icono_participantesParticipants ICM

Rafel Simó

Rafel Simó

Cap de Campanya

És investigador a l’Institut de Ciències del Mar. Nascut ple d’inquietuds, va caure del bressol i va quedar dividit entre ciències i lletres. Sense renunciar a una ànima de poeta, és químic ambiental de formació (llicenciat a la UAB i doctorat a la UB) i biòleg de deformació. Està profundament convençut que cal lligar disciplines. Per això estudia des dels bacteris del mar fins als satèl·lits que observen l’oceà i l’atmosfera des de l’espai. Li agrada observar com es parlen l’oceà i l’atmosfera i desxifrar-ne les converses. Pensa que hi trobarà alguns dels secrets de la regulació del clima de la Terra. És l’Investigador Principal del projecte PEGASO i cap de la campanya a l’Oceà Austral i l’Antàrtida.

Dolors Vaqué

Dolors Vaqué

Investigadora

Investigadora a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC). Estudio els “microbis” més petits del mar: els virus. Concretament, vull saber quants n’hi ha, com són, qui són i, el més important, què fan. La majoria d’ells infecten bacteris i microalgues marines, ja sigui per controlar la seva biomassa o la seva diversitat, i ajuden a mantenir el funcionament del cicles biogeoquímics al mar.

Daffne López

Daffne López

Investigadora

La línia d’investigació que he desenvolupat està dirigida a l’ecologia del plàncton (principalment, fitoplàncton) i el cicle del carboni. En els darrers anys, m’he centrat en les relacions que existeixen entre l’estructura de mides de la comunitat fitoplanctònica i la productivitat primària total en els sistemes aquàtics, així com en la relació que hi ha entre trets funcionals, com la mida, i diferents taxes metabòliques (fixació de carboni , respiració i exsudació). D’altra banda, tinc experiència en estimes de producció primària a partir d’informació obtinguda tant en camp com per sensors remots. Per tant, també estic interessada en la modelització amb dades de color de l’oceà, així com en les propietats bioòptiques del fitoplàncton i la modelització de la producció primària. Actualment em trobo estudiant l’efecte de l’estrès (producció de ROS) en espècies fitoplanctòniques productores de DMS (P).

Sdena Nunes

Sdena Nunes

Investigadora

Llicenciada en Biologia Marina i màster en Ecologia Marina per la Universidad Federal del Rio Grande del Norte (Natal/RN – Brasil). Actualment realitza el seu doctorat a l’ICM, estudiant els pigments fitoplanctònics mitjançant la tècnica de la HPLC (High-Performance Liquid Chromatography). A Pegaso, el seu treball consistirà en filtrar aigua de diferents profunditats (fins a 200 m) per avaluar la comunitat fitoplànctònica i estudiar-ne els seus pigments per HPLC.

Marta Estrada

Marta Estrada

Professora d'Investigació

Professora d’Investigació a l’Institut de Ciències del Mar, CSIC, de Barcelona. La seva recerca se centra en l’ecologia del fitoplàncton marí i les interaccions entre física i la biologia en l’ecosistema pelàgic. A la campanya PEGASO serà responsable dels mostrejos de fitoplàncton.

Carolina Antequera

Carolina Antequera

Técnica Química

Tècnica superior en química ambiental i treballa al Departament de Biologia de l’ICM. Durant la campanya antàrtica les seves labors es basaran, principalment, en la determinació del nivell i característiques de l’activitat enzimàtica microbiana. A part de la seva feina, li interessen els llibres, gaudir de la naturalesa i les activitats dirigides a fomentar la sostenibilitat i el coneixement del medi ambient.

Alicia Duró

Alicia Duró

Bióloga

Sóc biòloga i investigadora. M’apassiona la ciència i la natura per això vaig estudiar Biologia i em vaig doctorar en Ecologia Marina (UB). M’agrada observar els éssers vius i copsar la seva diversitat. Sabeu que encara n’hi ha molts per descobrir? És emocionant, oi? En aquesta campanya antàrtica PEGASO m’encarrego dels nutrients per a veure quants n’hi ha i com influeixen en el plàncton marí. Com que m’agrada fer ciència i compartir el coneixement, ja us explicaré què anem descobrint. Espero que gaudiu d’aquesta aventura científica!!!

Vanessa Balagué

Vanessa Balagué

Investigadora

Llicenciada en Química i Bioquímica, és la responsable del Laboratori de Biologia Molecular de l’Institut de Ciències del Mar. Les seves tasques se centren en l’aplicació de tècniques moleculars, basades en el codi genètic, per desxifrar la identitat dels microorganismes marins, estudiant sobretot els seus patrons de distribució biogeogràfica i la seva adaptació als diferents hàbitats arreu del món. En aquest sentit, ha realitzat amb anterioritat campanyes a l’oceà Àrtic, al mar Bàltic, al mar Mediterrani, i a la mateixa Antàrtida, on es passa les hores filtrant litres i litres d’aigua per atrapar aquests petits habitants del mar.

Montse Sala

Montse Sala

Doctora en Biologia

Doctora en Biologia i científica titular del CSIC. Treballa al departament de Biologia Marina i Oceanografia des del 1996. Els seus principals interessos són l’estudi de l’activitat i diversitat dels bacteris planctònics i la seva importància dins els cicles biogeoquímics marins. A la campanya PEGASO és la coordinadora del grup de Microbiologia, que té com a tasques l’estudi de la diversitat, abundància i activitat dels microorganismes a la columna d’aigua, a la microcapa superficial de l’oceà i també als núvols. L’objectiu és determinar la importància dels microorganismes en l’emissió de substàncies volàtils que puguin contribuir a la formació de núvols, i veure la influència de la radiació UV o la composició de la comunitat microbiana en aquestes emissions

Marina Zamanillo

Marina Zamanillo

Bióloga y Bioquímica

La Marina és llicenciada en Biologia i Bioquímica, i està realitzant la seva tesi doctoral a l’ICM. Les seves investigacions se centren en la quantificació de partícules orgàniques no cel·lulars presents a l’aigua de mar, i l’estudi dels mecanismes abiòtics i processos ecofisiològics que governen la seva distribució en el temps i l’espai. A més, vol estudiar l’impacte que tenen aquestes partícules sobre l’atmosfera.  Ha participat en dues campanyes al llarg del mar Mediterrani i l’oceà Atlàntic, iniciant així els seus estudis.

Clara Cardelús

Clara Cardelús

Bióloga

Llicenciada en Biologia i treballa a l’Institut de Ciències del Mar, on s’encarrega d’organitzar els mostrejos a l’Observatori Microbià de la Badia de Blanes, i de les tasques i control del laboratori de radioactivitat del Departament de Biologia. Ha estat en diverses campanyes al Mediterrani amb anterioritat i, a PEGASO, es dedicarà a la determinació de la producció primària planctònica, variable que ens ajuda a estudiar la fisiologia de les comunitats de fitoplàncton i a quantificar els fluxos biogeoquímics a l’oceà.

Encarna Borrúll

Encarna Borrúll

Investigadora

Llicenciada en Ciències del Mar i està realitzant la seva tesi doctoral a l’ICM. La seva investigació se centra en el paper que juguen els microorganismes en l’estructura de la materia orgànica. Durant la campanya antàrtica realitzarà anàlisis d’abundància de microorganismes mitjançant la citometria de flux.

Mikhail Emelianov

Mikhail Emelianov

Doctor en ciencias

Doctor per l’Acadèmia de Ciències de Rússia i especialista en processos de barreja de petita escala. És Titulat Superior del Departament d’Oceanografia Física i Tecnològica de l’ICM i té gran experiència en campanyes oceanogràfiques, on es responsabilitza del processat de dades dels paràmetres físics adquirits.

Cèlia Marrasé

Cèlia Marrasé

Investigadora

És investigadora a l’Institut de Ciències del Mar. Va estudiar Biologia a la Universitat de Barcelona (1975-1980). Entusiasmada per les nombroses preguntes obertes que es transmetien a les classes d’ecologia, va decidir apropar-se a l’estudi dels sistemes vius combinant diferent disciplines. En els primers anys de la seva carrera es dedicà a estudiar l’efecte de l’energia mecànica (moviment turbulent) en les activitats i relacions tròfiques dels organismes microscòpics que viuen al mar. Actualment, es dedica a estudiar els processos físics i biològics que transformen els compostos orgànics de carboni dissolts al mar. Durant la campanya PEGASO, estudiarà la dinàmica d’aquests compostos, amb l’objectiu d’avaluar la capacitat del mar per a segrestar carboni en la fracció dissolta de la matèria orgànica i, per tant, la capacitat de minimitzar l’efecte de l’augment de les emissions de CO2 atmosfèric. Li agrada comunicar el que està estudiant al públic en general, però sobretot als més petits, i ensenyar a observar i estimar la natura.

Isabel Ferrera

Isabel Ferrera

Microbióloga

Sóc microbiòloga i actualment investigadora a l’Institut de Ciències del Mar, on estudio la diversitat i la funció dels microorganismes en els ecosistemes marins. A la campanya PEGASO formo part de l’equip que s’encarrega de descriure el plàncton responsable de l’emissió de gasos, que poden tenir un paper important en la formació de núvols. Abans, he participat en altres campanyes al mar Mediterrani, el mar Roig, i a l’oceà Pacífic, on vaig poder baixar a grans fondàries amb el submarí Alvin. El que m’agrada de fer recerca al mar és, d’una banda, que em permet embarcar-me i navegar a llocs interessants i, de l’altra, que degut a la seva immensitat, un petit descobriment pot tenir un gran impacte sobre com entenem el funcionament del nostre planeta.

Pau Cortés

Pau Cortés

Investigadora

Llicenciada en Ciències del Mar per la universitat de Las Palmas de Gran Canaria, es troba al primer any de doctorat a l’ICM. La seva tesi tracta de l’estudi dels compostos orgànics volàtils a l’aigua de mar per poder veure el seu efecte en l’atmosfera. Durant aquest any ja ha realitzat estudis al mar Mediterrani, amb el projecte HotMix, i a l’Antlàntic Sud, amb el projecte Trans-PEGASO.

Mireia Mestre

Mireia Mestre

Bióloga

Llicenciada en Biologia i en Ciències del Mar, ara està realitzant la seva tesi doctoral a l’ICM. Les seves investigacions se centren en l’ecologia de microorganismes: busca patrons temporals i espacials de diversitat microbiana als oceans, treballant a diferent escales, i prestant especial atenció a les microestructures presents a l’aigua (partícules marines). Durant la campanya PEGASO, agafarà mostres per esbrinar la diversitat i abundància de bacteris presents tant a l’aigua com al material particulat. A part de la ciència, li interessen un munt d’activitats, que al llarg del temps són tan diverses com les comunitats de bacteris que estudia.

Pablo Rodríguez

Pablo Rodríguez

Investigador

El Pablo, nascut i crescut a Cartagena, és llicenciat en Ciències Ambientals i acaba de finalitzar el Màster en Canvi Global. Malgrat que només té 24 anys, ha col·laborat en projectes de recerca des dels 19 anys, això, li ha permès poder investigar al mar Mediterrani, l’oceà Atlàntic, el mar del Nord i, pròximament, a l’oceà Antàrtic. Actualment, es troba començant el seu doctorat a l’Institut de Ciències del Mar, investigant els principals aspectes de la biogeoquímica del sofre, mitjançant la modelització informàtica, l’ús de dades de satèl·lit i l’experimentació in­ situ.
També li interessa la sostenibilitat i la divulgació científica, essent el creador del blog de divulgació científica: Super Science Me

Sarah-Jeanne Royer

Sarah-Jeanne Royer

Investigadora

És estudiant canadenca de doctorat en oceanografia biològica a l’Institut de Ciències del Mar a Barcelona. El seu doctorat tracta el dimetilsufur (DMS). El DMS és el gas més important del sofre d’origen biològic i és conegut per la seva importància com a regulador climàtic. A més, el DMS és el responsable de la percepció olfactiva que tots associem amb el mar, el típic olor “d’ou podrit”. El seu paper durant la campanya és mesurar el DMS a l’aigua del mar cada dos segons per conèixer millor la seva distribució i la seva relació amb el clima.