Projecte OstreoRisk

Col·labora amb la recerca

Les proliferacions de l’alga microscòpica Ostreopsis s’han associat amb irritacions respiratòries i oculars en vianants o residents de primera línia de mar. Aquestes irritacions coincideixen amb la proliferació que es manifesta en forma d’un mucílag marró, laxe que recobreix el fons marí i forma escumes en la superfície de l’aigua. Es desconeix si es tracta d’una reacció al·lèrgica o d’una intoxicació, però no es tracta d’una malaltia infecciosa.

La comunicació entre els investigadors i la societat és bàsica per informar a la població, detectar els casos d’afectació i comprendre la dinàmica d’aquestes simptomatologies, per això hem obert una via de comunicació amb les persones afectades a través de l’e-mail ostreorisk@icm.csic.es

 

Com col·laborar?


Si estàs a la platja, passejant al costat del mar, o si ets resident de primera línia de mar i notes aquests símptomes que coincideixen amb la presència d’escumes en la superfície del mar o el mucílag sobre el fons marí, això és el que pots fer per col·laborar amb la recerca:

  1. fes una foto de les macroalgues recobertes pel mucílag sota el mar o de les escumes a la superfície de l’aigua
  2. identifica els símptomes, els investigadors t’enviaran una enquesta per recollir aquestes dades.
  3. contacta amb l’equip científic a través d’ostreorisk@icm.csic.es

La informació que necessitem és molt senzilla: data, hora i lloc on van començar els símptomes, i alguna indicació sobre la meteorologia i l’estat del mar, i sobretot, identificar els símptomes. Aquesta informació ens ajudarà a comprendre el fenomen i podrem gestionar-lo correctament.

 

Símptomes després de l’exposició

Els símptomes inclouen: picor d’ulls, picor de nas i/o gola; gust metàl·lic a la boca, mucositat, tos seca, febre, irritació a la pell i malestar general.

Normalment, aquesta simptomatologia disminueix ràpidament (de 2 a 6 hores) simplement en allunyar-se de la platja, i desapareix completament en un o dos dies sense necessitat de prendre cap medicació.

Contacta amb l’equip i respon l’enquesta, ens ajudaràs a avançar en la recerca.

Escumes superficials i mucílags en el fons marí

Hi ha molts tipus d’escumes, però les que busquem són molt específiques. Les escumes produïdes per l’Ostreopsis són marrons i blanquinoses, molt laxes, amb bombolles d’aire i trossos de macroalgues.

Sota el mar el mucílag recobreix les macroalgues donant-los un aspecte marró i uniforme. Sol presentar bombolles d’aire atrapades. És tan laxe que en ser tocat es desintegra en els dits i enterboleix l’aigua com si es tractés de fang.

Si tens dubtes, envia’ns una foto i els experts podran identificar-la.

Galeria d’imatges d’escumes en superfície i mucílags recobrint el fons marí:

Ajuda’ns a difondre!  Descàrrega i imprimeix aquesta fitxa

Col·laboració amb Accord Ramoge

Tríptic | Web + video