ANY MARGALEF 2019

Commemoració del centenari del naixement de l'ecòleg Ramon Margalef

RAMON MARGALEF i LÓPEZ (Barcelona, 1919-2004)

 

Ramon Margalef va ser un dels ecòlegs més importants del segle XX, quan aquesta branca de la ciència s’estableix com a pròpia. Amb nombrosos premis i reconeixements internacionals, és un dels científics més il·lustres que ha donat el nostre país.

Va treballar a l’Institut d’Investigacions Pesqueres (ara Institut de Ciències del Mar) del CSIC i a la Universitat de Barcelona, on va ocupar la primera càtedra d’ecologia d’Espanya. Va investigar tant en aigües dolces, com en sistemes marins i terrestres. Destaquen els seus estudis sobre la successió dels sistemes naturals i la seva relació amb la diversitat i l’evolució, el paper de l’energia en la configuració de les comunitats d’organismes i la producció dels ecosistemes, i el paper de l’home dins el planeta amb les implicacions sobre la despesa energètica, la pol·lució, el cicle de l’aigua i el canvi de fesomia del territori, entre molts altres aspectes.

Al 2014, la Generalitat de Catalunya va crear el Premi Ramon Margalef, per reconèixer persones d’arreu del món que s’hagin distingit de manera excepcional en l’estudi de l’ecologia i el medi ambient.  Al 2019, es commemora de manera oficial el centenari del naixement del Dr. Ramon Margalef.


ACTES I ESDEVENIMENTS DEL CENTENARI

Sisplau contacteu en Francesc Peters (cesc arroba icm.csic.es) per publicitar actes


11

abril

2019

Premi Ramon Margalef 2019

La Generalitat de Catalunya convoca el premi Ramon Margalef d’Ecologia 2019. El termini per presentar candidatures finalitza el 17 de maig de 2019.

5

maig

2019

 

Esmorzar de Ciència

Esmorzar de Ciència al 7 Portes tractarà l’ecologia i l’Any Margalef amb la participació de Núria Bonada, Francesc Peters i Valentina Raffio.
📍 Restaurant 7 portes. Passeig d’Isabel II 14, 08003 Barcelona.  🕗 Entrada esmorzar: 9-10h. Tertúlia: 10:30-12h.

13

maig

2019

Obra teatral “Ramon Margalef i l’aventura de la vida”

Organitzat per la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans, “En record de Ramon Margalef”: representació de l’obra teatral “Ramon Margalef i l’aventura de la vida”, presentació de la nova edició de la publicació que donà a conèixer Margalef internacionalment (“La teoría de la información en Ecología”. Mem. Real. Acad. Ciencias Artes Barcelona, 1957, i la  traducció anglesa a General Systems, 1959) i diferents lectures i parlaments.
📍 Teatre Poliorama, Rambla dels Estudis 115, 08002 Barcelona

13

maig

2019

Exposició a la Universitat de Barcelona

La biblioteca de la Facultat de Biologia de la UB organitzarà una exposició sobre el Dr. Margalef.
📍 Aula Magna, Facultat de Biologia, Universitat de Barcelona, Av. Diagonal 645, Barcelona. 🕗 Dies: 13/5 al 28/6 de 2019.

14

maig

2019

Acte a Mataró

Acte en commemoració del centenari del naixement del Dr. Margalef durant la presentació del volum 29 de la revista de divulgació científica L’Atzavara que conté l’article Mestre de l’ecologia catalana, pare de l’ecologia global: afecte i fascinació pel professor Ramon Margalef a càrrec del Dr. Josep Peñuelas. Enllaç als detalls de l’acte.
📍 Sala d’Actes de Can Palauet, c. d’en Palau 32, Mataró. 🕗 19:30-21.

21

maig

2019

Jornada a l’Institut de Ciències del Mar

Jornada a l’Institut de Ciències del Mar (ICM) en homenatge a Ramon Margalef. La jornada comptarà amb xerrades i amb l’acte de donar el nom de Ramon Margalef a la Sala d’Actes de l’ICM.
📍 Institut de Ciències del Mar (CSIC). Pg. Marítim de la Barceloneta 37-49, Barcelona. 🕗 9:30-13:30.

23

maig

2019

Jornada a la Universitat de Barcelona

Jornada en commemoració del centenari del naixement del Dr Ramon Margalef. La Jornada revisarà temes sobre desenvolupament sostenible. Organitzada per la Facultat de Biologia, l’Institut de Recerca de la Biodiversitat i el Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals.
📍 Aula Magna, Facultat de Biologia, Universitat de Barcelona. Av. Diagonal 645, Barcelona.

18

juny

2019

Acte a l’Institut d’Estudis Catalans

Taula rodona conjunta entre la Institució Catalana d’Història Natural i la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura. Sessió organitzada pel Dr. Albert Masó.
📍 Sala Coromines, Institut d’Estudis Catalans, c. Carme 47, Barcelona.  🕗 19:00-21:00.

2

octubre

2019

Acte a l’Ateneu Barcelonès

La Secció d´Ecologia i Recursos Naturals de l’Ateneu Barcelonès organitza una sessió amb la projecció de l’entrevista de Josep Maria Espinàs a Ramon Margalef en el programa “Identitats” de TV3 (1987), seguit d’una taula rodona “Ramon Margalef, l´home i el científic” amb intervencions de Marta Estrada, Ramon Margalef Mir, Joan Martínez Alier, Jaume Terrades i Begoña Vendrell. Presentarà l’acte: Santiago Vilanova, periodista i ponent de la secció.
📍 Sala Bohigas, Ateneu Barcelonès, c. Canuda 6, 08002 Barcelona.  🕗  18:00-21:00.

novembre

2019

Exposició a la Universitat Autònoma de Barcelona

La biblioteca de la UAB farà una petita exposició sobre Ramon Margalef.
📍 Universitat Autònoma de Barcelona.

22-24

novembre

2019

Col·loqui al Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles

El XXVI Col·loqui de Tardor del Centre d´Estudis Comarcals de Banyoles serà dedicat a la figura del Dr. Margalef, que va iniciar la recerca, junt amb estudiants seus, a l’estany i estanyols del voltant de Banyoles. Codirigiran el Col·loqui el Sr. Salvador Sarquella del Centre i el Dr. Frederic Gich de l’Institut d’Ecologia Aquàtica (Universitat de Girona).
📍 Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles.  🕗 El col·loqui començarà a les 19:00 del dia 22/11/2019

31

desembre

2019

Margalef, nobel en oceanografia

Prepublicació de l’article Ramon Margalef i López (1919-2004) Nobel en Oceanografia, a càrrec del Dr. Francesc Peters a la revista Treballs de la Societat Catalana de Biologia. Enllaç al document.

Actes i Esdeveniments passats


10-12

abril

2019

Symposium Unifying Views in Life

First Eco-Evo Symposium Unifying Views in Life Sciences amb presentació de pòsters per part d’estudiants de l’assignatura d’Ecologia Evolutiva de tercer de Biologia. Organització a càrrec del Dr. Joan Lluís Pretus. Vegeu aquí el cartell.
📍 Hall de l’Aulari, Facultat de Biologia, Universitat de Barcelona.

11

abril

2019

Jornada Margalef en 3 clicks

Tres investigadors presentaran temes de recerca actualment en curs que enllaçaran amb idees margalefianes. Els ponents seran en Sergi Pla, l’Esther Garcés i l’Elisabeth Robert. Podeu descarregar-vos el cartell aquí.
📍 Sala d’Actes, Facultat de Ciències i Biociències, Universitat Autònoma de Barcelona, Campus de Bellaterra, Edifici C., Cerdanyola del Vallès. 🕗 13:00-14:30.

9

abril

2019

Conferència “L’oceà, una gran màquina”

Conferència a càrrec de la Dra. Cèlia Marrasé (ICM-CSIC), enmarcada en el centenari de Ramon Margalef, per alumnes de secundària. S’ha de confirmar assistència (reserva online)
📍 Cosmocaixa. c. Isaac Newton 26, 08022 Barcelona. 🕗 10:00.

5

febrer

2019

/td>

Sessió “Ramon Margalef legacy”

Sessió dins el congrès SIBECOL, amb diverses presentacions i moderada pel Dr. Narcís Prat.
📍 Aula M6, Facultat de Biologia, Universitat de Barcelona. 🕗 18:30.

4-28

febrer

2019

/td>

Exposició de les principals obres de Margalef

La biblioteca de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona fa una exposició de les principals obres de Ramon Margalef.
📍 Biblioteca de la Facultat de Biologia, Universitat de Barcelona.

4-7

febrer

2019

/td>

1st SIBECOL Meeting

Congrès SIBECOL de la recent creada Sociedad Iberica de Ecología. Tant la societat con el congrès neixen amb la voluntat de sumar de manera integradora els diferents àmbits d’estudi de l’ecologia per fomentar-ne el progrès. El congrès comptarà amb sessions i actes en homenatge a Ramon Margalef.
📍 Facultat de Biologia, Universitat de Barcelona.

22

gener

2019

Aprovació Any Margalef

La Generalitat de Catalunya aprova els esdeveniments i personalitats que es commemoraran aquest any 2019. Entre ells es commemora el centenari del naixement de Ramon Margalef i López, ecòleg.