La Petita Antàrtida

Preguntes i respostes

Escola Concepció Arenal de Barcelona – Investigadors a l’Antàrtida!

icono_objetivoscien
Resposta dels Investigadors

26/1/2015

Hola nens i nenes de l’Arenal!

Som la Dolors, la Vanessa i la Montse, i us contestarem en nom de tots els científics de la campanya PEGASO.
Estem molt contents que seguiu la campanya antàrtica i que vulgueu aprendre moltes coses d’aquest continent tan especial.

Per la classe de les balenes (P3):

Mirant una pel·lícula del krill vam veure que estava enganxat al gel dins del mar i voldríem saber si la casa del krill és el gel i si a l’Antàrtida hi viu el krill.

També ens agradaria que, si podeu, ens portessiu un troç de gel amb uns quants krills per veure’ls amb la lupa i comparar-los amb una gamba.

Hola balenes! La vostra pregunta és molt interessant, ja que el krill és un crustaci molt important per la vida a l’Antàrtida.
El krill és un petit crustaci que, com bé dieu, s’assembla a una gambeta petita. És l’aliment de les balenes, que fan un munt de quilòmetres fins a l’Antàrtida per menjar-se’l. N’han de consumir moltíssims perquè les balenes, com sabeu, són molt grans, i el krill és molt petit. També és l’aliment de les foques, dels pingüins… És molt nutritiu!
El krill no viu dins del gel, sinó que es posa sota seu per rascar-lo i menjar-se unes algues molt petites que sí que viuen dintre el gel marí de l’Antàrtida. Aquest gel té color marronós degut al color d’aquestes algues, que durant l’hivern queden atrapades al gel. A la primavera antàrtica, quan el gel comença a desfer-se, el krill comença a alimentar-se d’aquestes algues, creix, s’engreixa i és llavors quan se’l mengen els animals més grans.

A l’Antàrtida no podem agafar res perquè hi ha un tractat internacional, el Tractat Antàrtic, que ho prohibeix, però si en veiem us en farem fotos i us les ensenyarem a la tornada. No us perdeu el missatge d’aquesta setmana a la Petita Antàrtida, veureu fotos dels animals que hem vist i es veu com una balena obre la boca i menja krill. Al missatge de la setmana que ve parlarem també del krill i us n’explicarem més coses.

 

Per la classe dels pingüins (1er)

Hola pingüins, molt bones preguntes, esperem que amb les nostres respostes aprengueu moltes coses!

Com s’arriba a l’Antàrtida? Passant “mars i mars”?
Nosaltres vam haver d’agafar 3 avions i passar dos dies volant fins arribar a Ushuaia (Argentina), la ciutat més al sud del món. Allà ens esperava l’Hespérides. Primer vam navegar sis hores pel canal de Beagle, un canal molt espectacular que dóna la sortida al mar. Vam haver de creuar el pas de Drake, que suposa tres dies de navegació. Amb nosaltres es va portar bé però sol ser una zona de moltes tempestes, ja que és un pas estret on s’uneixen les aigües fredes de l’Antàrtida, les del Pacífic i les de l’Atlàntic.
L’Hespérides va navegar des de finals d’octubre fins a finals de novembre per arribar a Ushuaia des de Cartagena (Espanya), travessant l’oceà Atlàntic de Nord a Sud.

Com aneu vestits
els científics? Anem vestits amb la nostra roba, com si anéssim a esquiar (una bona jaqueta calenta i que talli el vent, roba tèrmica interior, guants, buf, gorro). Si hem de sortir amb la zòdiac ens abriguem amb els vestits de supervivència, que també són calents i ens aïllarien de l’aigua freda si caiguéssim. A més porten flotador!

Quan investigueu, per la nit o per el dia? La gran part del dia hi ha llum. Nosaltres fem els mostrejos rutinaris durant el dia. Al matí i a la tarda agafem mostres des del vaixell i al migdia també amb la zòdiac. Quan tenim les mostres al vaixell les hem de processar i a vegades triguem bastanta estona, però a la nit ja hem acabat gairebé tots. Encara que hi hagi llum, a la nit aprofitem per descansar pel dia següent, si no estaríem molt cansats. El que hem fet és fer cicles dia i nit. Al missatge d’aquesta semana està ben explicat, agafem mostres cada 4 hores, vam fer torns perquè tothom pogués descansar i us hem adjuntat una foto perquè veieu com canvia la llum a les diferents hores del dia.

Com viuen les persones a l’Antàrtida? Com són les cases? A l’Antàrtida només hi ha bases científiques, ja sabeu que som els únics habitants de l’Antàrtida. Argentina és el país que més bases té, i en algunes hi han arribat a néixer nens i nenes, els pares dels quals estaven per un temps en aquestes bases. Espanya té dues bases, una a Illa Decepción i l’altra a l’Illa Livingston. Aquestes bases consisteixen en diferents barracons metàl·lics i iglús de fibra on hi ha diferents espais: el laboratori, el menjador, els dormitoris, els magatzems, la infermeria, etc. Mireu el primer missatge que vam enviar, allà surten fotos!

Hi ha flors? 
A l’Antàrtida hi fa tant fred que hi ha poca vegetació, no hi ha arbres, només hi trobem líquens i molses i un parell d’exemples de plantes que tenen un nom molt llarg: Deschampsia Antarctica i Colobanthus quitensis (perla antàrtica o clavell antàrtic). Aquesta vegetació apareix a l’estiu i en zones molt concretes de la Península Antàrtica i illes properes.

Fa fred al Pol sud? 
Ara mateix a l’Antàrtida és estiu. A la zona on ens trobem tenim temperatures com les que podríem tenir al Pirineu a l’hivern, estarem la major part del temps al voltant dels 0ºC. L’Antàrtida a l’hivern té aquestes temperatures al voltant dels -60ºC; de fet, el mínim que s’ha registrat mai és -89,2º! A l’Àrtic, quan recollíem les mostres d’aigua, les havíem de posar ràpidament en una nevera de platja amb aigua calenta per evitar que l’aigua líquida es congelés immediatament degut a la temperatura exterior de l’aire.

Com neixen i com viuen els pingüins a l’Antàrtida? Com es fan els iglús on viuen els pingüins? 
El pingüins són uns ocells que no poden volar però que neden molt bé. Arriben per mar a l’Antàrtida a la primavera-estiu, fan els nius amb pedretes (perquè a l’Antàrtida no hi ha ni branques ni fulles) i ponen ous d’on neixen els pollets. No us perdeu els següents missatges de la petita antàrtida perquè en un d’ells us explicarem moltes coses sobre aquests ocells tan graciosos.

Hi ha balenes i orques?
Sí! Nosaltres hem vist balenes però d’orca no n’hem vist cap, a veure si tenim sort i en veiem alguna! Què mengen? Les balenes que no tenen dents mengen krill, llegiu la resposta de la classe de les balenes per saber-ne més. L’orca és una balena amb dents i per tant menja animals més petits com pingüins, peixos, calamars, però fins i tot pot arribar a menjar altres balenes!

 

Per la classe Calypso (5è)

Hola Calypsos! Aquí teniu les vostres respostes!

Com és de gran l’Antàrtida? Amb quins països podríem comparar-lo?
L’Antàrtida és un continent molt gran, té al voltant de 14.000 km2 i és més gran que Austràlia, i una mica més petit que Amèrica del Sud.

L’Antàrtida pertany a algun país? L’1 de desembre de 1959 es va signar el Tractat Antàrtic. Aquest tractat protegeix l’Antàrtida, i en resum diu que l’Antàrtida no pertany a cap país, és un continent de pau, patrimoni de la Ciència i la Humanitat i on, bàsicament, només es fa recerca.

Quanta gent viu a l’Antàrtida??? Hi ha gent que hi viu sempre??
L’Antàrtida, aïllada per grans distàncies per mar de qualsevol altre continent, i amb l’extrema duresa del seu clima, és un continent no habitat per humans. Els únics habitants són els científics, que viuen en les bases científiques que tenen els diferents països arreu del continent. La majoria d’aquestes bases se situen a les zones costaneres i illes del voltant i només estan actives durant l’estiu Antàrtic; només unes poques bases estan preparades per albergar-hi gent durant l’hivern. Llegiu la resposta dels vostres companys de primer per completar la informació.

Quins animals hi ha a l’Antàrtida? 
A la petita Antàrtida d’aquesta setmana us parlem d’això, no us perdeu el missatge, si encara teniu més preguntes no dubteu en fer-nos-les!

Qui mana a l’Antàrtida?
No mana ningú. Les decisions es prenen dintre del sistema de països adherits al Tractat Antàrtic que desenvolupen protocols, acords, etc. De fet és un cas especial on els polítics se sotmeten als científics. Un cop a l’any es realitza una Reunió Consultiva del Tractat Antàrtic, amb la participació de tots els països que han firmat el Tractat Antàrtic i de les organitzacions que formen part del sistema.

Hi ha policies o gent que controla a les persones que van a l’Antàrtida?
No hi ha policies, una altra vegada és la gent que treballa pel Tractat Antàrtic els encarregats de portar el control de tothom que treballa a l’Antàrtida i també dels turistes que la visiten. Els països que tenen bases a l’Antàrtida disposen d’un Comité Polar encarregat d’aquest control.

Per què és tant important l’Antàrtida pels científics?
Aquesta pregunta és molt interessant. L’Antàrtida és un dels llocs més inhòspits, inaccessibles i verges de la Terra. Allà es poden estudiar coses que no es poden estudiar enlloc més. Per exemple, tots els animals que només habiten aquest lloc, les glaceres, la banquisa, els icebergs… A més, és un lloc amb molt poca contaminació o impacte humà. Com que el que ens interessa és estudiar la producció de partícules de condensació dels núvols per part del plàncton marí necessitàvem anar a un lloc on l’aire fos ben net, sense contaminació ni pols de terra. A l’Antàrtida trobem aquest ambient net, ja que no hi ha activitat humana i es troba molt allunyada de les zones habitades. El Pol Nord està més contaminat perquè hi arriba l’aire dels continents que el volten, que estan habitats.  A l’Antàrtida també es fan molts estudis sobre el clima al planeta perquè el gel antàrtic conté atrapades bombolles d’aire de fa mils d’anys.

Quina temperatura hi ha a l’Antàrtida? A l’Antàrtida, la temperatura mitjana a l’hivern pot arribar als -50 ºC i la mínima absoluta registrada és de -89,6 ºC. Tot i així, a les zones costeres i a les illes del voltant, a l’estiu les temperatures són de pocs graus sota zero, arribant fins i tot als +8 ºC. Aquests dies la temperatura mínima a la que hem estat és de -2ºC i la de l’aigua de mar prop de -1,8ºC.

Balenes, pingüins i calypsos!
Ens ha agradat moltíssim poder parlar amb vosaltres des de l’Antàrtida. Us esperem amb més preguntes o comentaris, i no deixeu de seguir els diàlegs amb altres escoles per aprendre encara més coses.

Una abraçada ben gran per a tots i totes vosaltres!

Escola Concepció Arenal

22/1/2015 Les nostres primeres preguntes

Benvolguts científics,

mirant una pel·lícula del krill vam veure que estava enganxat al gel dins del mar i voldríem saber si la casa del krill és el gel i si a l’Antàrtida hi viu el krill.

També ens agradaria que, si podeu, ens portessiu un troç de gel amb uns quants krills per veure’ls amb la lupa i comparar-los amb una gamba.

Gràcies
Les balenes de P3

 

La classe dels pingüins (1er) també tenim preguntes!

Com s’arriba a l’Antàrtida? passant “mars i mars”?
Com aneu vestits els científics?
Quan investigueu per la nit o per el dia?
Com viuen les persones a l’Antàrtida?
Hi ha flors?
Com són les cases?
Fa fred al Pol sud?
Com neixen i com viuen els pingüins a l’Antàrtida?
Com es fan els iglús on viuen els pingüins?
Hi ha balenes i orques? què mengen?

Els pingüins

 

I la classe Calypso (5è) també!

Com és de gran l’Antàrtida? Amb quins països podriem comparar-lo?
L’Antartida pertany a algun país?
Quanta gent viu a l’Antartida??? Hi ha gent que hi viu sempre??
Quins animals hi ha a l’Antàrtida?
Qui mana a l’Antartida??
Hi ha policies o gent que controla a les persones que van a l’Antartida??
Perquè és tant important l’Antartida pels científics???
Quina temperatura hi ha a l’Antàrtida?

La classe del Calypso