Projecte CALOCEAN

Els científics de l’ICM investiguen el desenvolupament embrionari dels calamars oceànics

Els calamars oceànics són un important recurs pesquer, ja que representen aproximadament la meitat dels cefalòpodes capturats al món. No obstant això, poc es coneix del seu desenvolupament embrionari i dels seus estats larvaris.

Per omplir aquest buit de coneixement, el projecte CALOCEAN, coordinat per Roger Villanueva, se centra en l’estudi de les primeres fases en la vida dels calamars ommastrèfids. Entre altres coses, s’ha desenvolupat un protocol general per a l’aplicació de la tècnica de fecundació in vitro, que permet obtenir ous fecundats per a l’estudi del desenvolupament embrionari i larvari d’aquests organismes en condicions controlades de laboratori.

Fecundació in vitro

Els exemplars per a la recerca s’obtenen a partir de la pesca comercial gràcies a pescadors professionals.

Utilitzant exemplars al cap de poques hores de morir després de la seva captura en alta mar i sexualment madurs, s’extreuen els seus oòcits i esperma. Una vegada en laboratori, la fecundació té lloc a l’interior d’una placa de petri, on s’incuben els ous en aigua de mar. És important afegir extracte de la glàndula oviductal femenina perquè l’ou es desenvolupi correctament i establir unes condicions controlades de temperatura similars al mitjà natural.

 

 

 

Desenvolupament larvari

El desenvolupament de l’ou passa per diferents fases durant la incubació, fins l’eclosió de l’individu. La velocitat del desenvolupament ve determinada per la temperatura. A baixes temperatures és més lenta, i en condicions més càlides, més ràpida. Encara no es coneixen en profunditat les condicions necessàries per mantenir les larves en cultiu. Uns dels reptes a superar és l’obtenció d’una dieta adequada per les paralarves en els seus primers estadis de desenvolupament.