La Petita Antàrtida

 

Preguntes i respostes

Col·legi Yglesias de Canet de Mar – Investigadors a l’Antàrtida!

icono_objetivoscien
Resposta dels Investigadors

26/1/2015

Estimats nens i nenes de l’Yglesias,

Sóc la Clara, ja em coneixeu tots, i estic encantada de respondre-us de part de tots els científics embarcats.

Abans de res, us volíem dir que estem contentíssims que ens hàgiu escrit! Les preguntes són molt bones, es nota que heu treballat a classe, i us animem a que continueu així, i que ens en feu moltes més. Sapigueu que també podeu fer preguntes per a la tripulació del vaixell, i els les farem arribar. Totes les persones que som ara al vaixell estem encantades de xerrar amb vosaltres i resoldre els vostres dubtes.

Alguna de les preguntes que ens heu fet era tan difícil que no sabíem del tot la resposta, i nosaltres també hem hagut d’investigar i preguntar… i això ens ha fet aprendre coses noves, així que, moltes gràcies 2n i 3r!

Pels nens de 2n:

Els pingüins estan en perill d’extinció?
Els pingüins no estan en perill d’extinció perquè estan protegits. De fet, tots els animals que habiten aquest continent tan especial estan protegits pel Protocol de Madrid i el Tractat Antàrtic, que són uns acords internacionals signats per diversos països i que declaren que l’Antàrtida és patrimoni de tots i l’hem de protegir i respectar, també la seva fauna i flora.
De fet, quan vam baixar a les bases ens van avisar que no ens podíem apropar als pingüins a menys de 5 metres, el que passa és que ells són molt curiosos i ens vénen a veure.

Heu vist foques?

Sí! Hem vist foques de Weddell, que són de pell clara i amb taques, i normalment són molt mandroses, sempre les hem vist ajagudes. També hem vist una temible foca lleopard, que té el coll més estret i taques i et mira amb cara de mal humor, com si se’t volgués menjar, tot i que sabem que mengen pingüins i no científics! També hem vist lleons marins que, a diferència de les foques que s’estiren sobre la panxa, aquests es poden aixecar amb les potes del davant i tenen orelletes. I elefants marins, que també són molt dormilegues i el morro acaba en una mena de trompa.
A les fotos del missatge 4 podeu identificar millor aquests animals. Ja veureu que bonics!

Com és la vida al vaixell?

És molt diferent de la que tenim quan estem a casa. No podem sortir a passejar, per exemple, però podem mirar el mar, que a vegades ens dóna sorpreses, com un iceberg, un dofí, una balena, pingüins… Podeu llegir l’apartat de “vida a bord”, allà us expliquem com mengem, què fem a les estones lliures, com dormim. Cada dia és diferent!

És bo el menjar?

El menjar és prou bo i molt variat, perquè tothom estigui ben fort i pugui fer bé la seva feina. Els diumenges tenim xocolata amb xurros per esmorzar i hamburguesa amb patates per sopar!  És un dia especial.

Feu fotos?

Moltes! I tant! I us les ensenyarem a la tornada! I algunes de les que fem són les que estem penjant al web durant la campanya, podeu xafardejar als diferents apartats per veure-les totes.

Hi ha taurons?

A l’Antàrtida no n’hi ha, fa massa fred per a ells, la seva sang es congelaria, no estan adaptats a viure a aquestes temperatures. Els experts diuen que amb l’escalfament global del planeta, les aigües antàrtiques podrien augmentar en el futur la seva temperatura, i aleshores aquest depredador podria aparèixer a l’Antàrtida. A l’Àrtic se n’han vist, perquè en certes zones l’aigua no és tan freda, però aquí no en veurem cap, per sort!

Teniu fred?

A estones. Hem arribat a -2ºC, però a dins del vaixell estem bé. Quan hem de sortir a mostrejar a coberta ens hem d’abrigar molt i també ens fan portar una armilla-flotador. Quan agafem mostres d’aigua tenim molt fred a les mans. Portem dues capes de guants, però, tot i així, els dits ens queden ben vermells.

Fa més fred al Pol nord o al sud?

L’Àrtic (Pol Nord) i l’Antàrtida (Pol Sud) són les regions més fredes del planeta. A l’Àrtic la temperatura mitjana a l’hivern pot arribar als -40 ºC i la mínima mai registrada és de -67,8 ºC. A l’Antàrtida, la temperatura mitjana a l’hivern pot arribar als -50 ºC i la mínima absoluta registrada és de -89,6 ºC. Tot i així, a les zones costeres i a les illes del voltant, a l’estiu les temperatures són de pocs graus sota zero, arribant fins i tot als +8 ºC.

 

Pels nens de 3r:

Com és la vida a l’Antàrtida?
Doncs és diferent depenent de si hi ets de vacances, per feina o hi vius. Nosaltres estem treballant però també ens sentim privilegiats quan visitem algun racó especialment bonic. La natura és extrema aquí, la vida t’envolta i et sorprèn a cada moment. I quan surt el sol (no l’hem vist gaire aquests dies) tot s’il·lumina i encara és més bonic.
Hi ha persones que hi viuen, aquí, però no en ciutats ni pobles, sinó a les bases científiques que els diferents països tenen al continent. Per a ells, la vida aquí deu ser molt diferent. Els ho preguntarem quan anem a les bases de nou.

Hi ha balenes blanques o dofins?

De balenes blanques (beluga) no n’hem vist cap. De fet, les belugues només habiten l’hemisferi nord, a les aigües àrtiques.
Les balenes que hem vist a l’Antàrtida són de les espècies Minke i geperudes, molt grans i fosques, amb la part ventral de color blanc. Mengen plàncton, no tenen dents i ho fan filtrant amb les seves “barbes”. En podeu veure una que està menjant krill (fixeu-vos en els puntets taronges) a les fotos.
Sobre els dofins, de moment n’hem vist uns de color blanc i negre, i que es diuen dofins de Magallanes. Molt juganers i força saltadors!

I peixos sota el gel?

Nosaltres no els busquem perquè no estem estudiant aquests animals en aquesta campanya, i com que no fem pesques no els hem vist, però sabem que hi ha peixos sota al gel, i tenen unes formes molt espectaculars. Alguns viuen a molta profunditat i fins i tot són cecs perquè no necessiten veure-hi, ja que no arriba la llum al fons. D’altres no tenen hemoglobina, o en quantitats molt baixes, per evitar congelar-se, i són blancs. Són tot adaptacions per viure en aquest lloc tan especial!

Quantes bases científiques o militars hi ha a l’Antàrtida?

El país que té més bases a l’Antàrtida és Argentina (en té 25!), seguida dels Estats Units. Altres països com Rússia, Japó, França, Regne Unit, Xile, Alemanya, etc, també en tenen. La majoria es troben a la costa o a les illes properes al continent, però també n’hi ha a l’interior, on fa més fred. La base que es troba més al centre del continent es diu Amudsen-Scott, en honor a aquests dos exploradors, i pertany a Estats Units. Tot i que les bases són per als científics, en algunes bases argentines hi viuen famílies durant més d’un any, han arribat a néixer nens i nenes a l’Antàrtida! Espanya té dues bases. La d’Illa Decepción (BAE Gabriel de Castilla, militar) està a prop d’una base argentina, l’altre dia vam arribar-hi caminant durant uns 15 minuts per una platja de pedres negres. A Illa Livingston hi ha l’altra base (BAE Juan Carlos I, científica), i a prop d’aquesta es troba una base búlgara, ens van explicar que s’ajuden sempre que poden i que celebren el Cap d’Any junts.

Què passa si es tira sal al gel?

Si tirem sal a un tros de gel petit es pot arribar a descongelar, i convertir-se en aigua líquida. Per això es llença sal a les carreteres a l’hivern, per evitar que l’asfalt es congeli i hi hagi accidents.  Però aquí a l’Antàrtida els gels són molt grans i gruixuts, i caldria moltíssima sal per a fondre’ls del tot!

Us agrada el paisatge?

I tant!! Molt!! Ens roba el cor i ens sorprèn també a cada moment. Des del vaixell hem vist paisatges molt diferents: quan érem a les bases, amb imponents imatges de glaceres i muntanyes nevades, roques fosques, i cels grisos. I quan som a mar obert, depenent de si hi ha mala mar o no, les onades poden ser molt espectaculars i el mar pot agafar mil tonalitats, el cel també és molt canviant i ens regala unes postes de sol espectaculars. I si de cop veiem icebergs o animals… bé, aleshores xisclem d’alegria.

Heu vist icebergs?

Sí, n’hem vist molts, de formes i mides molt diferents, alguns tan imponents que tenen quilòmetres de llarg. L’altre dia en vam veure un que feia 4 km!! I un altre que ens va seguir uns dies, i que tenia la mateixa mida que el camp del FC Barcelona, i el vam anomenar “Camp Nou”.
El capità del vaixell i la tripulació van amb molt de compte quan ens trobem icebergs a prop, i se situen al pont (la part de dalt de tot del vaixell, des d’on el dirigeixen) molt concentrats, canviant de rumb per no xocar-hi.
Quan en veus de prop algun, i penses que la part que es veu sobre el mar és la part més petita de l’iceberg (1/9 part), et sents molt petit i indefens. Però són tan bonics!

Moltes gràcies

A vosaltres, exploradors! M’ha agradat moltíssim poder parlar amb vosaltres des de l’Antàrtida. Us esperem amb més preguntes o comentaris, ens podeu enviar fotos també, i no deixeu de seguir els diàlegs amb altres escoles per aprendre encara més coses!

Una abraçada ben gran per a tots i totes vosaltres, i una de ben especial per als meus pingüins preferits… Biel i Pau, us estimo molt!!!
Clara

Escola Antoni Brusi

22/1/2015 Les nostres primeres preguntes

Benvolguts científics,

aquestes son les preguntes dels nens de 2n:

Els pingüins estan en perill d’extinció?
Heu vist foques?
Com és la vida al vaixell?
És bo el menjar?
Feu fotos?
Hi ha taurons?
Teniu fred?
Fa més fred al Pol nord o al sud?

i aquestes les preguntes dels nens de de 3r:

Com és la vida a l’Antàrtida?
Hi ha balenes blanques o dofins?
i peixos sota el gel??
Quantes bases científiques o militars hi ha a l’Antàrtida?
Què passa si es tira sal al gel?
Us agrada el paisatge?
Heu vist icebergs?

Moltes gràcies