no s’inclou.

L’Àrtic i l’Antàrtida es localitzen als dos pols del planeta, nord i sud, respectivament. Recorda per a més endavant: al Pol Nord trobem l’Àrtic i al Pol Sud l’Antàrtida.

Ambdues són les zones on arriba una menor intensitat d’energia solar del planeta. A causa d’això, són les més fredes. Encara que comparteixen certes característiques, ambdós pols són molt diferents. Aquesta setmana t’explicarem alguns aspectes, però ens és impossible explicar-t’ho tot! Per això et convidem a seguir aprenent amb els recursos que anirem compartint.

Per començar, i això és molt important per ajudar a explicar les diferències d’ambós territoris, en aquest enllaç pots comprovar un fet fonamental: l’Àrtic és un oceà envoltat de continents. Per contra, l’Antàrtida en si mateix és un continent. De fet, un continent molt gran, més gran que tota Europa!

Acoloreix i recorda!

Acoloreix aquests mapes dels pols, així segur que recordaràs com és cadascun! Dibuixos d’en Jordi Corbera, per a descarregar aquí.

L’Àrtic, en tractar-se majoritàriament d’un oceà gelat, el seu gel varia de posició pel clima i el moviment dels corrents, i no hi ha un punt exacte on estigui indicat el pol nord, com si ocorre al sud, en l’Antàrtida on el pol sud està indicat en terra ferma. De fet, l’Àrtic es pot travessar amb vaixells trencaglaç, especialment a l’estiu quan la extensió del gel està als seus mínims. Amb vaixell només pots circumnavegar l’Antàrtida, travessar-la ho has de fer utilitzant transport aeri o terrestre.

Si ens fixem en l’altitud dels dos territoris, també veurem diferències notòries que ens ajudaran a entendre parcialment per exemple per què a l’Antàrtida fa més fred: el punt més alt de l’Antàrtida està ubicat a prop de 5000 metres, el que fa que les temperatures siguin encara més baixes per efecte de l’altitud, afegit al ja de per si efecte d’estar localitzada a les majors latituds terrestres.

Els glaciars de l’Antàrtida cobreixen el 98-99% de la seva superfície, pel qual sovint se l’anomena com a continent glaçat

A ambdós pols trobem gel marí. Aquest gel, que flota sobre l’aigua marina, es forma i retrocedeix cada any. A l’Àrtic, el gel pot acumular-se any rere any i es poden trobar capes de gel de fins a 1,82m de espesor! A l’Antàrtida, al seu torn, a l’hivern, l’aigua en contacte amb la superfície de l’oceà antàrtic es glaça parcialment. Si contem la superfície d’aquest gel, pot arribar a fer duplicar la mida del continent!

 

Descobreix l’enigma: Els animals de l’Àrtic i els de l’Antàrtida

Un tret característic dels dos pols també és la fauna, els diferents animals, que trobem a un pol i a l’altre. Et deixem que els descobreixis amb aquests puzzles. Sabries dir quin pertany a cada pol?

preview42piecePuzzle 1preview42piecePuzzle 2

Ara ja saps perquè mai es trobaran un pingüí i un ós polar, cadascú viu a un pol diferent! Els pingüins viuen al sud, a l’Antàrtida, mentres que els ossos polars viuen al nord, a l’Àrtic. En efecte, el Puzzle 1 faria referència als animals que trobem al Pol Nord, mentre que el Puzzle 2, faria referència als animals que trobem al Pol Sud.

De fet, etimològicament, “àrtic” prové del grec αρκτικός (arktikos), “prop de l’ós, àrtic, del nord” que, alhora, prové de la paraula άρκτος (arktos), que significa ós. Al seu torn, el nom d’Antàrtida, del grec “Antàrktikos” significa “oposat a l’ós”. Sembla ser que aquest “ós” fa referència a les constel·lacions de l’Óssa Major i Óssa Menor, que es troben a la secció nord de l’esfera celeste. Pensar en això pot ajudar-te també a recordar els noms i els animals trobats a cada territori.

 

A més dels óssos polars, a l’Àrtic viuen altres animals terrestres com ara rens, guineus i llops. I a l’Antàrtida? A l’Antartida la inmensa biodiversitat es troba sota l’aigua, no hi ha cap animal terrestre! Podriem trobar pingüins emperadors tot l’any però aquests són considerats estrictament com a aus marines ja que passen la major part de la seva vida a l’aigua. Et recomanem veure el documental “El viatge de l’emperador” per aprendre més sobre les estratègies en grup d’aquesta espècie per combatre el fred antàrtic. Et sorprendrà!

En quant a flora, mentre a l’àrtic trobem la tundra, plantes i arbres, a l’Antàrtida no hi ha ni tundra ni arbres, només cobertures de líquens i algunes petites plantes que brollen quan es descongela part del gel.

 

Crea els teus punts de llibre d’origami

I a tu… t’agraden més els óssos polars o els pingüins? Et deixem un enllaç a una manualitat per fer amb origami uns divertits punts de llibre. Si, com a nosaltres, et costa decidir, pots fer els dos!

Punt de llibre d’ós polar ártic

Punt de llibre de pingüí antàrtic

Una altra diferència: l’ésser humà

Una altra diferència entre l’Àrtic i l’Àntàrtida és que a les regions àrtiques hi trobem habitants natius. Això no succeeix a l’Antàrtida, on els seus residents temporals són principalment personal científic, però no hi ha població estabilitzada. Això respon a la història d’ambdós territoris, que et recomanem llegir i aprendre perquè és molt emocionant!

Al documental El puebo Inuit(en castellà), l’antropòleg especialista en cultura inuit, Francesc Bailón, ens presenta els inuits, els habitants de l’Àrtic i les seves tradicions. També desmenteix diverses idees falses preconcebudes respecte ells, les seves tradicions i trets identificatius.

A l’Antàrtida, per contra, com hem comentat, trobem principalment personal científic. Trobem bases polars. Al documental “Els records glaçats”, podem acompanyar la Pepita Castellví, científica pionera a l’Antàrtida, a un viatge al passat, quan es va establir la base científica espanyola Juan Carlos I.

A l’Antàrtida, també trobem personal de l’exèrcit. En el cas d’Espanya, hi treballa a l’illa Decepción, on hi ha localitzada la base Gabriel de Castilla. Si tens més interés, aquí pots consultar la darrera campanya antàrtica, col·laborant amb científics de diferents disciplines.  A més, cada any ofereixen l’opció gratuïta simbòlica d’apadrinar el teu propi pingüí.

 

Algunes coses en comú: climes polars

Ja hem vist diferències entre ambdós territoris. No obstant, tenen aspectes en comú. Com ambdós territoris es localitzen als pols, només presenten dues estacions marcades (hivern i estiu). A l’estiu dels pols, el sol mai s’oculta. A l’hivern, mai surt.

Com hem comentat abans, l’Antàrtida és més freda. La temperatura mitjana anual al Pol Sud a l’hivern és de -60ºC i -28,2ºC a l’estiu. A l’Àrtic no fa tant de fred, la mitjana és de -40ªC a l’hivern i de 0ºC a l’estiu.

Per què fa tant de fred als pols, fins i tos a l’estiu? S’explica per vàries raons. El Sol el veiem a l’horitzó tot el dia i ha de travessar “més atmosfera” abans d’arribar a terra perquè els rajos incideixen amb un angle més petit a altes latituds. També hi té a veure l’efecte albedo que vam presentar divendres passat. En tractar-se de superfícies clares impliquen una alta reflectivitat, per la qual cosa menys energia arriba a la terra, oceà o gel.

També trobem que, a més de freds, són territoris molt secs. De fet, l’Antàrtida és el continent més sec del planeta. L’aire fred pot sustentar menys humitat que l’aire calent.

Pots acabar de comprendre tot això amb aquest vídeo (en anglès). Tingues, però, en compte, que aquest vídeo només ens ha de servir de comparativa. La informació de l’extensió de gel respon a aquell any, 2014. Cada any els científics observen què passa als pols i intenten buscar-ne una explicació, però no és gens senzill entendre-ho i validar les dades obtingudes. Tot això implica molt de temps per analitzar-ho correctament i no és correcte extreure conclusions precipitades per l’observació d’una variable o extrapolar els fets observats aquest any 2014 a un altre, per exemple l’actual. És per això que t’animem a ser crític amb la informació que llegeixes sobre temes complexos i confiar en les dades fruit del coneixement i rigor d’experts i, si vols aprofundir més, informar-te més de com es duen a terme aquests processos.

Els pols actuen de refrigeradors del planeta i per això és tan important conèixer-los bé, perquè el què passa en ells afecta a la resta del món.

Submergeix-te més

  • El Comité Polar español constitueix l’Autoritat Polar base per la coordinació de totes les activitats d’Espanya a les zones polars. Pots consultar en aquest enllaç els diferents organismes associats i altres aspectes d’interès de la investigació polar espanyola.
  • APECS (Association of Polar Early-Career Scientists) és l’Associació oficial dels Joves científics polars. Hi ha una associació global i extensió en forma d’associacions regionals a molts països. Aquí pots seguir totes les novetats de l’associació espanyola.

Paraula del dia

 

Fins demà! Esperem que hagis gaudit acompanyant-nos en el dia d’avui. Demà, continuarem. No perdis de vista l’abric, que seguirem als pols!

Vols que t’avisem per e-mail? Subscriu-te i t’enviarem cada matí la temàtica del dia.

 


Comenta, pregunta, interacciona!

Per afegir un comentari simplement has d’escriure el teu nom o àlies i afegir un correu electrònic. No és necessari registrar-se, és molt senzill! Recorda d’utilitzar sempre el mateix àlies, així et podrem reconèixer. El correu electrònic serà privat, però ens servirà per posar-nos en contacte amb tu si volem enviar-te algun regal.