icono_objetivoscien

Objectius Científics

L’objectiu principal de la campanya PEGASO és l’estudi de la producció d’aerosols per part del plàncton marí.

Amb aquest objectiu farem una campanya oceanogràfica a bord del vaixell d’investigació BIO Hespérides. Sortirem d’ Ushuaia (Terra del Foc, Argentina) el 2 de gener de 2015 i arribarem a la mateixa ciutat el 12 de febrer de 2015, després de sis setmanes llargues al mar i entre el gel. Durant l’expedició visitarem regions del mar amb presència de plàncton d’abundància i composició diverses. Per entendre’ns, és com si busquéssim estudiar uns dies les fagedes del Montseny, uns altres dies els alzinars de Monyserrat, i encara uns altres dies els garrics del Garraf. Al mar no hi ha boscos, però això no vol dir que no hi hagi vida! El que passa és que la majoria de la vida, el plàncton, és microscòpica.

Navegarem per l’Estret de Bransfield, on hi ha les bases científiques espanyoles, les illes Geòrgies del Sud i Orcades del Sud, i el mar de Weddell. Si el temps i les condicions marítimes ho permeten, a cada lloc ens hi estarem uns dies. Llançarem unes boies que anirem seguint, per assegurar-nos que estem estudiant sempre la mateixa aigua. Penseu que al mar hi ha corrents, i si et quedes quiet l’aigua se t’escapa!  Per completar els estudis també farem estudis de com l’activitat del plàncton varia entre el dia i la nit, per als que ens caldrà fer torns de dormir de manera que sempre hi hagi algú despert treballant.

El que fa més especial aquesta campanya és que estarem estudiant al mateix temps l’oceà i l’atmosfera. Per agafar mostres d’aigua amb plàncton, farem servir un aparell que baixem al mar, a la profunditat que volem, i captura l’aigua que ens fa falta per a les investigacions. Portem també uns aparells que xuclen aire tota l’estona i analitzen el número, la mida i la composició química dels aerosols, les partícules invisibles que hi ha a l’aire. Això ens permetrà relacionar el que passa a l’aigua amb el que passa a l’aire. Fins i tot, quan el vent sigui fluix, farem volar un dron, que és com un petit helicòpter de quatre hèlixs teledirigit, que s’enfilarà cel amunt i ens portarà una mica d’aigua dels núvols. Així veurem si el que ha produït el plàncton realment ha arribat allà dalt!

Tot i que en el vaixell anem molt ben equipats, ens anirà molt bé poder mirar-nos-ho tot de lluny. Això ho podem fer gràcies als ulls que tenim al cel: els satèl·lits orbitals. Són aparells que van donant voltes a la Terra i van captant imatges i moltes dades de l’estat del mar i de l’atmosfera. Farem servir satèl·lits de la NASA, als quals podem accedir per internet (http://oceancolor.gsfc.nasa.gov/), per veure on hi ha més plàncton o menys i decidir d’anar-hi. Ho tenim tot organitzat, però caldrà prendre decisions segons aquesta informació que ens ve del cel. També seran molt importants les previsions del temps i de les onades, que consultarem contínuament per internet (www.passageweather.com). I, per si l’internet ens falla, tenim companys que es queden a terra, a Barcelona i al Quebec, que ens enviaran la informació i ens ajudaran.

Els integrants de la campanya PEGASO us anirem explicant com va l’expedició, com és el paisatge, com es va desenvolupant el nostre treball, com és el dia a dia a bord d’un vaixell oceanogràfic, com són i com es viu a les bases antàrtiques, i altres aventures que, per ara, encara estan per descobrir fins i tot per nosaltres!