A Peu de Carrer

Jornades i tallers dels nostres científics en espais públics


Festival Mar de Mars a la Corunya

28 de setembre – 4 d’octubre 2015

La Casa de l’Aigua de la Corunya va acollir durant una setmana el Festival Mar de Mars, una trobada artística, educatiu i lúdic de celebració i preservació del mar, que en la seva segona edició ja s’ha transformat en una cita internacional entorn del món marí. El ICM va participar en l’esdeveniment amb els tallers de “El mar a fons”, el projecte educatiu que es desenvolupa des de fa quatre anys en col·laboració amb l’Obra Social “La Caixa”. Tal com explica Josep Maria Gili, del grup d’Ecologia Bentónica del ICM, “els tallers desenvolupats dins de ‘El mar a fons’ tenen com a objectiu incentivar l’interès pel mitjà marí a partir d’activitats originals i participatives”. El taller “Exploració dels oceans” també conegut com “El submarí”, centrat a les noves tecnologies per a l’exploració dels fons oceànics i en l’observació com a instrument educatiu, va ser un dels tallers estavella. El taller ˝Els boscos del mar” tenia com a objectiu incentivar la imaginació a través d’un joc d’analogies entre els ecosistemes terrestres i oceànics (els boscos marins que formen el coralígeno). I finalment, el taller “Què amaga el gel marí antàrtic?” va permetre explicar als participants un dels paradigmes més sorprenents de la biodiversitat marina del planeta: la gran riquesa dels ecosistemes d’una zona de condicions tan extremes com és l’Antàrtida. L’equip del ICM va aprofitar l’oportunitat per presentar en exclusiva el nou joc educatiu OCEANS, que incentiva als jugadors a recórrer una campanya oceanogràfica al voltant dels oceans del planeta mentre responen a preguntes sobre el mar. L’equip de “El mar a fons” seguirà de gira per Espanya amb els tallers i estarà en la Setmana de la Ciència de Múrcia del 6 al 8 de novembre. Web del Festival Mar de Mars

 


Fem Ciència, a Palamós

15 de noviembre 2014

Taller de biologia marina en col·laboració amb el Museu de la Pesca de Palamós. L’objectiu d’aquest taller, dirigit al públic familiar, era apropar als més petits a la ciència i que fessin treballs de biòlegs marins per un dia. Durant el taller es van observar les diferents espècies marines que viuen en el mar, la seva distribució i diversitat, i els participants van poder efectuar mesures de talla i pes i una dissecció per conèixer els òrgans interns dels diferents organismes. Així mateix, nens i pares van poder investigar juntament amb els científics, on i com es pesquen els animals que viuen en el mar i com hauria de ser una pesca sostenible.

Amb l’ajuda dels biòlegs, nens i nenes van poder tocar els animals marins i usar algunes de les tècniques que utilitzen els científics per conèixer millor la vida dels organismes marins. Els tallers es van acompanyar de projeccions audiovisuals per entendre millor l’estreta relació que existeix entre científics i pescadors per dur a terme aquest treball.

Més fotos en el Facebook del Museu de la Pesca de Palamós


Ocean Sampling Day, en Blanes

21 de juny 2014

Coincidint amb el solstici d’estiu, es va celebrar en Blanes el Ocean Sampling Day, jornada d’exploració de l’oceà, una campanya de mostreig simultani en 167 estacions situades en diferents mars i oceans del món centrada en l’estudi dels microorganismes marins. Coincidint amb el mostreig, es va celebrar una jornada de divulgació de la recerca marina per científics del departament de Biologia Marina i Oceanografia de l’Institut de Ciències del Mar i del Centri d’Estudis Avançats de Blanes (CEABCSIC). Durant la jornada es va difondre la recerca que es duu a terme en l’Observatori Microbià de la Badia de Blanes, on es prenen mostres mensualment des de fa més de 15 anys. En el Passeig Marítim es va instal·lar un camió-laboratori on els visitants van poder observar al microscopi les mostres recentment recollides durant el mostreig del matí. A més, en el passeig es van dur a terme tallers i jocs relacionats amb el mar, tant per a majors com per a nens. La jornada va concloure amb una sèrie de conferències científiques com a homenatge al Dr. Ramon Margalef.

Més informació sobre el Ocean Sampling Day


Nit dels investigadors, en Barcelona

26 de septiembre 2014

La Nit dels investigadors és un esdeveniment organitzat des del 2005 per la Comissió Europea, en col·laboració amb una àmplia gamma d’institucions públiques i privades i explica cada any amb una sèrie d’activitats relacionades amb la ciència, que tenen lloc durant la tarda i la nit de l’últim divendres del mes de setembre. L’objectiu és oferir un marc distès i agradable que permeti conèixer a científics i investigadors, i aprendre sobre les seves tasques de recerca i els seus estudis científics. També és un objectiu estimular les vocacions científiques entre els més joves. L’ICM va participar a l’edició de 2014 a Barcelona amb dues temàtiques en el marc de la biotecnologia «blava»: la genètica microbiana, i l’aqüicultura sostenible, sota la coordinació de BIOcomuniCA’T. Els visitants, unes 400 persones segons els organitzadors, van poder parlar amb els investigadors sobre els últims avanços de la seva recerca, i dur a terme algunes activitats com sembrar plaques de bacteris marins o veure de prop del desenvolupament d’embrions de peixos.

Més informació http://nitdelarecerca.com/